witt Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 15 Lutego 2018 Sverige2, Miro odpisał Tobie, że jego dostawca zaleca 1:10, a on sam drogą testu doszedł do 1:5.Szkoda, że nie wstawiłeś zdjęć jak ta Twoja kiełbasa po tym preparacie wyglądała?Ja będę jutro tą metodą wędził to wstawię fotki jak mi to wyszło. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 15 Lutego 2018 Nie róbmy niepotrzebnej zadymy. Wodny roztwór dymu wędzarniczego można stosować bez rozcieńczania i tak robi się to przemysłowo w komorach natryskowych.Różnica jest taka, że profesjonalna komora posiada dysze w których roztwór połączony z powietrzem tworzy mgiełkę i ta mgiełka osiada na mięsie. Nie mam takiej komory, chciałem się przekonać jak wyjdzie produkt robiony w warunkach domowych i sobie eksperymentowałem.Przecież to tak samo jak przy tradycyjnym wędzeniu. Jeden lubi blade wędzonki a inny ciemniejsze i to tyle.Nie ma o co wojny robić, bo nie o to chodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Niezupełnie się z tym zgodzę Miro. Przecież wyraźnie wcześniej o tym mówiłem i pisałem parokrotnie że taki intensywny smak i zapach jest nienaturalny, i nie jest przynajmniej przeze mnie akceptowany. Jeżeli wędzonki były np. trzykrotnie powlekane już rozcieńczonym kondensatem dymowym, to smak i zapach jest tak intensywny, że dla mnie nie był zjadliwy i taki ewidentnie sztuczny wtedy, ja określam to jako "sklepowy". Dla tego właśnie producent zaleca tylko jednokrotne zanurzenie w rozcieńczonym koncentracie dymowym na 45 - 90 sekund i koniec. Absolutnie nie trzeba powtarzać zabiegu. Zapach i smak są wtedy bardzo dobre. Tak samo z peklowaniem polędwicy, na roztwór solanki w ilości 1 litr, i stężeniu rozcieńczenia koncentratu 1 : 11 wystarcza całkowicie 1 łyżeczka od herbaty. Chodzi przecież o to aby wędzonki smakowały i pachniały przynajmniej jak najbliżej domowego wyrobu, a nie jak "sklepowa" przemysłówka, bo duża różnica. Może nie dla wszystkich, dla mnie przynajmniej tak . Witt prosiłeś o fotki, ostały się jeszcze jeno resztki : Edytowane 15 Lutego 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 15 Lutego 2018 Dzięki, Sverige2. Wyglądają jak wędzone tradycyjnie. Zobaczymy co mi jutro wyjdzie. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Tak samo z peklowaniem polędwicy, na roztwór solanki w ilości 1 litr, i stężeniu rozcieńczenia koncentratu 1 : 11 wystarcza całkowicie 1 łyżeczka od herbaty.powtorze jeszcze raz ze nie zaleca sie stosowania smoke liquid (dymu w plynie) jako dodatku do peklowania ze wzgledu na mozliwosc niepożadanych reakcji chemicznych pomiedzy skladnikami tego dymu a azotynem sodowym. i Miro tez o tym pisze - - peklowanie standard na mokro 8-10 dni, BEZ PŁYNU....!!!podstawa - Gebhard Feiner - Salami - practical science and processing technologi. pg 84 (strona). Edytowane 15 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 15 Lutego 2018 OK Stefanie, co prawda stosowana solanka peklująca to zaledwie tylko 50 : 50, więc tych azotynów niby niewiele, nie mniej czym fizycznie mogą skutkować te niepożądane reakcje, i gdzie można by przeczytać jakieś opracowania w tej materii ?Ps. Miro pisał właśnie abym dodał koncentratu do peklowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 15 Lutego 2018 Powoli zaczynam się gubić. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 15 Lutego 2018 powtorze jeszcze raz ze nie zaleca sie stosowania smoke liquid (dymu w plynie) jako dodatku do peklowania ze wzgledu na mozliwosc nieporzadanych reakcji chemicznych pomiedzy skladnikami tego dymu a azotynem sodowym. i Miro tez o tym pisze - Konkrety proszę... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 15 Lutego 2018 Szczerze mówiąc to te kiełbaski kiepsko wyglądają. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 15 Lutego 2018 Ja z kolei przypomnę, aby nie zaniżać w jakimkolwiek stopniu ilości peklosoli w mieszankach peklujących, kosztem soli. Podczas peklowania stosujemy wyłącznie peklosól w przewidzianych recepturami dawkach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Jeszcze raz - nie zaleca sie - nie znaczy ze definitywnie nie mozna lub jest zabronione - to po pierwszePrzemysl uzywa do takich mieszanek specjalnie spreparowane i przygotowane - o odczynie obojetnym - dymy w plynie.Poniewaz dym w plynie zawiera spora ilosc roznych kwasow mozliwe jest wchodzenie w dosc gwaltowne reakcje z azotanem sodowym i tworzenie sie tlenku azotu ktory w polaczeniu z tlenem reaguje tworzac dwutlenek azotu. tlenek i dwutlenek azotu sa gazami co prowadzi m.in do straty azotynow w mieszaninie peklowniczej. Widoczne moga byc babelki lub nitki mgielki ponad powierzchnia. Zrodlo informacji podalem powyzej lacznie ze strona na ktorej jest ta informacja. Skoro G. Feiner, PhD, nie jest to nie zbyt wiarygodne zrodlo to podaje drugie - Handbook of meat and meat processing - pod redakcja Y.H Hui. PhD. - strona 549 p.s moge sie mylic ale chyba Maxell ma obie wymienione pozycje i moze zajrzec. Edytowane 15 Lutego 2018 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Stefanie, ale ja nie kwestionuję Twoich wpisów. Sverige pisał m.in. o sporządzaniu solanek peklujących na podstawie mieszanki soli i peklsoli w proporcji 50/50, co jest bardzo niebezpieczne i dlatego wmieszałem się do tematu. Edytowane 15 Lutego 2018 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 15 Lutego 2018 Stefanie, ale ja nie kwestionuję Twoich wpisów. a mnie nie chodzilo o kwestionowanie tylko o mozliwosc posiadania w/w pozycji. sorry za wzajemne niezrozumienie sie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 15 Lutego 2018 Nic się nie stało. Uważam, że jeśli podajesz konkretne źródła, nie ma sensu sprawdzać ich wiarygodności. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 15 Lutego 2018 mozliwe jest wchodzenie w dosc gwaltowne reakcje z azotanem sodowym Azotan sodowy to NaNO3, potocznie saletra, natomiast w peklosoli jest azotyn sodu czyli NaNO2.Czy z azotynem sodu też wchodzi w reakcje? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 15 Lutego 2018 Miro, ale z tego co wiem, do wędlin dojrzewających używa się także saletry, co zgodne jest z obowiązującymi przepisami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 15 Lutego 2018 Szczerze mówiąc to te kiełbaski kiepsko wyglądają. Arkadiuszu, chyba nie czytałeś wcześniej że te moje kiełbaski są bez użycia dodatku barwiącego. Kolor więc jest taki że tak powiem samoistny . Zapewniam jednak że smakują naprawdę OK. a w naturze wyglądają znacznie lepiej niż na fotkach . Co zaś tyczy tego przed czym ostrzegają Stefan i Maxell, no cóż, na pewno nie będę peklował mieszanką 50 : 50, jak radzi Maxell, natomiast zalecenia Stefana to sorry very, ale biorę tę "truciznę" na swoją odpowiedzialność i nie zrezygnuję z polędwiczki przygotowywanej opisaną metodą, bo smakuje wybornie, a argumenty podane przez Stefana są jak sam podaje, takie jak to się drzewiej mówiło, "na dwoje babka wróżyła" : ( nie zaleca się - nie znaczy że definitywnie nie można, że lub jest zabronione), natomiast koncentrat dymowy którego używam produkuje firma z ugruntowaną marką i dużym doświadczeniem, więc jestem spokojny i będę kontynuował bez obaw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 15 Lutego 2018 natomiast zalecenia Stefana to sorry very, ale biorę tę "truciznę" na swoją odpowiedzialność i nie zrezygnuję z polędwiczki przygotowywanej opisaną metodą, bo smakuje wybornie, a argumenty podane przez Stefana są jak sam podaje, takie jak to się drzewiej mówiło, "na dwoje babka wróżyła" : ( nie zaleca się - nie znaczy że definitywnie nie można, że lub jest zabronione), natomiast koncentrat dymowy którego używam produkuje firma z ugruntowaną marką i dużym doświadczeniem, więc jestem spokojny i będę kontynuował bez obaw . A masz tam gdzieś w instrukcji napisane żeby dodawać