Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wojs40 - wyroby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
195 odpowiedzi w tym temacie

#181 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 02 gru 2018 - 13:54

Paweł, chleb zrobiony trochę z przepisu 'Chleb z garnka" i trochę z własnego doświadczenia, kilka razy robiłem chleb razowy.

Rozpuściłem 20 g drożdży w odrobinie letniego mleka z dodatkiem połowy łyżeczki cukru. 75 dkg mąki /650/ zmieszałem z łyżeczką soli wlałem dwie szklanki letniej wody i łyżką oleju słonecznikowego. Po ok 5 minutach wszystko połączyłem i dobrze wyrobiłem. Pozostawiłem pod przykryciem do wyrośnięcia, ok 35 minut. Następnie znowu wyrobiłem i przełożyłem do dwóch foremek wyłożonych papierem do wypieków. Przykryłem ponownie ręcznikiem,  po 20 minutach masa wyrosła, obłożyłem folią aluminiową do wypieków i wsadziłem foremki do rozgrzanego piekarnika do 200C. Piekłem 30minut po czym zdjąłem folię i kolejnie 30 minut foremki spędziły w piekarniku aż chleb naprał koloru. Niestety nie miałem słonecznika ani sezamu którym można posypać masę w foremkach lub dodać podczas wyrabiania.



#182 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 02 gru 2018 - 14:06

Dziękuję. Jaka to mąka 650? W dawnych recepturach jest a teraz w sprzedaży nie widzę.

#183 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 571 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 02 gru 2018 - 14:14

Dziękuję. Jaka to mąka 650? W dawnych recepturach jest a teraz w sprzedaży nie widzę.

 

Stała pozycja np w Biedronce



#184 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 02 gru 2018 - 14:23

Nie chadzam. Dzięki za info.

#185 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6601 postów

Napisano 02 gru 2018 - 14:35

niski pokłon dla tych którzy potrafią założyć te jelita na lejek.
Wszyscy co byli na ostatnim kursie II stopnia mieli okazję zobaczyć posegregowane jelita baranie przez DZIADKA i jego SZTUKĘ nakładania baranków na lejek . Ostatnio mam problem z zakupem tubowanych - tylko ilości hurtowe - 30 tub :(  :cry:  i będę musiał na kolagenowych  ;) 

#186 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 03 gru 2018 - 07:45

 

niski pokłon dla tych którzy potrafią założyć te jelita na lejek.
.. Ostatnio mam problem z zakupem tubowanych - tylko ilości hurtowe - 30 tub :(  :cry:  i będę musiał na kolagenowych  ;) 

 

Ja kupowałem na allegro i dalej są dostępne, rożne rozmiary.


[Dodano: 03 gru 2018 - 07:45]

Dziękuję. Jaka to mąka 650? W dawnych recepturach jest a teraz w sprzedaży nie widzę.

Nie ma problemu z dostępem w Kauflandzie.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 03 gru 2018 - 07:44


#187 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 06 gru 2018 - 09:44

Muszę jeszcze obiektywnie napisać o moim ostatnim wypieku, o chlebie. Otóż bardzo smaczny, ale max jeden dzień, dłuższe przechowywanie nie wchodzi w rachubę, chleb staje się kruchy, mało smaczny. Następnym razem zrobię razowy, wytrzymuje spoko 3 dni, no i zdrowszy.



#188 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 12 gru 2018 - 08:38

Wczorajsza mielonka:

 

Załączone pliki



#189 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 12 gru 2018 - 10:56

Wczorajsza mielonka
 

Ładny wyrób. :thumbsup:



#190 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 gru 2018 - 17:08

:thumbsup:



#191 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 13 gru 2018 - 07:38

 

Wczorajsza mielonka
 

Ładny wyrób. :thumbsup:

 

 

:thumbsup:

Dziękuję Panowie.



#192 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 13 sty 2019 - 09:58

Wczorajszy korycin, w tym dwa z przyprawami oraz ricotta.

Załączone pliki



#193 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8797 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 sty 2019 - 10:00

Wczorajszy korycin, w tym dwa z przyprawami oraz ricotta.

Pokaż przekroje po okresie fermentacji i ew. dojrzewania.

Ricotty wyszło sporo  :thumbsup:  



#194 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 13 sty 2019 - 10:05

 

Wczorajszy korycin, w tym dwa z przyprawami oraz ricotta.

 

Ricotty wyszło sporo  :thumbsup:  

 

Być może dlatego, że mleko pochodzi prosto od krasuli.



#195 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 05 cze 2019 - 08:23

Królewska:

 

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#196 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 05 cze 2019 - 09:13

Prawdziwie królewska.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych