Skocz do zawartości

Jak obliczyć wartość odżywczą swoich produktów.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z forumowiczów ma pojęcie jak obliczyć dokładnie wartość odżywczą np kiełbasy. O Ile mam dane poszczególnych przypraw o tyle nie wiem skąd wziąć wartość dla mięsa produkcyjnego np 80/20, 85/15, 50/50, 60/40. 

Czy ktoś to robił ? 

Alternatywą są badania w laboratorium, ale koszt kilkaset złotych za produkt i najgorsze, że jak trochę zmieni się receptura to trzeba badać raz jeszcze... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

koszt kilkaset złotych za produkt i najgorsze, że jak trochę zmieni się receptura to trzeba badać raz jeszcze...
niestety, to też uroki biznesu  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To są uroki bezsensownych regulacji, że produkując 30 kg tygodniowo musisz przebadać tak samo jak robiąc 3 tony tygodniowo. Lepiej informacji na etykiecie coraz więcej a i tak mało kto to czyta. Niedługo będzie trzeba pisać, na kubkach do kawy że nie są do jedzenia, jak w Ameryce. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Są do tego programy ....ale niestety płatne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roszej

1. Należy wyliczyć,  ile czystego mięsa  masz w produkcie gotowym. Dla mięsa https://www.google.pl/search?q=Warto%C5%9B%C4%87+energetyczna+mi%C4%99sa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=bnAoWYTNM4XEXtTspYgK

2. Tak, samo z tłuszczami   np.  http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Slonina.html w tłuszczu znajduje sie tkanka łączna, która zaliczana jest do białek.

3. Jeśli w produkcji wyrobów mięsnych używa się dodatków węglowodanowych ( mąka ziemniaczana, pszenna, kukurydziana) oraz cukrów, to również należy oznaczyć ich wartość odżywczą.

4. Po z sumowaniu masz wartość odżywczą i resztę: białko kwasy tłuszczowe ogółem i kwasy tłuszczowe nienasycone i sól.

Do obliczeń należy założyć większe ilości tłuszczu, zmniejszyć wartość mięsa i obniżyć wartość dodatków skrobiowych i cukrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.