Skocz do zawartości

Trzecie wędzenie i totalna porażka:


mazurek01

Rekomendowane odpowiedzi

1.Wedzara murowana (zmodyfikowany projekt mamuta)

2.Pierwsze wędzenie czas ok. 8 godz.

Spostrzeżenia: kiełbasa w/g tabeli dziadka mocno przysłona, szynki smaczne, kolor złocisty, drzewo dąb szescioletni suchy, razem z korą.

3. Ciężko z osiągnięciem temperatury 50-60 st najczęściej 40-50 st

4. Jelita kupcze, ze sklepu moczone całą noc, nie płukane w środku, siatki na szynki szerokie z gumką, takie ażurowe.

 

5. Kiełbasa pażona szynki również do osiągnięcia temp. 75 st w środku.

6. Skóra z kiełbasy nie odchodzi.

7. Ostanie pół godziny wędzenia temp. Podniesiona do 90-100 tzw podpiekanie

 

Drugie wędzenie.

 

1. Na 10 kg kiełbas mniejsza ilość peklosoli z tabeli dziadka o 20 gram, jelita te same, moczone całą noc płukane w środku, drzewo to samo z korą dąb sześcioletni , ostatnie pół godz. Wędzenia temp podniesiona na 90-100 st . Kiełbasa wyśmienita w dalszym ciągu nie Schodzi skórka. Siatki te same ażurowe szerokie kolor złocisty czas wędzenia ok 8 godz.

No i do sedna

Trzecie wędzenie

Czas ok 10 godz

Inne jelita moczone tuż przed nabijaniem kiełbas płukane w środku

Siatki na szynki inne ciasne pełne. Temp ok 50 st cały czas. Wędzenie tym razem bez podpiekania. Drzewo to samo dąb sześcioletni tym razem obkorowany. Kiełbasy po 6 godz kolor idealny surowy w środku, dlatego przetrzymałem 9 godz do idealnego środka ale ciemne mocno podpieczone skóra twarda po sparzeniu smak ok . Szynki trzymałem dłużej bo w tych siatkach kolor był niewidoczny i wyszło 10 godz. Całość parzona do osiągnięcia temp 75 st w środku jak za każdym razem. Skóra szynek twarda nie jadalna.

Wędliny szykowane na Komunię

Totalna porażka

Edytowane przez mazurek01
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wiesz przepraszam Cię bardzo ale za cholerę nie rozumiem co Ty do nas piszesz :( .... pomieszanie z poplątaniem ... :(

Wędzisz ... podpiekasz .... parzysz ... nie wiem co masz na myśli i co konkretnie zrobiłeś z poszczególnym asortymentem ... może ja ciemny jestem bo nic nie kumam :(

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy po 6 godz kolor idealny surowy w środku,

 

Bo tak ma być.Dalsza obróbka to parzenie lub podpiekanie w wędzarni .Parzenie temp. wody 72-75 ºC przez 20-25 min.Podpiekanie w wędzarni w temp. 90 ºC do uzyskania w środku 68º C

 

 

 

Szynki trzymałem dłużej bo w tych siatkach kolor był niewidoczny i wyszło 10 godz

 

Sporo,ale nie wiem jaką masz wędzarnię.Wędzi się do koloru i później parzy.Niektórzy podpiekają szynki, ale nie polecam.

 

 

 

Totalna porażka

 

Pokaż zdjęcia. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te wady co opisujesz to nie wina drewna tylko złego wędzenia i złej obróbki termicznej.Drewno suche , ale z tym dymem to bym nie przesadzał.Kto Cie uczył wędzić.?Peklowałeś na mokro czy na sucho.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

2.Pierwsze wędzenie czas ok. 8 godz.

 

Czas ok 10 godz

 

Noo  strasznie długie czasy wędzenia  :rolleyes:

 

 

 

kiełbasa w/g tabeli dziadka

 

Tabela DZIADKA dotyczy peklowania na mokro - pytanie jak peklowałeś mięsa na kiełbasę.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zamieściłeś zdjęć

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzarka wyglada jak?,kiełbasa -jak??

Tak jak koledzy i koleżanki napisali Ci wczesniej -wędzimy do koloru ,a nie na czas wiedząc o tym,ze wędliny ściemnieja po parzeniu. Przed wędzeniem dobrze osuszamy [bez dymu ] w wędzarce ,wcześniej wędliny ociekają po wyjęciu z solanki -ja osuszam je lnianymi ściereczkami ,lub papierowymi ręcznikami.Parzymy do 68-72 w środku.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso na kiełbasy też peklowanie na mokro?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolor tych wędzonek masz dobry. Kiełbasy nie obciekają.Kiełbasy się osadza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki ociekają nie obciekają.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś muszę robić nie tak. Szynki leżą w lodówce przez 10 dni. Po jednym dniu nastrzykuję i tak do 10 dnia. Później w siatki i wiszą w garażu do rana. Później do rozgrzanej wędzarki...

[Dodano: 13 maj 2017 - 22:44]

Kiełbasę szykuje wieczorem po 1 dniu w przyprawach mięso pocięte na kawałki później mielę i mieszam 20 min później w jelita i wiszą w garażu do rana.

[Dodano: 13 maj 2017 - 22:45]

Zdjęcia kiełbas i szynki po sparzeniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A kto to wędzi kiełbasę 8-10 godzin?

To i jak jelito byłoby z gumy, to by było twarde..

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 mazurek01   mam wrażenie , że masz mętlik  poczytaj może tutaj na temat wędzonek  http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

 

 

 

Szynki leżą w lodówce przez 10 dni. Po jednym dniu nastrzykuję i tak do 10 dnia.

 

Nastrzykujesz codziennie ?  

 

arkadiusz  pytał się jak postępujesz z mięsem na kiełbasa - bo w tym przypadku nie pekluje się na mokro. 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciężko z osiągnięciem temperatury 50-60 st najczęściej 40-50 st
 

 

 

Ostanie pół godziny wędzenia temp. Podniesiona do 90-100 tzw podpiekanie

 

Szynki trzymałem dłużej bo w tych siatkach kolor był niewidoczny i wyszło 10 godz
Sam odpowiedziałeś. Wszystko za długo. Opalałeś dębem najbardziej kalorycznym drewnem z wysoką temperaturą żarzenia i spalania i miałeś trudności z temperaturą. Zasuszyłeś wędliny i zapiekłeś. Szynka od temperatury jest aż biała, pieczona. Podaj skład kiełbasy !  

Następnym razem osadzaj krócej, wędź do czterech godzin max, nie podpiekaj, a parz.

Zanim przystąpisz do następnej próby czytaj forum. :rolleyes:     

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja idę na małego ... poddaję się im więcej czytam tym mniej wiem ... :(

 

Ps

Jak patrzę na zdjęcia tego mauzoleum to mało czytałeś ... :(

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.