Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja grillo wędzarnia-budowa

Grill wędzarnia budowa wędzarni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 29 kwi 2017 - 12:34

Witam,

zaczynam budować swoją wędzarnię, choć swoją, jednak wg projektu (czyt. zdjęć) znalezionych tu na forum.

To moja inspiracja:)

Załączony plik  1.jpg   222,27 KB   52 Ilość pobrań

 

Szkic:

Załączony plik  20170329_170807.jpg   155,85 KB   49 Ilość pobrań

 

A tak wygląda na razie.

Płyta pod budowę wylana w zeszłym roku, zbrojona, dodatkowo na 4 rogach osadzona na rurach fi 20x1m zalanych betonem.

W tym roku zacząłem od wylania płyty na strop paleniska i blat roboczy - grubość 6cm. Dodatkowo (czego nie widać na zdjęciu) podwójnie zazbrojone siatką do posadzek (mam na dzieję, że wytrzyma- Teściu doradzał :)).

Załączony plik  1.jpg   202,95 KB   47 Ilość pobrań

 

W tym tygodniu zacząłem murowanie:

Załączony plik  2.jpg   163,28 KB   43 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   206,64 KB   42 Ilość pobrań

 

 

Wielkość paleniska wewnątrz 50x50cm.

Dodatkowo wewnątrz wyleję beton na wysokość jednej warstwy cegieł, aby było łatwo wygarniać popiół

Czyli wysokość paleniska liczę od drugiej warstwy - no i tu moje pytanie, czy pozostawić wysokość paleniska jak na zdjęciu, na ten moment ok 37cm- czyli 5 cegieł, czy lepiej jeszcze jedną dołożyć?

 

Zdjęcia z postępów prac będę zamieszczał w trakcie budowy- może się to komuś przyda :)

 

 


Użytkownik krisk edytował ten post 29 kwi 2017 - 12:44


#2 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 29 kwi 2017 - 13:56

Napiszę krótko, brakło czytania ze zrozumieniem. Jak już chcesz wybudować wędzarnię, to ją wybuduj na prawdę, a nie jakąś ciasnotę chcesz stawiać, w której nic nie zmieścisz, a koszt pracy i materiałów praktycznie ten sam. Wiem co piszę, ponieważ też budowałem coś podobnego, z tym, że u siebie mam palenisko 100x100 cm i jeszcze czasem żałuję, że nie mam więcej miejsca w komorze wędzarniczej. W tym momencie wydaje Ci się, że nie będziesz dużo wędził i to wystarczająca wielkość, ale uwierz zarówno mi jak i tym, którzy budowali przed Tobą, że pożałujesz swojej decyzji. Jeszcze masz szansę przeprojektować i zrobić wędzarnię z prawdziwego zdarzenia (tym bardziej, że wielkość płyty fundamentowej na to pozwala), w której wędzenie będzie przyjemnością, a nie męką, na jaką chcesz się skazać.



#3 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 29 kwi 2017 - 14:18

Dziękuję za sugestię jednak nie będę zwiększał wedzarni. Taka wielkość jest wystarczająca. Wcześniej widziałem w beczce gdzie zamieściłem ok 10 kg wyrobów, a tu zmieści się o wiele więcej. Będę wedzil do celów konsumpcyjnych a nie na sprzedaż ☺

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

#4 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 29 kwi 2017 - 14:29

Tu nie chodzi tylko o ilość wędzonek, ale o stabilność temperaturową wędzarni. W komorze o niewielkiej kubaturze skoki temperatur będą następować sporo szybciej. Łatwiej wędzi się w większych wędzarniach :) A co do wędzonek, to przekonasz się, jak tylko najbliżsi posmakują :D 



#5 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 29 kwi 2017 - 15:05

Jak sie nie przewrócisz, to się nie nauczysz. Tak to już jest z 'Nowymi" Na forum ;) . Ja też taki byłem :rolleyes: , ale szybko spokorniałem  :) . Nie ważne co się komu wydaje - trzeba słuchać bardziej doświadczonych. No ale .... każdy jest kowalem własnego ....



