wojs40 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Maja 2017 Moja pierwsza w życiu kiełbasa a"la szynkowa. Czemu "a"la szynkowa" otóż przepis jak na szynkową, ale nie mając lejka przez który mógłbym przepuścić duże kawałki mięsa, zmuszony byłem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Maja 2017 Jak na mnie laika wyglada dobrze i napewno tez tak smakuje. :)Robiles w/g przepisu na kielbase szynkowa i zmodyfikowales tylko krojeniem, czy w/g innego? Pozdrawiam i zycze smacznego Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Troszeczkę przepis jest zmodyfikowany, dzięki Arkadiuszowi który zawsze służy pomocą, modyfikacji uległy nieznacznie ilości przypraw dodane w czasie produkcji. Dodałem:- pieprz biały 1,3 g/kg- gałka muszkatułowa 0,6 g/kg- imbir 0,5 g/kgJak dla mnie w smaku super. Edytowane 2 Maja 2017 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2017 Dlaczego pytalem o modyfikacje, bo chcialbym tez tego typu kielbase zrobic.Dzieki Wojs40Pozdrawiam Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Maja 2017 Mogłeś nie napychać nadziewarką , a ręcznie (z pomocą kawałka rury 50mm i ubijaka uciętego z trzonka od łopaty ) i by weszły duże . Ostatnio tak napchałem 20 batonów po 1kg . Łatwo nie było A kiełbaska ładna , ładna Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Maja 2017 Mogłeś nie napychać nadziewarką , a ręcznie (z pomocą kawałka rury 50mm i ubijaka uciętego z trzonka od łopaty ) i by weszły duże Jest to jakaś metoda, gratuluję pomysłowości, ja jednak jestem zadowolony z tego co mi wyszło, a dodatkowo wypróbowałem mój nowy nabytek, nadziewarkę. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Maja 2017 ale nie mając lejka przez który mógłbym przepuścić duże kawałki mięsa, zmuszony byłem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Jakim największym lejkiem dysponujesz, że nie mogłeś nadziewać nadziewarką? I jakie duże były te kawałki? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Maja 2017 Miro, chyba mnie trochę źle zrozumiałeś, nadziewałem nadziewarką, kawałki mięsa starałem się zrobić odrobinę mniejsze niż lejek. Na szynkową kawałki powinny być duże, ok 5 cm wg. mojej wiedzy, ja je zrobiłem dużo mniejsze, tak aby swobodnie przeszły przez lejek, a że to jak pisałem była moja pierwsza gruba kiełbasa nawet z tym rozmiarem trochę przesadziłem. Najważniejsze aby wyciągać z nauki wnioski Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Maja 2017 Jak dlamnie wedlina super! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Maja 2017 Na szynkową jest parę przepisów. Z którego robiłeś? Podrzuć link Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Moja pierwsza w życiu kiełbasa a"la szynkowa Bardzo ładna Edytowane 2 Maja 2017 przez Bee Gees cytat Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Maja 2017 Z którego robiłeś? Podrzuć link Z głowy robił a tam linków nie ma. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Bardzo ładny przekrój, ja bardzo lubię w szynkowej smak owocu kolendry. Edytowane 3 Maja 2017 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Na szynkową jest parę przepisów. Z którego robiłeś? Podrzuć link Z głowy robił a tam linków nie ma . Arkadiusz jak zwykle z poczuciem humoru ale ma rację, nie robiłem wg. gotowca, zrobiłem z przepisów z forum, ale były trochę modyfikowane wg. sugestii Arkadiusza i za pomoc bardzo mu dziękuję. Gdyby ktoś chciał skorzystać to chętnie podzielę się moim skromnym doświadczeniem: 4 kg szynki tj. 80% wsadu1 kg mięsa z golonek tj. 20% / należy oddzielić skórę i tłuszcz/ Przyprawy:- pieprz biały 1,3 g/kg- gałka muszkatołowa 0,6 g/kg- imbir 0,5 g/kg I gat. mięsa pokroić w kostkę /tak aby przeszła przez lejek, im większe kawałki tym lepiej/ i zapeklować /20g/kg/, mięso