Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja grillo wędzarnia-budowa

Grill wędzarnia budowa wędzarni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#21 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 477 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 02 maj 2017 - 11:33

Niewiem czemu tekstu niędzy fotami nie czytałem

#22 Tasiemiec

Tasiemiec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 103 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 03 maj 2017 - 08:20

Nic nie rób. Przy tej wielkości paleniska i tak ogień wszystko mocno wypali.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#23 więcej_czadu

więcej_czadu

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 03 maj 2017 - 17:38

palenisko co najmniej 0,5m kw, mniej sie nie da



#24 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 03 maj 2017 - 18:17

Co wnosi Twoje zdanie, nie rozumiem...

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

#25 więcej_czadu

więcej_czadu

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 03 maj 2017 - 20:27

ktos ci tu juz chyba napisał wczesniej, rok czytania, i niczego nie zrozumiałes...

 

 

edit, przeczytałem jeszcze raz twoje wypociny, mysle, że trolujesz i to nieudolnie... bez odbioru


Użytkownik więcej_czadu edytował ten post 03 maj 2017 - 20:29


#26 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 03 maj 2017 - 20:29

Czytaj to co napisałem...
Jaka mam wielkość paleniska, wiem że takie jest minimum. Napisałem to wszystko ,więc się pytam co Twój post wnosi?
Zasmiecasz wątek i tyle...
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik krisk edytował ten post 03 maj 2017 - 20:31


#27 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 13 maj 2017 - 16:10

Wiosna w końcu pozwoliła na pracę, zakończyłem zatem etap murowania (poza grillem). Poczekam kilka dni, aby zaprawa związała blat i biorę się za skrzynię do wędzarni.

Załączony plik  6.jpg   71,56 KB   16 Ilość pobrań

 

 



#28 Irek Glisno

Irek Glisno

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 57 postów
  • MiejscowośćGlisno

Napisano 13 maj 2017 - 20:32

Jesteś pewny że cegła nie popęka od temperatury.



#29 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7743 postów

Napisano 14 maj 2017 - 05:47

A dlaczego miała by popekac?

#30 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 14 maj 2017 - 08:04

Pewności nie mam, raczej mam nadzieję:)

Cegły klinkierowe są wypalane w temperaturze ok 1000st w czasie produkcji, w palenisku temperatury na ściankach będą max 200-300 st, więc powinny wytrzymać. Bardziej się obawiam o wytrzymałość zaprawy, czas pokaże...



#31 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7743 postów

Napisano 14 maj 2017 - 08:34

Nie obawiaj sie o zaprawe kominy też murujemy na zaprawe i stoją latami.

#32 Irek Glisno

Irek Glisno

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 57 postów
  • MiejscowośćGlisno

Napisano 14 maj 2017 - 08:50

No tak tylko że komin nie jest w palenisku.



#33 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7743 postów

Napisano 14 maj 2017 - 08:54

Rozumiem że pieca hutniczego nie bedzie z twojej wedzarni.

#34 Irek Glisno

Irek Glisno

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 57 postów
  • MiejscowośćGlisno

Napisano 14 maj 2017 - 09:43

Moje palenisko będzie miało min70x70 czyli na 4 cegły , sami radzicie im większe tym lepiej.



#35 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 14 maj 2017 - 10:41

zakończyłem zatem etap murowania
 

Komora wędzarni nie będzie przytwierdzona w żaden sposób do płyty stropowej paleniska. Za to deflektora nic nie ruszy, co utrudni czyszczenie wnętrza :D Coś jeszcze planujesz zrobić w myśl zasady "na złość babci odmrożę sobie uszy"? :D 



#36 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 14 maj 2017 - 11:23

Komora będzie przytwierdzona, w płycie już nawiercone otwory fi 10x 8szt. Przytwierdzę na metalowe kołki.
Co do deflektora, jeśli faktycznie będzie utrudniać czyszczenie można go będzie zdemontować. Szpilki zawsze można obciąć i pozostawić kilka cm, a deflektor tylko nasadzić.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

#37 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 21 maj 2017 - 08:59

Kolejny etap budowy zakończony, grill gotowy.

Teraz muszę zamówić materiał do zabudowy komory wędzarni.

Załączony plik  7.jpg   71,67 KB   13 Ilość pobrań

 


Użytkownik krisk edytował ten post 21 maj 2017 - 09:00


#38 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 30 maj 2017 - 17:24

Budowa konstrukcji dachu i komory wędzarni. Szkielet wykonany z łat 38x58mm, dach z blachy trapezowej 2- spadowy (na razie 1  ;)  )

Załączony plik  8.jpg   76,49 KB   12 Ilość pobrań

 

W międzyczasie testowanie grilla, szaszłyki :D

Załączony plik  9.jpg   65,59 KB   12 Ilość pobrań

 

Dobra rada dla osób, którzy będą robić podobnego grilla, podczas grillowania warto podnieść szufladkę na węgiel o piętro wyżej, aby nie leżała bezpośrednio na płycie betonowej. Podczas pierwszego grillowania zauważyłem rysę (pęknięcie) na betonie. Płyta pod spodem była na prawdę mocno nagrzana, nie dała się dotknąć...

 



#39 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 30 maj 2017 - 17:35

Nie przykręcaj deflektora, nigdzie nie poleci - wystarczy jak położysz blachę na szpilki. Co do wysokości nakręcisz nakrętki i nałożysz przez otwory deflektor na odpowiedniej wysokości oparty na nakrętkach. Po sprawdzeniu nadmiar wystających szpilek utniesz. Było już tyle razy zwracana uwaga na ten temat, błąd się pojawia, to jak zakładanie prezerwatywy na butapren _ na wszelki wypadek bo pęknie. ( spadnie ) :D  


Użytkownik Andyandy edytował ten post 30 maj 2017 - 17:36


#40 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 30 maj 2017 - 17:38

Dziękuję za sugestię, tak też zrobię.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Grill, wędzarnia, budowa wędzarni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych