4pietro4 Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Maja 2017 Witam serdecznie.No i na starość zachciało mi się pobawić w zadymianie.Jako że od 3 lat mam swój dom i 10 arów ogrodu nie mogłem sobie odmówić tego o czym zawsze marzyłem. Pierwsza próba : kiełbasa i kilka boczków wędzone razem tyle samo czasu. Wędzenie :- osuszanie do 1 godziny ,- wędzenie w dymie ok 45 ... 55 st. ok 3 godzin ,- podpiekanie do uzyskania wewnątrz boczku 72 st. ( tu chyba trochę przesadziłem bo za wszelką cenę chciałem uniknąć parzenia ale za to kiełbasa wyszła krucha i chrzęści w zębach ) Ogólnie wszystko zjadliwe , 3 kg. kiełbasy i 2 kg boczku " się tylko mignęly " i czas myśleć o nowym paleniu.Może jednak nie katować tego tak temperaturą ?Czy krócej wędzić a dłużej piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Maja 2017 Po prostu wyjmuj wcześniej kiełbasy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Maja 2017 Czy krócej wędzić a dłużej piec ? Trochę ciemne te wędzonki.Zawsze trzeba znaleźć złoty środek , ale to przyjdzie z czasem.Trzeba ćwiczyć , ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.