#6 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 29 kwi 2017 - 15:08

A może jednak ktoś chciałby odpowiedzieć na zadane pytanie

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 29 kwi 2017 - 15:19

https://wedlinydomow...dowa-i-obsługa/ Pierwsze dwa tematy z tego działu, odpowiedzą na pytania i rozwieją wątpliwości. Wystarczy tylko się przyłożyć i poczytać ze zrozumieniem :) 



#8 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 29 kwi 2017 - 15:21

Czytałem i wiem lektury że wysokość paleniska powinna wynosić 3/4 szerokości jednak wydaje mi się jakoś nisko. Dlatego pytam doświadczonych czy faktycznie te 37 cm jest ok.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

#9 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 29 kwi 2017 - 15:26

Nie, nie jest, ponieważ od górnej krawędzi otworu drzwiczek paleniska, do jego stropu, powinno być przynajmniej 20 cm "poczekalni" dla dymu, który ma trafić do komory wędzarniczej. Natomiast odległość od ścian paleniska, do żaru, powinna być nie mniejsza niż 15 cm. BUDUJESZ ZA MAŁE PALENISKO.



#10 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 29 kwi 2017 - 15:32

Nie za małe, sugerowalem się wiedzą Andyandy, określił minimalna powierzchnię jako 0.25m2 i właśnie taką mam. Przeglądając fora zauważyłem że większość ma takie właśnie komory lub nieco większe.
Wracając do wysokości to jak sugerujesz dołożę jeszcze 1 warstwę i wtedy będzie 20cm. Dzięki, tego akurat nie wiedziałem.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

#11 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 477 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 29 kwi 2017 - 15:34

Daj jeszcze w góre nie jedną ale ze trzy warstwy i tak robisz blat roboczy i grila na nim wiec musi być chociaż do pasa by było wygodnie.
Temperatura w komorze jest z ciepłego dymu a u ciebie dojdzie jeszcze rozgrzany strop może być tak że nie zapanujesz nad temperaturą
( podoba mi sie warstwa cegły pod ramką drzwiczek tak jest bardzo estetycznie dużo ładniej niż bezpośrednio na ,,podłodze")

#12 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 29 kwi 2017 - 15:39

Pytanie, czy ta ładna dziurawka wytrzyma rozpalanie i ewentualne dopiekanie przy takiej powierzchni paleniska :) 



#13 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 29 kwi 2017 - 15:42

Blat roboczy będzie na innej wysokości, pytanie czy jak podniose wyżej czy własnie nie będzie za zimno..
Co do drzwiczek to zrobiłem je wyżej nie dla wyglądu lecz wygody ☺

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 29 kwi 2017 - 16:42]
Taka dziurawka była wypalana w temperaturze ok 1000st C w czasie produkcji więc o to się nie martwię.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

#14 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 29 kwi 2017 - 15:42

Słuchaj  gosmana



#15 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6194 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 kwi 2017 - 06:56

 Podoba mi się warstwa cegły pod ramką drzwiczek, tak jest bardzo estetycznie dużo ładniej niż bezpośrednio na ,,podłodze"

 

 Tak Gosmanie, masz rację, ja też wielokrotnie na ten aspekt wskazywałem, ale niektórym nie zależy na estetyce, uważają że w wędzarni jest ważne aby dym leciał :D.



#16 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7741 postów

Napisano 30 kwi 2017 - 10:32

No po to chyba jest wedzarnia!

#17 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6194 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 kwi 2017 - 15:03

Tak to racja, jak sama nazwa wskazuje "wędzarnia", to ma wędzić :D. Nie dla każdego przecież estetyka przy budowie uważana jest za rzecz istotną, nie mniej są przecież różne projekty których nie brak na forum, a wybór obiektu zawsze zależy od nas :D.



#18 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 02 maj 2017 - 08:07

Ciąg dalszy prac, palenisko prawie skończone. Prawie, dlatego, że muszę teraz odczekać kilka dni, zanim zaprawa dobrze zwiąże i będę nakładał płytę.

Załączony plik  4.jpg   185,75 KB   22 Ilość pobrań

 

Zalałem już też dno paleniska na wysokość cegły, w celu łatwego sprzątania.

Załączony plik  5.jpg   156,57 KB   24 Ilość pobrań

 

Nasuwa mi się kolejne pytanie, jak wykończyć wewnętrzną ściankę paleniska?

1. Czy w ogóle nic nie robić?

2. Położyć warstwę zaprawy tej, której używam do murowania (czyli zaprawa do klinieru)?

3. Położyć warstwę betonu?

4. Lub jeszcze coś innego?

 



#19 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 477 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 02 maj 2017 - 08:48

Dno możesz wyłożyć cegłą czerwoną bo cegła pod ramką tworzy próg utrudniający wygarnianie popiołu

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 02 maj 2017 - 10:08

Dno już wylane betonem, pytanie dotyczy wewnętrznej ścianki. Gosman nie czyta ze zrozumieniem

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Grill, wędzarnia, budowa wędzarni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych