qba-69 Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 25 Października 2017 Podwójna "calówka" jest wystarczającym izolatorem. Wiem, ponieważ tak mam i stabilna temperatura niezależnie od pory roku. Możesz dać wełnę mineralną, tylko nie zapomnij jej umocować, żeby nie zjechała w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 25 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 25 Października 2017 Jeżeli sprawdza się u Ciebie bez wełny to też nie będę jej dawał .Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 25 Października 2017 Co do wełny - opinie podzielone - istnieje ryzyko zawilgocenia (Ci co mają chwalą sobie - ale raczej nikt desek nie odkręcał po roku czy dwóch i nie patrzył co w ścianie siedzi. Ci co nie mają twierdzą, że nie trzeba przy 2 warstwach desek ) Osobiście też nie mam i nie narzekam - 2 warstwy felcowanych 20mm + pustka - Zima mi nie straszna i nie boję się, że coś zbutwieje lub wody naciągnie.; Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 26 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Października 2017 [Dodano: 26 paź 2017 - 19:06]Moje dzisiejsze wypociny ,Cały czas myślę jak zrobić komin nie dziurawiąc dachu , za radą binia nie ma wełny która jak naciągnie wilgoci i tak nie spełnia swojej roli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 26 Października 2017 Ja bym na Twoim miejscu postawił na boczne, regulowane otwory. Szkoda takiej pięknej wiaty, a dym się rozejdzie i tak. Do tego nie będzie obawy o zimowe skropliny, które mogą być, choć nie muszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 26 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 26 Października 2017 Będą małe przeróbki i boczne otwory,gdzieś miałem otwornicę jutro poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 26 Października 2017 Qba mnie uprzedził - to samo miałem proponować. Otwory najwyżej jak się da w komorze i będzie git . I wilk syty i owca w ciąży Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 27 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Października 2017 Dzisiaj niewiele zrobiłem musiałem zająć się psem którego ktoś tydzień temu porzucił koło mojego domu .Pies cały czas czekał na swojego pana ,bał się ludzi uciekał ale zaraz wracał leżał w jednym miejscu podnosząc tylko głowę kiedy jechał jakiś samochód z nadzieją że to jego pan .Dzisiaj zauważyłem że kuleje niestety ma złamaną łapę .Nie chce mi się dalej pisać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 28 Października 2017 [Dodano: 28 paź 2017 - 17:11]Otwory są wysoko zgodnie z poleceniem .od stropu do otworu 120cm. Na dzisiaj tyle, mocno wieje i pada mam dość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bia Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Października 2017 Po skręceniu, na wszelki wypadek porządnie ją przepal. Mam na myśli deski impregnowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Października 2017 Widać już koniec roboty. Tylko patrzeć jak zaczniesz nas denerwować super wyrobami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Października 2017 Przy takim stanie robót, to już można mięcho do zalewy wkładać . Ładna robota Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Października 2017 Mnie tez sie podoba :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 30 Października 2017 Binio dobrze napisał można już peklować. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 30 Października 2017 Irek, pięknie sobie poczynasz, tylko tak dalej, a koledzy mają rację, mięso możesz już peklować.....och zapomniałem, że świnka jeszcze rośnie . Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 30 Października 2017 mięso możesz już peklować.....och zapomniałem, że świnka jeszcze rośnie A może by tak wieprza poić zalewą peklującą? ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 30 Października 2017 Wszystkim pięknie dziękuję za miłe słowa .Niestety nie będę miał tak ładnej wędzarni jak inni, do jędki wiaty zostało mi tylko kilka centymetrów i musiałem zrobić bardzo niski wsuwany daszek ale przecież mam w niej wędzić a nie na nią patrzeć. Zupełnie zapomniałem o mięsie, muszę kupić gdzieś jakiś zestaw startowy co do mięsa to nawet nie wiem od czego zacząć.Czytałem tylko o budowie wędzarni teraz czas poczytać o wyrobach i wędzeniu.Dostałem od kolegi trochę drzewa ; grusza i wiśnia myślę że się nada.Wieprza zalewą świetny pomysł tylko chyba się wieprz nie zgodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 30 Października 2017 Załatw sobie jeszcze trochę olchy i buka . Szkoda owocowego do wygrzewania i osuszania. Poza tym jak na pierwszy raz to do wędzenia też dołóż olchy - nie dawaj samego owocowego , bo może Ci być za bardzo "konfiturowo" . Jak połapiesz co i jak to wtedy będziesz eksperymentował i złapiesz swoje smaki. A na start to : termometry , peklosól i najważniejsze - mięso Do peklowania tabela Dziadka - ja korzystam ze zmodernizowanej - mniejsza słoność - ściągnij sobie:https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwj_qpCy_pjXAhWMfFAKHeXxBMgQFggmMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.gieldawd.pl%2Fstorage%2Fpraktyczneporady%2Ftabelapeklowania.xls&usg=AOvVaw3tNGsOS6r-lCUSG1ilcYLJ Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 30 Października 2017 Dzięki binio termometry i peklosól będę szukał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bia Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Listopada 2017 Termometry w Mrówce/Ikea, peklosól w internecie Wybieraj "przepisy", bo na to więcej schodzi czasu niż na zakupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 1 Listopada 2017 Peklosól jest też w dużych marketach, na pewno w Kauflandzie i Makro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Listopada 2017 Irku, piękności ta wędzaryna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 2 Listopada 2017 Kupiłem dziś dwa arkusze blachy jutro mi potną i wygną 0,8 nie było cieńszej .Sól peklowa w markecie ,termometry Castorama wszystko czeka na mięcho .Niestety dopiero teraz czytałem wasze posty do Mrówki mam 15km a do Castoramy 40km. qba do twojej jej daleko ale wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Listopada 2017 ale trochę bym schował wędzarnię pod dach, chyba że pokrycie dachu wypuścisz trochę tak aby krawędź dachu nie była w jednej linii ze ścianą wędzarni. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.