Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Moja grillo wędzarnia-budowa
#21
Napisano 02 maj 2017 - 11:33
#22
Napisano 03 maj 2017 - 08:20
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#23
Napisano 03 maj 2017 - 17:38
palenisko co najmniej 0,5m kw, mniej sie nie da
#24
Napisano 03 maj 2017 - 18:17
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
#25
Napisano 03 maj 2017 - 20:27
ktos ci tu juz chyba napisał wczesniej, rok czytania, i niczego nie zrozumiałes...
edit, przeczytałem jeszcze raz twoje wypociny, mysle, że trolujesz i to nieudolnie... bez odbioru
Użytkownik więcej_czadu edytował ten post 03 maj 2017 - 20:29
#26
Napisano 03 maj 2017 - 20:29
Jaka mam wielkość paleniska, wiem że takie jest minimum. Napisałem to wszystko ,więc się pytam co Twój post wnosi?
Zasmiecasz wątek i tyle...
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Użytkownik krisk edytował ten post 03 maj 2017 - 20:31
#28
Napisano 13 maj 2017 - 20:32
Jesteś pewny że cegła nie popęka od temperatury.
#29
Napisano 14 maj 2017 - 05:47
#30
Napisano 14 maj 2017 - 08:04
Pewności nie mam, raczej mam nadzieję
Cegły klinkierowe są wypalane w temperaturze ok 1000st w czasie produkcji, w palenisku temperatury na ściankach będą max 200-300 st, więc powinny wytrzymać. Bardziej się obawiam o wytrzymałość zaprawy, czas pokaże...
#31
Napisano 14 maj 2017 - 08:34
#32
Napisano 14 maj 2017 - 08:50
No tak tylko że komin nie jest w palenisku.
#33
Napisano 14 maj 2017 - 08:54
#34
Napisano 14 maj 2017 - 09:43
Moje palenisko będzie miało min70x70 czyli na 4 cegły , sami radzicie im większe tym lepiej.
#35
Napisano 14 maj 2017 - 10:41
zakończyłem zatem etap murowania
Komora wędzarni nie będzie przytwierdzona w żaden sposób do płyty stropowej paleniska. Za to deflektora nic nie ruszy, co utrudni czyszczenie wnętrza Coś jeszcze planujesz zrobić w myśl zasady "na złość babci odmrożę sobie uszy"?
#36
Napisano 14 maj 2017 - 11:23
Co do deflektora, jeśli faktycznie będzie utrudniać czyszczenie można go będzie zdemontować. Szpilki zawsze można obciąć i pozostawić kilka cm, a deflektor tylko nasadzić.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
#38
Napisano 30 maj 2017 - 17:24
Budowa konstrukcji dachu i komory wędzarni. Szkielet wykonany z łat 38x58mm, dach z blachy trapezowej 2- spadowy (na razie 1 )
8.jpg 76,49 KB
12 Ilość pobrań
W międzyczasie testowanie grilla, szaszłyki
9.jpg 65,59 KB
12 Ilość pobrań
Dobra rada dla osób, którzy będą robić podobnego grilla, podczas grillowania warto podnieść szufladkę na węgiel o piętro wyżej, aby nie leżała bezpośrednio na płycie betonowej. Podczas pierwszego grillowania zauważyłem rysę (pęknięcie) na betonie. Płyta pod spodem była na prawdę mocno nagrzana, nie dała się dotknąć...
#39
Napisano 30 maj 2017 - 17:35
Nie przykręcaj deflektora, nigdzie nie poleci - wystarczy jak położysz blachę na szpilki. Co do wysokości nakręcisz nakrętki i nałożysz przez otwory deflektor na odpowiedniej wysokości oparty na nakrętkach. Po sprawdzeniu nadmiar wystających szpilek utniesz. Było już tyle razy zwracana uwaga na ten temat, błąd się pojawia, to jak zakładanie prezerwatywy na butapren _ na wszelki wypadek bo pęknie. ( spadnie )
Użytkownik Andyandy edytował ten post 30 maj 2017 - 17:36
#40
Napisano 30 maj 2017 - 17:38
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Grill, wędzarnia, budowa wędzarni
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych