Skocz do zawartości

Wędzarniczy problem


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Fajna wędzarenka borniaczek - Ale dostałem do uwędzenia węgorze - koleżanka nie widząc ich relacjonowała ,że duuuuże  może nawet 2i pól kilo :facepalm:  :facepalm:  Przywiezione...... jak to u ryb - wyszły na 0,9-1,2kg ale na borniaka 150 za długie  - jakaś podpowiedź ?

post-70549-0-66405600-1494865791_thumb.jpg

post-70549-0-46507700-1494865813_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale na borniaka 150 za długie  - jakaś podpowiedź ?

 

Przywieź do mnie. :) .Właśnie wczoraj do małżonki mówiłem, że bym zjadł jakiegoś węgorzyka.  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podzielić na krótsze kawałki

 

Obawiam się , że nigdy nie wędziłeś węgorzy.Podzielenie na kawałki spowoduje w czasie wędzenia ( podpiekanie na początku lub na końcu) wyciek tłuszczu  a co tym idzie ryba będzie wiórowata chyba, że będziesz wędził na zimno, ale tak wędzony węgorz nie dorasta do pięt temu wędzonemu na gorąco.Cały myk w wędzeniu węgorza na gorąco polega na tym ,żeby nie pękła skóra bo wtedy to po ptokach.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całkiem poważnie piszę bo pocięcie węgorzy na kawałki i wędzenie na gorąco to jest porażka,ale wcale bym się nie obraził gdyby je do mnie przywiózł. Do mnie bliżej niż do Ciebie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co Ci Waldek mówiłem Za Boga ich masz nie kroić.
nie nie - ja wiem to była propozycja Qby - wędziłem - ale mniejsze  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wygniesz w półkole to wejdą?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak wygniesz w półkole to wejdą?
dostałem świetną podpowiedz od kolegi -podobna do Twojej - zapytał jak wędzę kiełbasy  :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jak wygniesz w półkole to wejdą?
dostałem świetną podpowiedz od kolegi -podobna do Twojej - zapytał jak wędzę kiełbasy  :facepalm: 

 

Nie rozumiem?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie rozumiem?
w pętli ;) 

Paweł ja nie tnę węgorzy ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł coś z tym muszę zrobić ,znaczy z wendzarynką.......robi sie ciasno :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może uwędź jutro połowę od głowy, a po jutrze drugą od du...

Bo ja tu innego rozwiązania nie widzę..... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogony podwiązane - Węgorzyki gotowe  Serdeczne podziękowania wszystkim za chęci pomocy i rady - Zawsze można na Was liczyć  :D  :thumbsup:

 

przyjechały oczyszczone i solone - wytarte recznikiem papierowym - obsychały w garażu ok 16 godzin - 1,5 godziny obsuszania  - 2,5 g wedzenie  60 st - 0,5 godz  80 st i 1 godz 90 st

post-70549-0-61604000-1494999672_thumb.jpg

post-70549-0-42467500-1494999687_thumb.jpg

post-70549-0-70809000-1494999702_thumb.jpg

post-70549-0-71219700-1494999716_thumb.jpg

post-70549-0-76157200-1494999754_thumb.jpg

post-70549-0-93762200-1494999793_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

smaka dostalam na wegorza
Aniu -wyszły znakomite ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyszły znakomite

Pożycz, sprzedaj, daj, podaruj....wyrzuć jednego w moim kierunku...  :cry:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu -wyszły znakomite
 

 

 Dalej draznij, dale tak rob :mad: . Ze tez nie moge slubnego na wegorze wygonic. Ale zobacze w sklepie,czasem u chinczyow mozna zywe kupic.I tez sobie zrobie :tongue:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobrze wygląda, też mam smaka na węgorza tylko tu można kupić za absurdalna cenę o grubości palca wskazującego ( to niesprawiedliwe ) ale znalazłem hodowle suma afrykańskiego ( parę razy jadłem w Polsce) i się przymierzam. Tez będę musiał go podwiązać  :)

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.