marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam., chciałbym się pochwalić moimi pierwszymi wedzonkami. Wszystko peklowane 5dni według tabeli dziadka.Wyszło bardzo dobre;) Trochę ciężko mi się nabijalo kiełbasę chłopska bo pierwszy raz w życiu i trochę mi się zapowietrzalo , ale nie wyszła wizualnie tak źle;) Zastanawiam się co uwedzic kolejnym razem, ale coś prostego ? Wysłane z mojego LG-D802 Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez marcino21ab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 a i przy okazji zdrowia życzę (kiełbasa dobrze lekami obstawiona ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Marcino21ab,jezeli to pierwszy raz to wyglada apetycznie i wyszlo super. Ja jeszcze nie wedzilem, bo jestem na etapie budowania dymogeneratora , pozniej wedzarni.Chcialem najpierw wybudowac w/g Andyandy, ale ja nie robie duzo wyrobow, bo tylko dla dwojga jak na razie.I dlatego zdecydowalem sie na dymogenerator i skrzynie z drzewa na wedzarnie na poczatek.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Dziękuję, to nie moje Wysłane z mojego LG-D802[Dodano: 26 kwi 2017 - 21:41]Marcino21ab,jezeli to pierwszy raz to wyglada apetycznie i wyszlo super. Ja jeszcze nie wedzilem, bo jestem na etapie budowania dymogeneratora , pozniej wedzarni.Chcialem najpierw wybudowac w/g Andyandy, ale ja nie robie duzo wyrobow, bo tylko dla dwojga jak na razie.I dlatego zdecydowalem sie na dymogenerator i skrzynie z drzewa na wedzarnie na poczatek.PozdrowieniaJa mam z dwóch beczek wedzarnie zrobiona , u góry beczka z otworem o średnicy 25cm, deflektor, a na dole druga beczka wysoka ok 60cm. Wycięty otwór do podkladania . Wedzilem dwa razy w niej i się powoli uczę temperatura mi trochę skakała ale tak od 40 do 65 stopni. Wysłane z mojego LG-D802 Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez marcino21ab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Brawo ładnie na początek Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ładnie zacząłeś! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jak parzyłeś szynkę ? Nie przeciągnąłeś troszkę temperatury? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Dziękuję za miłe słowa. Szynkę parzylem w temp ok 75stopni aż w środku miała 67stopni, czyli dobra godzina. Później wrzuciłem na ok. pół godziny do wody 40stopni. Następnym razem będę troszkę dłużej parzył. Wysłane z mojego LG-D802 Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez marcino21ab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Dłużej? ja z fotki zastanawiałem się , czy nie za wysoka temp parzenia i czy nie za sucha była . Nie parz dłużej , chyba , że lubisz bardziej suche Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Właśnie lubię bardziej suche. W smaku super. Nawet idealnie słona Jaka byś polecił dobra kiełbasę na kolejne wędzenie?Na pewno spróbuję boczek zwijany, parzony, a później wędzony. Wysłane z mojego LG-D802 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) No nie wiem czy pomysł dobry Na pewno spróbuję boczek zwijany, parzony, a później wędzony.Odwróć kolejność . Wędź i potem parzCo do kiełbasy to zacznij od chłopskiej Szczepana https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Taki przepis podany na stronie głównej. Teraz właśnie wedzilem i parzylem. Wysłane z mojego LG-D802 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 W takim razie wiesz gdzie szukać przepisów Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Właśnie lubię bardziej suche. Już Ci pisałem na PW.....parz do 72 C, albo jeszcze i wyżej.Większość żąda soczystości, a ty jakoś odwrotnie.....ale o gustach się nie dyskutuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.