z golonek również zapeklować /ta sama ilość peklosoli/ min. 48 godzin / u mnie 72 godziny w lodówce/ Po peklowanie I gat. bardzo dobrze wyrobić, tak aby mięso puściło klej / z całą pewnością ręcznie tego się nie zrobi, ja użyłem "śmigła" takiego jakiego używa się do mieszania np. kleju w budowlance, świetnie się sprawdziło/. Aby lepiej się mieszało dodałem ok 25ml zimnej wody. Mięso z golonek dwukrotnie zmieliłem na sitku "2" następnie dodałem przyprawy i 30 ml zimnej wody i dobrze wymieszałem, następnie oba gatunki mięsa połączyłem i dobrze wymieszałem.Osłonki przed napełnieniem należy namoczyć w 10% roztworze letniej wody i soli /ok 15 min./ Przed moczeniem przygotować osłonki, jeden koniec związać /polecam zobaczyć jak to robi Arkadiusz w swoim filmiku/Osłonki napełniamy ściśle, tak aby wyeliminować powietrze, sposób związania końca również można zobaczyć u Arka, dodatkowo ponieważ batony są dosyć ciężkie batony wiążemy wzdłuż i poprzek aby nie spadły podczas wędzenia.Osadzanie min. 1 godz. / u mnie wisiały 2 godz/.Wędzenie 4 godziny w temp. 50-55C /oczywiście do osiągnięcia koloru, ale ponieważ jest to gruba kiełbasa te 4 godz. powinna wisieć w dymie/.Parzenie w wodzie o temp. 70-72 C do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 68 C Po parzenie schłodziłem kiełbasy zimną wodą przez 10 min. następnie powiesiłem w chłodni do całkowitego ostygnięcia. Arek jeszcze raz dziękuję za pomoc. Jeszcze raz ten sam przepis po uwzglednieniu klasyfikacji mięsa:_____________________________________________________________________________________________________________________________________ 4 kg wp I (z szynki) - 80% 1 kg wp III (z golonek) - 20% Przyprawy:- pieprz biały 1,3 g/kg- gałka muszkatołowa 0,6 g/kg- imbir 0,5 g/kg Wp I pokroić w kostkę /tak aby przeszła przez lejek, im większe kawałki tym lepiej/ i zapeklować /20g/kg/, mięso z golonek również zapeklować /ta sama ilość peklosoli/ min. 48 godzin / u mnie 72 godziny w lodówce/_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Edytowane 3 Maja 2017 przez EAnna Na prośbę autora Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Maja 2017 Arek jeszcze raz dziękuję za pomoc. Nie ma za co.Zawsze do usług z przerwą na sen. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Maja 2017 Krótko... Zajełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Maja 2017 Jakiś czas temu zrobiłem polędwicę dojrzewającą, wiem, wiem powinienem wyciąć mizdrę Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Maja 2017 Jakiś czas temu zrobiłem polędwicę dojrzewającą Ładnie dojrzała, bez suchej skórki. wiem, wiem powinienem wyciąć mizdrę Niekoniecznie, ale by wypadało.Łatwiej się je, choć tłuszcz i mizdra nieco chroni przed suchą skórką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Maja 2017 Jeszcze karkówka wg.porad Arkadiusza / dwa tygodnie w lodówce i cztery w chłodni/. Ach ten tłuszczyk Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Maja 2017 Ach ten tłuszczyk Też wolę karkóweczkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Maja 2017 Ponieważ wszystkiego trzeba spróbować, na moim stole pojawiło się chorizo Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Lipca 2017 Udało mi się w końcu wygospodarować jeden dzień na zrobienie kolejnej szynkowej,tym razem mięso pokroiłem na większe kawałki. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Lipca 2017 :thumbsup: :clap: Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Lipca 2017 Ładna tylko słabo nabita. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lipca 2017 Arek nabita jest dobrze ja stawiam na małą ilość masy wiążącej i słabe uplastycznienie ... Myślę że smak nadrabia te drobne niedoskonałości Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.