roszej Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Maja 2017 Witam, czy ktoś z forumowiczów ma pojęcie jak obliczyć dokładnie wartość odżywczą np kiełbasy. O Ile mam dane poszczególnych przypraw o tyle nie wiem skąd wziąć wartość dla mięsa produkcyjnego np 80/20, 85/15, 50/50, 60/40. Czy ktoś to robił ? Alternatywą są badania w laboratorium, ale koszt kilkaset złotych za produkt i najgorsze, że jak trochę zmieni się receptura to trzeba badać raz jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Maja 2017 koszt kilkaset złotych za produkt i najgorsze, że jak trochę zmieni się receptura to trzeba badać raz jeszcze... niestety, to też uroki biznesu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roszej Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Maja 2017 To są uroki bezsensownych regulacji, że produkując 30 kg tygodniowo musisz przebadać tak samo jak robiąc 3 tony tygodniowo. Lepiej informacji na etykiecie coraz więcej a i tak mało kto to czyta. Niedługo będzie trzeba pisać, na kubkach do kawy że nie są do jedzenia, jak w Ameryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Maja 2017 Roszej, chodzi Tobie o nutrition facts? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Maja 2017 Są do tego programy ....ale niestety płatne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Maja 2017 Roszej1. Należy wyliczyć, ile czystego mięsa masz w produkcie gotowym. Dla mięsa https://www.google.pl/search?q=Warto%C5%9B%C4%87+energetyczna+mi%C4%99sa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=bnAoWYTNM4XEXtTspYgK2. Tak, samo z tłuszczami np. http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Slonina.html w tłuszczu znajduje sie tkanka łączna, która zaliczana jest do białek. 3. Jeśli w produkcji wyrobów mięsnych używa się dodatków węglowodanowych ( mąka ziemniaczana, pszenna, kukurydziana) oraz cukrów, to również należy oznaczyć ich wartość odżywczą.4. Po z sumowaniu masz wartość odżywczą i resztę: białko kwasy tłuszczowe ogółem i kwasy tłuszczowe nienasycone i sól.Do obliczeń należy założyć większe ilości tłuszczu, zmniejszyć wartość mięsa i obniżyć wartość dodatków skrobiowych i cukrów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.