do zalewy peklującej?To nie obrażaj Stefana, bo pisze informacje w dobrej wierze, a nie dla poklasku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 15 Lutego 2018 mozliwe jest wchodzenie w dosc gwaltowne reakcje z azotanem sodowym Azotan sodowy to NaNO3, potocznie saletra, natomiast w peklosoli jest azotyn sodu czyli NaNO2.Czy z azotynem sodu też wchodzi w reakcje? Miro - literowka. NIe jest i nie bylo moim celem jakiekolwiek torpedowanie czy przeszkadzanie - przedstawilem tylko informacje. zreszta podobne reakcje moga zachodzic w wyniku uzycia kwasu L-ascorbinowego do peklowania na mokro czy sucho. Ale radzimy sobie z tym opoznieniem uzycia kwasu ascorbinowego lub zastapieniem go ascorbinianem sodu czy izoascorbinianem.MOze byc np. polowiczna mozliwoscia stosowania dymu w plynie w polowie cyklu peklowania jesli ktos chce tak robic. Tak naprawde jesli ktos ma zamiar peklowac 8 - dniowo to zastosowac ten plyn w polowie czyli w 4 dniu. To zmniejsza o ponad polowe mozliwosci wystapienia nieporzadanych reakcji. Podejrzewam ze moga byc proby peklowania w woreczkach prozniowych - zapeklowac kawalek i dac mu "odpoczac" z godzinke i dopiero dodac dym w plynie. A do kol. Sverige - nikt Ci nie zabroni robic jak tylko chcesz ale raczej nie wypada publicznie mowic ze "na zlosc koledze odmrozisz sobie uszy" Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 15 Lutego 2018 MOze byc np. polowiczna mozliwoscia stosowania dymu w plynie w polowie cyklu peklowania jesli ktos chce tak robic. Tak naprawde jesli ktos ma zamiar peklowac 8 - dniowo to zastosowac ten plyn w polowie czyli w 4 dniu. Jak się cofniesz w moich eksperymentach, to zauważysz że właśnie tak zrobiłem......bo czytam, słucham i wyciągam wnioski. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Stefanie, Boże Broń, myślę jednak że literalne przenoszenie pewnych rzeczy z przemysłu do naszego hobby to nie to o co tu chodzi. Kierunki, tendencje, ew. porady, ale bez tzw. zadęcia, przegięcia i "przesadyzmu", bo to do niczego dobrego nie prowadzi Stefanie. Myślę że się na mnie za to nie obrazisz, uszu odmrażać sobie nie mam zamiaru, bo zawsze wychodzę z założenia że można w życiu prawie wszystko, byle z umiarem, i tym co rozumem się nazywa, bo trucizny też leczą i są jednym z głównych składników i podstawą wszelakich szczepionek, więc mam nadzieję że nikt z koleżanek i kolegów peklowaną z dodatkiem koncentratu dymu, polędwicą łososiową się nie otruje, przy zachowaniu rozsądku i umiaru oczywiście i np. zastosowaniem dodatku koncentratu dymu po 4 dniach peklowania w szczególności tak jak to właśnie zalecasz .Pozdrawiam Ps. Miro, a czy Ty zauważyłeś gdzieś coś czym chciałbym Stefana obrazić ? Ja mam po prostu nieco inny punkt widzenia pewnych spraw, a forum jest przecież naszym miejscem wymiany zdań, myśli oraz dyskusji właśnie Edytowane 16 Lutego 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 16 Lutego 2018 nie natryskiwałem a do wody w której parzyłem szynkę dałem kilka kropli tego dymu w płynie. Czy można również tak jak Papcio napisał z tym płynem postępować, bo są różne praktyki opisane i pomału się gubię? Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Ja dziś dorwałem pare pstrągów i tak mi wyszły z płynem olchowo bukowym nabytym u mnie w Holandii, stwierdziłem ze jest już rozcieńczony Ja kupiłem do żeberek i do sosu BBQ ale jak już tak jedziecie to wtrącę swoje 5 groszy. W sumie byłem zajęty 2/2,5godz. krócej Edytowane 16 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 16 Lutego 2018 Krystian, a jak w smaku? Wizualnie prezentują się pięknie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Ja lubię bardziej na zimno ale jak eksperyment to sprawdziłem i dobry smak nawet z jamy brzusznej cześć jest wyraźny smak wędzenia. Mój płyn był już rozrzedzony, gotowy do użytkuMalarzem nie jestem i zacieków narobiłem Edytowane 16 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.