Skocz do zawartości

Przechowywanie mięsa między dymieniem


Guliwer

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory wędziłem wyłącznie "na gorąco". Chciałbym teraz rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem na zimno. Na lokalnym forum jest wiele przepisów, w których wędzenie jest rozłożone na X dni. Z reguły każdego dnia dymimy tylko przez określoną liczbę godzin. Zastanawiam się, co należy zrobić z wkładem wędzarni po zakończeniu dymienia danego dnia. Czy zostawiamy mięso w wędzarni czy przenosimy je do lodówki. Intuicja podpowiada mi, że lepiej pozostawić mięso ale czy po np. 4 godzinnym dymieniu latem mięso nie zepsuje się pozostawione w wędzarni kiedy temperatura otoczenia jest ponad 20 stopni?

 

Przepraszam, jeżeli pytanie jest naiwne ale nie miałem takiego problemu przy wędzeniu na gorąco a na zimno nigdy nie wędziłem. Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi w internecie.

Edytowane przez Guliwer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Latem przenoszę do chłodni a zimową porą jak nie ma mrozów zostawiam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zimno to niekoniecznie. Ja przed wędzeniem na zimno osuszam tylko lekko ręcznikiem papierowym.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przed wędzeniem na zimno osuszam tylko lekko ręcznikiem papierowym
ja też ale pozostawiam również w temp garażowej ok 1-2 godz

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale pozostawiam również w temp garażowej ok 1-2 godz

 

Nie trzeba. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.