Anuś Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 11 Listopada 2013 powoli zgłębiam wiedzę dotyczącą wędzenia i wyrobu wędlin .. ale mam jeden problem i nie bardzo mogę zdecydować jak mam postąpić z wędzonymi szynkami.. które niestety muszę uwędzić 2 tygodnie przed świętami i proszę o opinie jak mam postąpić aby nie popełnić błęduczy uwędzone szynki zamrozić surowe czy poddać je procesowi parzenia i dopiero zamrozić ?jeżeli szynka ma być zamrożona surowa to ile powinna się rozmrażać aby nie była poddana procesowi parzenia kiedy jeszcze w środku będzie zamrożona ?może są to dla niektórych osób rzeczy proste i oczywiste ... ale dla mnie jeszcze nie Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 11 Listopada 2013 Aniu ja zawsze zamrażam szynki wędzone i już parzone. Następnie rozmrażam je w lodówce ( czyli powoli ). Wyciągam je minimum dobę czasem 2 dni wcześniej (zależy od wielkości szynki) i leżą sobie na papierowych ręcznikach. Często je zmieniam bo szynka puści trochę wilgoci. Taka szynka na pewno będzie dobra i nikt kto nie wie, nie zorientuje się,że była mrożona. Nie wiem do ilu stopni wewnątrz parzysz szynkę, ale jak do mrożenia to polecam niższą temp. Ja parzę do 68 st. Kiedyś sparzyłem do 71-72 wewnątrz i taka szynka była dobra do jedzenia na świeżo ale po kilku dniach w lodówce była już sucha. Tak samo zachowywała się mrożona - jednak trochę wilgoci tracimy podczas tego procesu. Poczekaj na podpowiedź bardziej doświadczonych bo może jeszcze lepiej zamrozić surową. Ja robię tak jak napisałem dla wygody bo po wędzeniu od razu parzę na działce bo mam tam wielki gar i następnie część mrożę. Później tylko jak mnie najdzie ochota to wyciągam kawałek i na drugi dzień jest gotowa do jedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) czy uwędzone szynki zamrozić surowe czy poddać je procesowi parzenia i dopiero zamrozić ? Witam , zamroź szynki uwędzone (surowe) .Dwa dni przed parzeniem wyciągnij z zamrażarki i połóż na dole w lodówce niech się powoli rozmrażają .Szynki włóż do gotującej się wody i gotuj przez około 20 - 25 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 80 st i parzysz do momenty osiągnięcia w środku 70 - 72 st , jak wolisz miększą to do 74 st .Szynka będzie smaczna i tak jak byś ją dopiero co uwędziła i sparzyła. Edytowane 11 Listopada 2013 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 11 Listopada 2013 Salve, czy ktos moze mi powiedziec jak dlugo moze polezec wedzonki w prozniowym opakowaniu, lepiej surowe czy parzone? dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Jak widzisz są dwa zdania na ten temat żeby nie było za łatwo Ja robiłem na obydwa sposoby i według mnie szynka po wędzeniu mrożona i potem parzona była lepsza smaczniejsza świeższa ,wybór należy do Ciebie najlepiej z czasem wypróbuj oba sposoby i sama uznasz który Ci bardziej odpowiada . Pozdrawiam Edytowane 12 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Jak widzisz są dwa zdania na ten temat żeby nie było za łatwo Ja robiłem na obydwa sposoby i według mnie szynka po wędzeniu mrożona i potem parzona była lepsza smaczniejsza świeższa ,wybór należy do Ciebie najlepiej z czasem wypróbuj oba sposoby i sama uznasz który Ci bardziej odpowiada . Pozdrawiam i tak właśnie zrobię wypróbuję obydwa sposoby i podejmę decyzje na przyszłośćdzięki jojo i bogdan b za wyrażenie swoich opinii na nurtujące mnie pytanie Edytowane 12 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 12 Listopada 2013 aniu 27 , ja też po wedzeniu zamrażam kazde wedzonki , a potem powoli w lodówce rozmrażam i parzę , wg, sposbów podanych przez kolegów wyzej ( bogdan b), wedzonki sa po takim cyklu swieze i smaczne .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 12 Listopada 2013 Uwędzić, schłodzić i zamrozić.Rozmrozić w lodówce, sparzyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 12 Listopada 2013 po takim cyklu swieze i smaczne i co dość ważne: bezpieczniejsze bakteriologicznie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 12 Listopada 2013 Szynki włóż do gotującej się wody i gotuj Mała uwaga.Jeśli masz szynki z poszczególnych mięśni to ten proces można pominąć.Gotowanie wstępne moim zdaniem dotyczy całych szynek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 13 Listopada 2013 po takim cyklu swieze i smacznei co dość ważne: bezpieczniejsze bakteriologicznie Abratku masz racje , z tych postów to chyba bezpieczenstwo bakteriologiczne jest najwazniejsze.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 13 Listopada 2013 Mała uwaga.Jeśli masz szynki z poszczególnych mięśni to ten proces można pominąć.Gotowanie wstępne moim zdaniem dotyczy całych szynek Witam, Arku jeżeli możesz przybliż temat. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.