EAnna Posted April 23, 2017 Report Share #1 Posted April 23, 2017 (edited) Czy ktoś dysponuje dokumentacją techniczną zgrzewarki profi-cook PC-VK 1015 ?Ostatnio się zbuntowała i nie chce się automatycznie przełączać na zgrzewanie.Nie wiem, czy krok ten sterowany jest przełącznikiem czasowym, czy zależny od odessania (ciśnienia).Samo zgrzewanie - włączone ręcznie - działa prawidłowo.Zgrzewanie nie włącza się w żadnym trybie automatycznym. Edited April 23, 2017 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 23, 2017 Report Share #2 Posted April 23, 2017 U mnie niestety to samo ...zastanawiam sie czy ta listwa co dociska sie nie wyexplatowala Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 23, 2017 Report Share #3 Posted April 23, 2017 , czy zależny od odessania (ciśnienia) Ciśnieniowo.Sprawdź rurki od pompki, czy któraś nie jest uszkodzona. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 23, 2017 Author Report Share #4 Posted April 23, 2017 Ciśnieniowo.Sprawdź rurki od pompki, czy któraś nie jest uszkodzona. Dziękuję Arku, biorę się do roboty Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 23, 2017 Report Share #5 Posted April 23, 2017 Aniu krućce przy zaworze ciśnieniowym stają się z czasem kruche i tam się rozszczelnia. Drugi znany mi i przerabiany pronblem to taśma łącząca pokrywę z płytką uszkadza się na zdjęciu ... oba tematy do ogarnięcia Tapniete z Tapatalk Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 23, 2017 Author Report Share #6 Posted April 23, 2017 (edited) krućce przy zaworze ciśnieniowym stają się z czasem kruche i tam się rozszczelniaO jakim zaworze ciśnieniowym piszesz?Rozkręciłam zgrzewarkę i co widzę?Rurka z tulejki odsysajacej biegnie do pompki. Po drodze rozgałęzia się na czujnik ciśnienia i odpowietrzenie układu sprzężone z zatrzaskiem bocznym do pokrywy.Jest tam coś w rodzaju prymitywnego zaworka, plastikowy kruciec "uszczelniający się" dociskowo na przyklejonej gumce; siła sprawcza to sprężynka.Czy to masz na myśli? W gumce jest już odciśnięty mały "krater"Ewidentnie układ nie uzyskuje odpowiedniego podcisnienia. Sprawdziłam sam czujnik - jak odsysałam z niego powietrze (przez dołączoną tymczasowo rurkę) to przełączał prawidłowo elektrycznie.Sama pompka to jest zabaweczka. Posmarowałam uszczelkę silikonem ale nic to nie pomogło.Zawór zwrotny pompki trzyma prawidłowo.Układ ewidentnie jest gdzieś nieszczelny i przy ręcznym przełączeniu na zgrzewanie traci podciśnienie.Zauwżyłam też jakąś regulację na czujniku ciśnienia ale na razie nie wiem w którym kierunku jak działa Edited April 23, 2017 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted April 23, 2017 Report Share #7 Posted April 23, 2017 Wrzuć fotkę ,, bebechów ,,. Quote Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 23, 2017 Author Report Share #8 Posted April 23, 2017 Wrzuć fotkę ,, bebechów ,,. Jutro, jak ponownie rozkręcę. Planuję dorobić zewnętrzny przełącznik na wyjściu elektrycznym czujnika ciśnienia, który będę zwierać i wymuszać "turbo".Układ jest banalnie prosty i na oko nie widać żadnych nieszczelności czy też uszkodzeń przewodów pneumatycznych.Obawiam się, że nieszczelności mogą być typu liniowego na skutek zestarzenia się materiałów uszczelniających.Cała elektronika jest O.K. Pracuje w całym zakresie prawidłowo po zasymulowaniu prawidłowego podciśnienia. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 23, 2017 Report Share #9 Posted April 23, 2017 Pewnie nie masz,ale to można sprawdzić taką specjalną pianką jak się sprawdza szczelność przewodów gazowych w samochodzie Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted April 23, 2017 Report Share #10 Posted April 23, 2017 Tą specjalną piankę to robisz sobie z odrobiny wody i mydła w płynie. Ubijasz w kubeczku małym pędzelkiem i masz gotową gęstą pianę.Tylko jest mały problem tak bada się nieszczelności przy nadciśnieniu. Przy próżni można próbować części oddalone od pompy próżniowej jak uszczelki pokrywy itp , żeby nie napakować piany do pompy. Quote Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 23, 2017 Report Share #11 Posted April 23, 2017 Mówię o czujniku ciśnienia tym po lewej stronie ... rurki podciśnienia wchodzą na dwustopniowe króćce najczęściej pada mniejsza średnica i tam łapie lewe powietrze Tapniete z Tapatalk Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 23, 2017 Report Share #12 Posted April 23, 2017 Mozna tez pianką z mydła sprawdzic. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 23, 2017 Report Share #13 Posted April 23, 2017 spryskaj przewody roztworem mydła (rozrób w rozpylaczu) popryskaj na przewody i zacznij lekko dmuchać w rurkę (nie wiem w którą bo nie widzę środka) ogólnie chodzi o to , żeby wytworzyć nadciśnienie w przewodach. Powietrze znajdzie ujście i pójdą bąbelki - znajdziesz nieszczelność. Jeżeli przewody są szczelne , to nieszczelność może być na uszczelce (tej na której kładzie się folię i przyciska pokrywą- taka pianko-guma czarna) Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted April 23, 2017 Report Share #14 Posted April 23, 2017 (edited) Miałem podobny problem, u mnie przyczyną był pęknięty plastikowy trójnik. Na oko wszystko było z nim w porządku, ale wystarczyło lekko nacisnąć i ułamał się. Zastąpiłem go trójnikiem zakupionym w akwarystycznym. Sprawuje się bez zarzutu. A ten prymitywny zaworek rozszczelnia układ w momencie otwierania pakowarki (po naciśnięciu lewego przycisku). Jak szukałem przyczyny problemów to wyjąłem tę sprężynkę. Uwierzcie na słowo, że otwarcie zassanej pokrywy (bez jej rozszczelnienia) jest mocno problematyczne Edited April 23, 2017 by Pools Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 23, 2017 Report Share #15 Posted April 23, 2017 U mnie zaworek rozszczelniający jest z prawej (widocznie chińskie rączki wkładają jak się uda ) Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted April 23, 2017 Report Share #16 Posted April 23, 2017 Instrukcja.: [Dodano: 24 kwi 2017 - 01:09] ????????????libble.pdf Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted April 23, 2017 Report Share #17 Posted April 23, 2017 U mnie zaworek rozszczelniający jest z prawej (widocznie chińskie rączki wkładają jak się uda )Masz rację, jest z prawej, mi chodziło o lewą jak rozkręcisz pakowarkę i masz ją odwróconą, że tak powiem, "do góry nogami" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 24, 2017 Report Share #18 Posted April 24, 2017 Może troszkę nie w temacie . W swoim wątku sygnalizowałem że pakowarka odmówiła współpracy (było to marzec 2017 ? ) . Kupiona 31.12 .2015 w https://www.wasserman.eu/Napisałem do firmy poprosili o opis uszkodzenia + przesłanie do nich uszkodzonej. Na piąty ? dzień dostałem nową bez żadnego ale , wyjaśnień . Nawet nie wiem czy była jeszcze na gwarancji ? Jednym słowem fajnie załatwione dlatego podaje link do firmy. Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
reda Posted April 24, 2017 Report Share #19 Posted April 24, 2017 Ewentualnie gdyby ktoś z Koleżeństwa miał problem z czujnikiem ciśnienia, to budowa jego i regulacja jest b. prosta.Styki zwiera membrana metalowa zawieszona na membranie gumowej. Widoczny w otworze od strony płytki drukowanej krzyżak to nic innego jak regulacja czujnika w zależności od żądanego podciśnienia w układzie (oczywiście w miarę możliwości pompki). Czym bardziej wkręcamy krzyżak (w prawo) tym większe podciśnienie konieczne do przełączenia czujnika. Po prostu pod plastikowym wkrętem jest sprężyna naciskająca na membranę i równoważąca siłę podciśnienia. Ja wraz z wiekiem pompki musiałem niestety delikatnie odkręcić (1/2 obrotu) bo pompa już nie dawała pożądanego podciśnienia. Jak się bardzo uprzeć to można czujnik także rozebrać, ale lepiej tego nie czynić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 27, 2017 Author Report Share #20 Posted September 27, 2017 Układ ewidentnie jest gdzieś nieszczelny i przy ręcznym przełączeniu na zgrzewanie traci podciśnienie. Wrzuć fotkę ,, bebechów ,,. Przy ponownym podejściu do zgrzewarki dało się ustalić gdzie występuje nieszczelność w układzie pneumatycznym.Okazało się, że pęknął trójnik.Po wymianie jest wszystko O.K.Ten przeźroczysty, poniżej prawego, dolnego rogu płytki to już trójnik wymieniony.Jest to standardowy trójnik do instalacji pompek akwariowych. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 27, 2017 Report Share #21 Posted September 27, 2017 (edited) Okazało się, że pęknął trójnik. Mnie jeszcze się to nie zdarzyło . Muszę to zapamiętać . Pozdrawiam Edited September 27, 2017 by andrzej k Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtass72 Posted October 6, 2019 Report Share #22 Posted October 6, 2019 Witam. Podepnę się do wątku. Moja pakowarka zaczyna pomału odmawiać posługi tzn. odsysa do jakiegoś poziomu, potem robi sobie jakby przerwę i czasami sama zaczyna odsysać do końca, a czasami muszę ją znów zastartować przyciskiem, a czasami przycisk się świeci, ale nie zasysa.Rozebrałem obie strony, wężyki w bardzo dobrej kondycji, trójniki też nie zauważyłem żeby były jakieś stare czy coś.Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być albo gdzie grzebać?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 6, 2019 Report Share #23 Posted October 6, 2019 Wygląda na to, że pompa a właściwie silnik pompy nawala. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek96 Posted October 6, 2019 Report Share #24 Posted October 6, 2019 Witam. Podepnę się do wątku. Moja pakowarka zaczyna pomału odmawiać posługi tzn. odsysa do jakiegoś poziomu, potem robi sobie jakby przerwę i czasami sama zaczyna odsysać do końca, a czasami muszę ją znów zastartować przyciskiem, a czasami przycisk się świeci, ale nie zasysa.Rozebrałem obie strony, wężyki w bardzo dobrej kondycji, trójniki też nie zauważyłem żeby były jakieś stare czy coś.Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być albo gdzie grzebać?PozdrawiamMam podobny problem ale na funkcji turbo jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egzoten Posted December 9, 2019 Report Share #25 Posted December 9, 2019 Ja też tak mam na turbo działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts