Jump to content

Recommended Posts

• Replies 395
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dołożyłbym mały wiatraczek wyciągający dym z komina.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 11 months later...

Zrębki do Borniaka produkuje firma Springer z Kłodawy Gorzowskiej ;)

Tak, to prawda, że produkują, ale nie są one dokładnie takie jakie Borniak poleca.

Zrębki Springera są bardzo podobne, minimalnie dłuższe, potrafią się "mostkować" na podajniku i ... nie ma dymu. :facepalm:

Takie są moje spostrzeżenia, a także kilku zadymiaczy, którym te zrębki za radą Springera polecałem. Niestety straciłem klientów.

Można te zrębki używać, ale tylko jako mały dodatek, dobrze jest też mieszać zrębki w generatorze. Robię to tak (muszę zapas zużyć), że wsypuję max do połowy zasobnika i co pewien czas mieszam zrębki jakimś dosyć cienkim wkrętakiem. Dodatkowo co ok 1-1.5 h wysypuję wszystko z GD i z pod podajnika (sprężyny) usuwam zbite zrębki. Mam tak za każdym razem gdy wędzę "Springerem", nie jest to zbyt wygodne.

Inną sprawą jest to, że jakościowo są dobre, suche, ale do innych GD. Mają trochę pyłu co dodatkowo utrudnia pracę GD Borniak.

Edited by DZIADEK MACIEK

www.wedzarnie.com.pl

Macieju Springera mam rzut beretem ... bywam i raz do roku kupuję różne zrębki u nich ... Borniak u nich kupuje zrębki w dużych workach 25kg i konfekcjonuje. To nawet nie takie same a te same zrębki ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Macieju Springera mam rzut beretem ... bywam i raz do roku kupuję różne zrębki u nich ... Borniak u nich kupuje zrębki w dużych workach 25kg i konfekcjonuje. To nawet nie takie same a te same zrębki ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

W taki razie wniosek nasuwa się taki oto - Springer mnie oszukał i przysłał inne zrębki. Powtarzam, to co mam od Springera to zrębki podobne, nie takie same.

Przed zamówieniem rozmawiałem z pewnym panem ze Springera, dokładnie wiedział co potrzebuję, sam stwierdził, że to nie są zrębki "borniakowe", ale sporo osób kupuję i jakoś dymią.

Gdzie jest więc prawda ?

Ps  wczoraj dzieliłem worek 15 kg na mniejsze, waga zgadzała się idealnie, kataru i kichania dostałem od zapylenia

Edited by DZIADEK MACIEK

www.wedzarnie.com.pl

A ja mam pytanie odnośnie dymo generatora w thermowind'dzie mianowicie producent mówi ze po 5 minutach można wyłączyć i wiórki będą się sama zażyć a Ja zauważyłem ze jak tylko wyłącze dg to zaraz nie ma dymu... Używam go drugi raz, wiec nie chce się wypowiadać czy jest dobry itp bo mam małą wiedzę na ten temat,narazie robiłem kiełbasę kolor był ale zdaje mi się ze na wszystko wychodzi mi znaczniej dłużej niż w przepisach na forum, niewiem czy to moja wina czy sprzętu.

A ja mam pytanie odnośnie dymo generatora w thermowind'dzie mianowicie producent mówi ze po 5 minutach można wyłączyć i wiórki będą się sama zażyć a Ja zauważyłem ze jak tylko wyłącze dg to zaraz nie ma dymu... Używam go drugi raz, wiec nie chce się wypowiadać czy jest dobry itp bo mam małą wiedzę na ten temat,narazie robiłem kiełbasę kolor był ale zdaje mi się ze na wszystko wychodzi mi znaczniej dłużej niż w przepisach na forum, niewiem czy to moja wina czy sprzętu.

A otworzyłeś popielnik po wyłączeniu ? 

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

w thermowind'dzie mianowicie producent mówi ze po 5 minutach można wyłączyć i wiórki będą się sama zażyć a Ja zauważyłem ze jak tylko wyłącze dg to zaraz nie ma dymu...

W piątek był u mnie klient i narzekał dokładnie na to samo, podobno zgodnie z instrukcją robił.

www.wedzarnie.com.pl

Troche sie zapomniałem z  tematem... Tak  mam otwarty kominek i tak popielnik tez jest otwarty,czasem dym trzyma sie troche dluzej ale  tak czy siak gasnie  po wyłaczeniu. 

Przegladalem strony w anglii z wiurami,i oni w instrukcji opisuja,ze powinno sie wrzucic wiurki do wody na pol h przed wedzeniem by byly wystarczajaco wilgotne.. Robicie tez tak?

wsypuję zrębki prosto z worka do dymogeneratora bez moczenia.

... i postępujesz prawidłowo..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam, chciałbym dodać, że po zmianie scinek, dymogenerator działa jak należy, 5min wyłączam i dymek leci juz sam bez problemów. Wcześniej używałem tych które dostałem z wedzarnia, i miałem problemy, teraz używam większych (kupiłem takie w worku 15kg) i dymi aż szaroB-) Edited by Nadin
Granulacje 0.5-1,5 Bukowo olchowe, kupiłem na wyroby-domowe.pl, ja akurat kupowałem worek 15kg ale jest opcja kilogramowa, widziałem je także na allegro parę zł taniej jak komuś zależy. Mi odpowiada obsługa w w/w sklepie wiec juz się na te 5zl taniej nie rzucalem Edited by Nadin

To co podajesz, granulacja  0,5-1,5 to nie zrębki tylko trociny. Najlepiej prześlij kolegom linka do firmy lub fotkę.

Ale tak poza wszystkim, to przecież jest firma i sklep  naszego forumowego kolegi "Miro". Może On się wypowie coś w tej materii ?

Edited by sverige2
Trociny o granulacje 0,5-1,5cm? Raczej nazwałbym to zrabkami,dodaje zdj. Etykieta niestety nie kompletna bo zerwała się przy wyciaganiu z paczki

post-66764-0-99293200-1411402613_thumb.jpg

post-66764-0-98191400-1411402685_thumb.jpg

Edited by Nadin

@sverige2, a wystarczyło wejść do podanego "sklepu" i przeczytać o jaką jednostkę miary chodziło zanim napisało sie genialnego posta..............

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Właśnie wszedłem i dla tego piszę, bo wg. mnie sprzedający te zrębki już dawno powinien ustosunkować się do zaistniałej sytuacji, ale co tam, n ie mój sklep, nie mój towar i więcej wobec powyższego, w tej skomplikowanej"" w tej sprawie wypowiadał nie będę.

Kiedy ja pisałem o zrębkach, pisałem wszystko z najdrobniejszymi detalami i odniesieniami, właśnie po to aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień. Za zaistniały kłopot przepraszam.

Edited by sverige2