Skocz do zawartości

Wojs40 - wyroby


wojs40

Rekomendowane odpowiedzi

Moja pierwsza w życiu kiełbasa a"la szynkowa. Czemu "a"la szynkowa" otóż przepis jak na szynkową, ale nie mając lejka przez który mógłbym przepuścić duże kawałki mięsa, zmuszony byłem mięso pokroić na mniejsze kawałki. 

post-57100-0-74913600-1493717836_thumb.jpg

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak na mnie laika wyglada dobrze i napewno tez tak smakuje. :) :)

Robiles w/g przepisu na kielbase szynkowa i zmodyfikowales tylko krojeniem, czy w/g innego?

 

Pozdrawiam i zycze smacznego

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troszeczkę przepis jest zmodyfikowany, dzięki Arkadiuszowi który zawsze służy pomocą, modyfikacji uległy nieznacznie ilości przypraw dodane w czasie produkcji. Dodałem:

- pieprz biały 1,3 g/kg

- gałka muszkatułowa  0,6 g/kg

- imbir 0,5 g/kg

Jak dla mnie w smaku super. 

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogłeś nie napychać nadziewarką , a ręcznie (z pomocą kawałka rury 50mm i ubijaka uciętego z trzonka od łopaty :laugh: ) i by weszły duże ;) . Ostatnio tak napchałem 20 batonów po 1kg . Łatwo nie było :) A kiełbaska ładna , :):thumbsup: ładna

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogłeś nie napychać nadziewarką , a ręcznie (z pomocą kawałka rury 50mm i ubijaka uciętego z trzonka od łopaty :laugh: ) i by weszły duże ;)

:) Jest to jakaś metoda, gratuluję pomysłowości, ja jednak jestem zadowolony z tego co mi wyszło, a dodatkowo wypróbowałem mój nowy nabytek, nadziewarkę. 

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nie mając lejka przez który mógłbym przepuścić duże kawałki mięsa, zmuszony byłem mięso pokroić na mniejsze kawałki. 

Jakim największym lejkiem dysponujesz, że nie mogłeś nadziewać nadziewarką? 

I jakie duże były te kawałki?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro, chyba mnie trochę źle zrozumiałeś, nadziewałem nadziewarką, kawałki mięsa starałem się zrobić odrobinę mniejsze niż lejek. Na szynkową kawałki powinny być duże, ok 5 cm wg. mojej wiedzy, ja je zrobiłem dużo mniejsze, tak  aby swobodnie przeszły przez lejek, a że to jak pisałem była moja pierwsza gruba kiełbasa nawet z tym rozmiarem trochę przesadziłem. 

Najważniejsze aby wyciągać z nauki wnioski  :)

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza w życiu kiełbasa a"la szynkowa  

 Bardzo ładna   :thumbsup:   :clap:

Edytowane przez Bee Gees
cytat

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z którego robiłeś? Podrzuć link

 

Z głowy robił a tam linków nie ma.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na szynkową jest parę przepisów. Z którego robiłeś? Podrzuć link  :thumbsup:

 

Z głowy robił a tam linków nie ma :D

 

 

Arkadiusz jak zwykle z poczuciem humoru  :) ale ma rację, nie robiłem wg. gotowca, zrobiłem z przepisów z forum, ale były trochę modyfikowane wg. sugestii Arkadiusza i za pomoc bardzo mu dziękuję. 

Gdyby ktoś chciał skorzystać to chętnie podzielę się moim skromnym doświadczeniem:

 

4 kg szynki tj. 80% wsadu

1 kg mięsa z golonek tj. 20% / należy oddzielić skórę i tłuszcz/

 

Przyprawy:

- pieprz biały 1,3 g/kg

- gałka muszkatołowa 0,6 g/kg

- imbir 0,5 g/kg 

 

I gat. mięsa pokroić w kostkę /tak aby przeszła przez lejek, im większe kawałki tym lepiej/ i zapeklować /20g/kg/, mięso z golonek również zapeklować /ta sama ilość peklosoli/ min. 48 godzin / u mnie 72 godziny w lodówce/

 

Po peklowanie I gat. bardzo dobrze wyrobić, tak aby mięso puściło klej / z całą pewnością ręcznie tego się nie zrobi, ja użyłem "śmigła" takiego jakiego używa się do mieszania np. kleju w budowlance, świetnie się sprawdziło/. Aby lepiej się mieszało dodałem ok 25ml zimnej wody. 

Mięso z golonek dwukrotnie zmieliłem na sitku "2" następnie dodałem przyprawy i 30 ml zimnej wody i dobrze wymieszałem, następnie oba gatunki mięsa połączyłem i dobrze wymieszałem.

Osłonki przed napełnieniem należy namoczyć w 10% roztworze letniej wody i soli /ok 15 min./ Przed moczeniem przygotować osłonki, jeden koniec związać /polecam zobaczyć jak to robi Arkadiusz w swoim filmiku/

Osłonki napełniamy ściśle, tak aby wyeliminować powietrze, sposób związania końca również można zobaczyć u  Arka, dodatkowo ponieważ batony są dosyć ciężkie batony wiążemy wzdłuż i poprzek aby nie spadły podczas wędzenia.

Osadzanie min. 1 godz. / u mnie wisiały 2 godz/.

Wędzenie 4 godziny w temp. 50-55C /oczywiście do osiągnięcia koloru, ale ponieważ jest to gruba kiełbasa te 4 godz. powinna wisieć w dymie/.

Parzenie w wodzie o temp. 70-72 C do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 68 C 

Po parzenie schłodziłem kiełbasy zimną wodą przez 10 min. następnie powiesiłem w chłodni do całkowitego ostygnięcia. 

 

Arek jeszcze raz dziękuję za pomoc.

 

 

Jeszcze raz ten sam przepis po uwzglednieniu klasyfikacji mięsa:

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 4 kg wp I (z szynki) - 80% 

1 kg wp III (z golonek) -  20% 

 

Przyprawy:

- pieprz biały 1,3 g/kg

- gałka muszkatołowa 0,6 g/kg

- imbir 0,5 g/kg 

 

Wp I  pokroić w kostkę /tak aby przeszła przez lejek, im większe kawałki tym lepiej/ i zapeklować /20g/kg/, mięso z golonek również zapeklować /ta sama ilość peklosoli/ min. 48 godzin / u mnie 72 godziny w lodówce/

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Edytowane przez EAnna
Na prośbę autora

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek jeszcze raz dziękuję za pomoc.

 

Nie ma za co.Zawsze do usług z przerwą na sen. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakiś czas temu zrobiłem polędwicę dojrzewającą
 

 

Ładnie dojrzała, bez suchej skórki. :thumbsup:

 

 

 

wiem, wiem powinienem wyciąć mizdrę 

 

Niekoniecznie, ale by wypadało.Łatwiej się je, choć tłuszcz i mizdra nieco chroni przed suchą skórką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ach ten tłuszczyk 

 

Też wolę karkóweczkę. :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Ładna tylko słabo nabita. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arek nabita jest dobrze ja stawiam na małą ilość masy wiążącej i słabe uplastycznienie ... ;)

Myślę że smak nadrabia te drobne niedoskonałości ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.