Jump to content

Recommended Posts

W Bradleyu trudno utrzymac temp. ponizej 25st, obowiazuje robic to przez specjalny adapter.

http://www.bradleysmoker.pl/products/accessories/cold.php

Ta dostawka to wyrzucone pieniadze... Zrobilem ja sobie sam ze sklejki bukowej i metrowej rury charmonijkowej :grin:

a chce wytworzyc salami gorskie

A tak na marginesie chce pogratulowac forum, gdyz pierwszy raz spotykam sie z tak piorunowa odpowiedzia

• Replies 395
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

chce wytworzyc salami gorskie

Ciekawie się zapowiada.

W przepisie nic nie piszą o ew. kulturach bakteryjnych.

If I'm you, dodałabym trochę serwatki aby pewniej dojrzewało.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ciekawie się zapowiada.

Z ta serwatka to moze byc problem z racji kraju zamieszkania aczkolwiek znajomy ma jakies magiczne grzyby ktore po dodaniu do pasteryzowanego mleka zamieniaja je na kwasne ....

magiczne grzyby ktore po dodaniu do pasteryzowanego mleka zamieniaja je na kwasne ....

To prawdopodobnie podpuszczka roślinna.

Pisząc o serwatce miałam na myśli bakterie kwasu mlekowego (mezofilne).

Regionalne przepisy na wędliny dojrzewające nie wymieniają wprawdzie bakterii, bo one zwykle tam rezydują, ale bez nich wyrób może się nie udać lub być zupełnie inny od zamierzonego.

Jeżeli jednak dodasz pekli oraz będziesz wędził kilka razy to powinno się dać.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ciekawie się zapowiada.

Tradycyjny przepis. Zaszczepienie podnosi szanse sukcesu ale w odpowiednich warunkach tez może się udać korzystając z naturalnych bakterii. Co do serwatki to bym uważał, ponieważ zwiększa ilość wody w mięsie. Oczywiście najlepiej zaszczepić, ale jak nie, to bym raczej dodał serwatkę w proszku lub małą ilość kwasu erytorbinowego.

• 2 weeks later...

Ponieważ nie pojawiła sie żadna odpowiedź na poprzednie moje pytanie dlatego ponawiam pytanie

...proszę o opinię doświadczoną brać:

1. Kolega Miro ma w ofercie dwie konstrukcje praktycznie identyczne wymiarowo ale różniące się ceną. Czy tańsza wersja (obecnie w promocji) jest starszą konstrukcją a nowsza miała wyeliminować jakieś istotne wady poprzedniczki - co to były za wady (poza sporadycznym zatykaniem się DG) i czy warto dopłacić 200 zł do nowszego produktu? ...

Czy nikt na forum nie używa wędzarni sprzedawanych w sklepie Miro?

Miro jest naszym Kolega z forum. Napisz do niego, a na pewno Ci uczciwie doradzi. Do dobry i uczynny Człowiek. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Czy nikt na forum nie używa wędzarni sprzedawanych w sklepie Miro?

Może nie mają czasu pisać bo wędzą. :)

Ten temat nie obejmuje mojej wędzarni więc na Twoje pytanie odpiszę Ci w moim temacie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=324805#324805

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 4 weeks later...
Kolega Picardi pyta, gdzie można kupić zrębki do wędzarni BORNIAK w rozsądnej cenie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ja kupiłem 120litrów za 80zł wraz z przesyłką tu: http://allegro.pl/zrebki-wedzarnicze-bukowe-olchowe-15kg-60-litrow-i3193992515.html

Zrębki miesznka buk-olcha granulacja KL02 pasują idealnie do dymogeneratora Borniaka, na tych zrębkach wędzilismy kiełbasę zlotową II zlotu Grupy D/O. Dodam że kolor jak i smak był wyśmienity.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Kolega Picardi pyta, gdzie można kupić zrębki do wędzarni BORNIAK w rozsądnej cenie.

Zrębki (oryginalne) do Borniaka można kupić w sklepie u DZIADKA MAĆKA albo bezpośrednio u Borniaka. Torba 10 litrów kosztuje o ile pamiętam coś ok. 15 PLN. Nigdy sie nie zastanawiałem czy to można kupić gdzieś taniej bo cena wydawała mi się rozsądna no i ile można zaoszczędzić nawet jeśli znajdzie się gdzieś taniej.

no i ile można zaoszczędzić nawet jeśli znajdzie się gdzieś taniej.

Oj można, jakieś 1zł na litrze:) Ja płaciłem w przeliczeniu (bez kosztów wysyłki) 0,5zł za litr ty 1,5zł. Jedyne o co się obawiałem to jakość ale jestem pozytywnie zaskoczony.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

jakieś 1zł na litrze

No to faktycznie spora różnica.

bez kosztów wysyłki

Ja kupuję na miejscu w sklepie u DZIADKA MAĆKA więc w mojej sytuacji poszukiwanie czegoś tańszego ale z kosztami przesyłki mija się chyba z celem.

Zrębki do Borniaka produkuje firma Springer z Kłodawy Gorzowskiej kupić mozna w wiekach po 25kg i cena kg jest jest dwukrotnie niższa niż litra ;)

Pisałem już kiedyś o tym ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Zrębki do Borniaka produkuje firma Springer z Kłodawy Gorzowskiej kupić mozna w wiekach po 25kg i cena kg jest jest dwukrotnie niższa niż litra ;)

Bracie Roger, a masz może "link"

do tego miejsca? :cool:

Siostry i Bracia się ucieszą! :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Bracie Roger, a masz może "link"

do tego miejsca? :cool:

Siostry i Bracia się ucieszą! :cool:

.

Podawalem gotowca z linkami już z dziesięć razy może wystarczy :(

Wpisz sobie Springer Kłodawa albo Springer zrębki w Google to Ci wyskoczy

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• 3 months later...

Ostatnio interesuję sie tematem, bo na moją wędzarnie też przyszedł czas...

Mam bardzo mało miejsca w ogródku i chyba nie bedę mógł postawić beczki itp budowli.

Oglądałem Thermowinda. Wydaje sie dosc atrakcyjny,ale nie mają w tej chwili wersji z izolacją termiczną. Mi sie to wydaje jednak ważne. Czy przeczucie mnie nie myli?

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
  • 3 weeks later...
Przy okazji dyskusji o wędzarni Borniaka. Zauważyłem u siebie taką rzecz- jak wędzę na ciepło to dym bez problemu uchodzi wylotem kominowym. Jak wedze na zimno tj. przy pomocy przystawki z 2 metrową rurą, to część dymu wychodzi mi pomiedzy komora a drzwiczkami ( pomimo uszczelki). Czy to tylko moje spostrzeżenie czy ktoś jeszcze na to zwrocił uwagę ? Bo wędzarnię ustawiam na zadaszonym tarasie, gdzie zrobiłem wyprowadzenie na komin, ale jak mi wychodzi dym szczelinami, to mam zadymiony taras.Zastanawiam się czy temperatura dymu ma u wpływ ( ciepły szybciej idzie w górę) czy jeszcze coś innego ?

Czy było ciepło na zewnątrz kiedy wędziłeś ?

Jeśli tak to komin mógł być cieplejszy od spalin i nie miałeś ciągu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Czy było ciepło na zewnątrz kiedy wędziłeś ?

Jeśli tak to komin mógł być cieplejszy od spalin i nie miałeś ciągu.

i to zjawisko nazywa się inwersją ciągu - zdarza się ... nie jest kolega osamotniony :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/