mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) 1.Wedzara murowana (zmodyfikowany projekt mamuta)2.Pierwsze wędzenie czas ok. 8 godz.Spostrzeżenia: kiełbasa w/g tabeli dziadka mocno przysłona, szynki smaczne, kolor złocisty, drzewo dąb szescioletni suchy, razem z korą.3. Ciężko z osiągnięciem temperatury 50-60 st najczęściej 40-50 st 4. Jelita kupcze, ze sklepu moczone całą noc, nie płukane w środku, siatki na szynki szerokie z gumką, takie ażurowe. 5. Kiełbasa pażona szynki również do osiągnięcia temp. 75 st w środku.6. Skóra z kiełbasy nie odchodzi.7. Ostanie pół godziny wędzenia temp. Podniesiona do 90-100 tzw podpiekanie Drugie wędzenie. 1. Na 10 kg kiełbas mniejsza ilość peklosoli z tabeli dziadka o 20 gram, jelita te same, moczone całą noc płukane w środku, drzewo to samo z korą dąb sześcioletni , ostatnie pół godz. Wędzenia temp podniesiona na 90-100 st . Kiełbasa wyśmienita w dalszym ciągu nie Schodzi skórka. Siatki te same ażurowe szerokie kolor złocisty czas wędzenia ok 8 godz.No i do sedna Trzecie wędzenie Czas ok 10 godz Inne jelita moczone tuż przed nabijaniem kiełbas płukane w środku Siatki na szynki inne ciasne pełne. Temp ok 50 st cały czas. Wędzenie tym razem bez podpiekania. Drzewo to samo dąb sześcioletni tym razem obkorowany. Kiełbasy po 6 godz kolor idealny surowy w środku, dlatego przetrzymałem 9 godz do idealnego środka ale ciemne mocno podpieczone skóra twarda po sparzeniu smak ok . Szynki trzymałem dłużej bo w tych siatkach kolor był niewidoczny i wyszło 10 godz. Całość parzona do osiągnięcia temp 75 st w środku jak za każdym razem. Skóra szynek twarda nie jadalna.Wędliny szykowane na Komunię Totalna porażka Edytowane 13 Maja 2017 przez mazurek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Maja 2017 hmmm...może się nie znam ale...dąb sześcioletni to dobry byłby ale na parkiet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Wiesz przepraszam Cię bardzo ale za cholerę nie rozumiem co Ty do nas piszesz .... pomieszanie z poplątaniem ... Wędzisz ... podpiekasz .... parzysz ... nie wiem co masz na myśli i co konkretnie zrobiłeś z poszczególnym asortymentem ... może ja ciemny jestem bo nic nie kumam Tapniete z Tapatalk Edytowane 13 Maja 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Kiełbasy po 6 godz kolor idealny surowy w środku, Bo tak ma być.Dalsza obróbka to parzenie lub podpiekanie w wędzarni .Parzenie temp. wody 72-75 ºC przez 20-25 min.Podpiekanie w wędzarni w temp. 90 ºC do uzyskania w środku 68º C Szynki trzymałem dłużej bo w tych siatkach kolor był niewidoczny i wyszło 10 godz Sporo,ale nie wiem jaką masz wędzarnię.Wędzi się do koloru i później parzy.Niektórzy podpiekają szynki, ale nie polecam. Totalna porażka Pokaż zdjęcia. Edytowane 13 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Maja 2017 To mnie pocieszyłeś. Miało być drzewo suche dym gęsty wg ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Te wady co opisujesz to nie wina drewna tylko złego wędzenia i złej obróbki termicznej.Drewno suche , ale z tym dymem to bym nie przesadzał.Kto Cie uczył wędzić.?Peklowałeś na mokro czy na sucho.? Edytowane 13 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Maja 2017 2.Pierwsze wędzenie czas ok. 8 godz. Czas ok 10 godz Noo strasznie długie czasy wędzenia kiełbasa w/g tabeli dziadka Tabela DZIADKA dotyczy peklowania na mokro - pytanie jak peklowałeś mięsa na kiełbasę. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Maja 2017 Wędzarka wygląda tak...A kiełbasa niestetySzynka...[Dodano: 13 maj 2017 - 22:30]Peklowanie na mokro 10 dni w solance z nastrzykiwaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Maja 2017 Nie zamieściłeś zdjęć Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Maja 2017 Arkadiusz wędzenia uczę się sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Maja 2017 Wędzarka wyglada jak?,kiełbasa -jak??Tak jak koledzy i koleżanki napisali Ci wczesniej -wędzimy do koloru ,a nie na czas wiedząc o tym,ze wędliny ściemnieja po parzeniu. Przed wędzeniem dobrze osuszamy [bez dymu ] w wędzarce ,wcześniej wędliny ociekają po wyjęciu z solanki -ja osuszam je lnianymi ściereczkami ,lub papierowymi ręcznikami.Parzymy do 68-72 w środku. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Maja 2017 Mięso na kiełbasy też peklowanie na mokro? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Maja 2017 Kiełbasy i szynki wisiały całą noc w garażu w temp ok 10 st i dobrze obciekły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Maja 2017 Kolor tych wędzonek masz dobry. Kiełbasy nie obciekają.Kiełbasy się osadza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Maja 2017 To obciekanie mamy przerobione,a osuszanie?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Maja 2017 Wędzonki ociekają nie obciekają. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Maja 2017 Coś muszę robić nie tak. Szynki leżą w lodówce przez 10 dni. Po jednym dniu nastrzykuję i tak do 10 dnia. Później w siatki i wiszą w garażu do rana. Później do rozgrzanej wędzarki... [Dodano: 13 maj 2017 - 22:44] Kiełbasę szykuje wieczorem po 1 dniu w przyprawach mięso pocięte na kawałki później mielę i mieszam 20 min później w jelita i wiszą w garażu do rana. [Dodano: 13 maj 2017 - 22:45] Zdjęcia kiełbas i szynki po sparzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) A kto to wędzi kiełbasę 8-10 godzin?To i jak jelito byłoby z gumy, to by było twarde.. Edytowane 13 Maja 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Maja 2017 Miro może ktoś kto się dopiero uczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Maja 2017 mazurek01 mam wrażenie , że masz mętlik poczytaj może tutaj na temat wędzonek http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Szynki leżą w lodówce przez 10 dni. Po jednym dniu nastrzykuję i tak do 10 dnia. Nastrzykujesz codziennie ? arkadiusz pytał się jak postępujesz z mięsem na kiełbasa - bo w tym przypadku nie pekluje się na mokro. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Maja 2017 Sugerowałem się środkiem kiełbasy. Po 6 godz kolor był idealny ale środek surowy więc przetrzymałem dłużej aby w środku był o ok. A z zewnątrz już guma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Maja 2017 Ciężko z osiągnięciem temperatury 50-60 st najczęściej 40-50 st Ostanie pół godziny wędzenia temp. Podniesiona do 90-100 tzw podpiekanie Szynki trzymałem dłużej bo w tych siatkach kolor był niewidoczny i wyszło 10 godz Sam odpowiedziałeś. Wszystko za długo. Opalałeś dębem najbardziej kalorycznym drewnem z wysoką temperaturą żarzenia i spalania i miałeś trudności z temperaturą. Zasuszyłeś wędliny i zapiekłeś. Szynka od temperatury jest aż biała, pieczona. Podaj skład kiełbasy ! Następnym razem osadzaj krócej, wędź do czterech godzin max, nie podpiekaj, a parz.Zanim przystąpisz do następnej próby czytaj forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Maja 2017 Chudzik wierz mi że sporo czytałem zanim podjąłem się budowy wędzarni jak i szykowania mięsa. Coś nie wyszło za 3 razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) A ja idę na małego ... poddaję się im więcej czytam tym mniej wiem ... Ps Jak patrzę na zdjęcia tego mauzoleum to mało czytałeś ... Tapniete z Tapatalk Edytowane 13 Maja 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Maja 2017 sporo czytałem zanim podjąłem się budowy wędzarni jak i szykowania mięsa. może podasz linka gdzie nabyłeś takiej wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.