wojs40 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 gdyby nie parzenie które zawsze wyciąga słoność byłoby ok.Taką goloneczkę można by wyparzyć w vacum. Wtedy słoność byłaby O.K., połysk i te aromaty !!! Trudno się nie zgodzić Aniu. Człowiek uczy się na błędach, nauka nie pójdzie w las. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Maja 2018 Robiłem dzisiaj swój pierwszy ser a'la koroyciński, na razie ocieka. W przerwie wędzenie metki. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 21 Maja 2018 No i mój pierwszy "korycin" Jeden z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 21 Maja 2018 Gites majonez. Na 1 raz bardzo ładnie Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 21 maj 2018 - 20:02]Ale szczerze mówiąc to cem metke.... Żeś mi smaka zrobił..... Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 21 Maja 2018 Pojechałeś po bandzie. Metki super, a serek jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 21 Maja 2018 U mnie już po soleniu Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 22 Maja 2018 Dziękuję Panowie za miłe słowa. U mnie sery leżą w lodówce, nie mam takiej dojrzewalni. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 2 Września 2018 Kiełbasa a"la lisiecka, przepis niemal ten sam jedynie w osłonkach 28. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 2 Września 2018 Chyba miejscami dym nie doszedł . Nie za ciasno wisiały? Poprzednia Twoja lisiecka była ładniejsza jak dla mnie miała ładniejszy kolor. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Września 2018 Kiełbasa a"la lisiecka, przepis niemal ten sam jedynie w osłonkach 28 Nie będzie miło .Wojtek no co Ty zapomniałeś jak się wędzi.?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Września 2018 Nie zawsze ma być miło, dowaliłem i dostało mi się. Zresztą słusznie. Faktycznie kolor dużo "przesadzony".Nigdy nie miałem większego problemu, tym razem po 150 min wędzenia wędlina niemal nie złapała koloru. Była osuszona przed wędzeniem, zrębki olcha, buk i odrobina dębu, dymogenerator ładnie pracował, a ja nie mogłem doczekać się odpowiedniej barwy. Temp. 55C. Być może zbyt ciasno wisiały kiełbasy, nie wiem. Byłem już zrezygnowany, zostawiłem włączony DG i podniosłem temp. do 85C aby podpiec kiełbasę na ok 60 minut. Wtedy wędlina nałapała tyle koloru, że wygląda tak jak na załączonych wyżej zdjęciach. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Września 2018 Padało? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 2 Września 2018 Padało?Nie Mirek, nie padało. Powietrze nie było wilgotne. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 2 Września 2018 Gdyby było wilgotne to by Ci szybciej łapał kolor. Może przesuszyłeś za bardzo przed dymieniem , poza tym widać , że miejscami złapała więcej temperatury a inne batony są słabo liźnięte - sugeruję sprawdzić termometry i rozkład temperatury w komorze oraz jaki był przepływ powietrza no i rozwiesić luźniej kiełbasę. Poza tym jak nie jesteś zadowolony to dam Ci adres do wysyłki - jakoś ją zmęczę Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 2 Września 2018 (edytowane) Przeładowałeś wędzarnię.Utrudniony przepływ dymu i masz efekt.Pada nie pada jak dobrze osuszysz i będzie swobodny przepływ dymu to będzie ok. Edytowane 2 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 2 Września 2018 Binio...co ty piszesz? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 2 Września 2018 ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Września 2018 Od kiedy mokry wyrób szybciej łapie kolor? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 3 Września 2018 Miro ze zrozumieniem proszę . Napisałem w kontekście wcześniejszych Waszych wypowiedzi(Twojej i Wojsa) Nie chodziło o mokry wyrób. Tylko o wilgotność powietrza -jak jest wyższa wilgotność to kolor szybciej kryje wyrób - zwłaszcza jak się dymi dymogenetatorem. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 3 Września 2018 Im więcej wilgoci w dymie, tym gorsze koloryzowanie wędlin. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 3 Września 2018 Panowie, wędziłem w różnych warunkach nie mając większych problemów z uzyskaniem odpowiedniej barwy wyrobu. Rzeczywiście, chyba przesadziłem z ilością umieszczonych wyrobów w beczce. Otóż powiesiłem ok 12 kg gdy poprzednio miałem ok 2 kg mniej. Kolejna nauczka. Tak przy okazji pytanie do wędzących w beczkach, ile na raz umieszczacie kiełbasy w swoich wędzarniach? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 3 Września 2018 powiesiłem ok 12 kg gdy poprzednio miałem ok 2 kg mniej. Kolejna nauczka. też mnie irytuje jak musze wedzić tylko trochę po raz drugi - wtedy dzielę jeszcze bardziej i sa luzy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 3 Września 2018 Im więcej wilgoci w dymie, tym gorsze koloryzowanie wędlin.To po co różnego rodzaju wpisy na temat miseczek z wodą wstawianych do komory ? . Żeby kolor nie łapał??? Dobra nie śmiecimy w wątku. A z faktami się nie dyskutuje Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 3 Września 2018 No nie wiem co cię tak śmieszy i o jakich faktach piszesz?Piszesz brednie, a teraz wykręcasz się sianem i głupimi emotikonami.Osuszanie to najważniejsza część procesu wędzenia, a miseczkę wkłada się i owszem ale w odpowiednim momencie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 3 Września 2018 (edytowane) Czym się wykręcam? Z całym szacunkiem - cofnij się stronę i przeczytaj ze zrozumieniem. Czy napisałem gdzieś , że osuszenie to nie jest ważny proces? Po co się wkłada miseczkę z wodą? No chyba po to żeby wilgotność podnieść - tak czy nie?W którym momencie? - przecież nie przy osuszaniu. Nie zrozumiałeś kontekstu mojej wypowiedzi i zarzuciłeś mi , że : Od kiedy mokry wyrób szybciej łapie kolor?A gdzie ja napisałem o mokrym wyrobie??? Ty zadałeś pytanie : Padało?Wojs odpowiedział : Nie Mirek, nie padało. Powietrze nie było wilgotne.Ja napisałem : Gdyby było wilgotne to by Ci szybciej łapał kolor. Może przesuszyłeś za bardzo przed dymieniemChyba każdy rozumie , że chodzi o wilgotne powietrze. Więc gdzie te bzdury o których niby piszę i niby się wykręcam?Przepraszam Wojsa za chlewik w temacie , ale nieraz tak bywa , że dwóch co mówi w jednym języku nie może się zrozumieć Edytowane 3 Września 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.