kolux Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 13 Stycznia 2023 A oto mój wyrób polędwica sopocka, peklowana próżniowo 10dni, wędzona dymem w płynie 2,5godziny w oven, potem parzona do uzyskania temperatury w środku 62*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Opisz szczegółowo cały proces wędzenia płynnym aromatem dymu wedzarniczego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolux Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Peklowanie na sucho próżniowo przez 10 dni do peklowania dodałem troszkę dymu w płynie, ociekanie pominąłem ze względu bo nie było z czego ociekać, do osuszania pomalowałem polędwice płynem w dymie, po wyschnięciu jeszcze raz malowanie i zwiększyłem temperature w oven wahała się tak w granicach 55*C do 65*C w połowie wędzenia które trwało 2,5 godziny pomalowałem jeszcze raz dymem w płynie, po wyjęcie z oven parzenie w temperaturze 70_75*C po uzyskaniu węwnątrz temperatury 62*C wędliny poszły do wody z lodem do schłodzenia po wyciagnięciu z wody osuszanie i mamy gotowy wyrób, dodam że dwie polędwice poszły na 2 tygodniowy spoczynek dojrzewający bedzie z nich polędwica łososiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 13 Stycznia 2023 ovenpiekarnik Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) dwie polędwice poszły na 2 tygodniowy spoczynek dojrzewający bedzie z nich polędwica łososiowa.no to rzeczywiscie bedzie "poledwica lososiowa" jesli byla poddana tym procesom wyzej opisanym Edytowane 14 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 14 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 14 Stycznia 2023 (edytowane) Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik Edytowane 14 Stycznia 2023 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik nikt? prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik nikt? prosze A ja nadal czekam!?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik nikt? prosze A ja nadal czekam!?pozdrawiam. Ja kiedys robilam ,masz w linku , malowalam przez zanurzanie dookola w plynie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page-27?do=findComment&comment=621863 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik nikt? prosze A ja nadal czekam!?pozdrawiam. Ja kiedys robilam ,masz w linku , malowalam przez zanurzanie dookola w plynie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page-27?do=findComment&comment=621863 Dziena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Witam, robiłem taką cienką kiełbasę malowaną dymembyła to kiełbasa na soli z czosnkiem i pieprzem, malowałem pędzlem takim malarskim 2 razy za każdym razem obsuszałema później do piekarnika wpierw wygrzewałem ją w temp. 50^ C a potem podniosłem temp. do 90^C i w sumie trwało to ze2 godz. W smaku była taka że ci co nie wiedzieli jaką technologią była wykonana to uważali że jedzą normalną wędzonądla mnie podchodziła pod sklepową.Wydaje mi się że byłaby lepsza na soli wędzonej, bo aromat dymu byłby w całymprzekroju kiełbasy. Był to mój pierwszy i na razie ostatni raz bo nie miałem wtedy możliwości wędzenia.Teraz wędzę w tz kibelku. Taka metoda może być dobra na szybkie wykonanie wędzonek.Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalapq Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 29 Marca 2023 Robił może ktoś tak że od razu przy peklowaniu suchym szynki w próżni dodaje się płyn wędzarniczy, następnie przykładowo pekluje 10-14 dni i nie otwierając opakowania gotuje coś ala souvi, albo z sondą wbitą od góry do 67 stopni ? Zastanawia mnie jak wtedy wychodzi wędzony kolor i smak w mięsie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 29 Marca 2023 W smaku była taka że ci co nie wiedzieli jaką technologią była wykonana to uważali że jedzą normalną wędzonądla mnie podchodziła pod sklepową. Zawsze to mówiłem, już od samego początku powstania tematu, że wędliny "wędzone" aromatem dymu, smakują jak typowe wędliny "sklepowe", niestety taka ich zapachowa specyfika, ale każdy kto wie jak smakuje prawdziwa domowa wędlina wędzona dymem naturalnym, w normalnej opalanej drewnem wędzarni, natychmiast to rozróżnia i wyczuwa. Jednak tzw. "Normalni zjadacze chleba", na co dzień kupujący wędliny w Marketach czy sklepach osiedlowych, tego po prostu nie wiedzą , bo zdecydowana większość wędlin sklepowych jest wędzona właśnie metodą natryskową, przy pomocy koncentratu wędzarniczego, ale reklamują się jak choćby "Auchan", pisząc z dumą, "Własna wędzarnia", ha, ha, ha, zapominają tylko o dodaniu słowa "Natryskowa" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 29 Marca 2023 Kolego, ten temat nie powstał dla ludzi posiadających wędzarnie, ale dla wszystkich tych, którzy nie mając możliwości wędzenia wyrobów, szukają alternatywy zbliżonej efektem do wzorca. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 29 Marca 2023 Mnie zawsze śmieszyło jak jedna sieciówka reklamowała się że wędzi na miejscu, ale nigdy nie było widać dymu ani czuć wędzenia. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) Mnie zawsze śmieszyło jak jedna sieciówka reklamowała się że wędzi na miejscu, ale nigdy nie było widać dymu ani czuć wędzenia. Tak właśnie dzieje się w "Auchan" w Ciechocinku. Kiedy zapytałem "szefa" działu mięsnego, gdzie znajduje się ta wędzarnia, bo nigdzie, patrząc przez szybę do ich działu, (ogólnie dostępny za szybą) nigdzie nie widać dymu ? Facet się tylko roześmiał, i ucięliśmy sobie pogawędkę jak dwóch gości którzy wiedzą o czym mowa . Osobiście nie mam nic naprzeciwko tej metodzie, bo sam jako jeden z pierwszych na forum, zacząłem testować, używać i opisywać wyniki. Jestem jednak zdeklarowanym zwolennikiem pisania prawdy, (w każdym wypadku) obiektywizmu, oraz rzeczowego i dokładnego wyjaśniania zachodzących zjawisk, mniej doświadczonym adeptom naszego hobby, aby każdy mógł sam decydować o swym wyborze. Musi to być jednak wybór świadomy na podstawie rzeczowych i uczciwych doświadczeń i faktów. Jestem zdania że uczciwe podawanie faktów jest naszym obowiązkiem, jeżeli chcemy aby rosły następne pokolenia fanów naszego hobby . Edytowane 29 Marca 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 29 Marca 2023 Proszę trzymać się tematu i nie rozmywać go, gdyż zacznę usuwać posty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalapq Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 29 Marca 2023 Ja nie mam wędzarni, a chciałem poznać waszą opinię odnośnie zastosowania płynu dymu wędzarniczego już podczas peklowania. Wiem że można to zrobić po peklowaniu i obsuszeniu np. (pędzelkiem w czasie pieczenia w piekarniku) tylko, że przy peklowaniu było by to wygodniejsze i lepiej spenetrowało mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) Ja parokrotnie robiłem polędwicę tą metodą. Do wody z peklosolą zamykaną w worku próżniowym moletowanym, na polędwicę wagi chyba ok. 1kg. dokładnie już nie pamiętam, dodawałem ok 1/2 łyżeczki od herbaty koncentratu dymu wędzarniczego. Trzeba uważać by nie przesadzić, bo o to nie trudno, a byłaby wtedy nie zjadliwa. Później tylko osuszałem ją kilka dni w kanciapie, w temp pokojowej, owiniętą w folię celulozową, bez używania piekarnika. Była smaczna, i mojej LP bardzo smakowała, ponieważ jest Ona fanką łososiowej polędwicy surowej . Edytowane 29 Marca 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 30 Marca 2023 Ja tez robilam takimplynem wedzarniczym ale malowalam pedzelkiem i osuszalam w piekarniku , plyn jest mocny wiec uwazac trzeba bo jak za duzo to bedzie niezjadliwe . Moj rozciencza sie 1/5. Malowalam2 razy bo 3 juz jak dla mnie bylo za mocne . Przy peklowaniu jak dla mnie to bedzie za dlugo po zatym nie wiem jakie reakcie powstana . Nie kombinuje latwiej pomalowac lub opryskac . Zawsze mozna zrobic probe dla siebie bo smaki sa rozne , wedzimy tez do uzyskaniu koloru dla siebie odpowiedniego . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 30 Marca 2023 Ja nie mam wędzarni, a chciałem poznać waszą opinię odnośnie zastosowania płynu dymu wędzarniczego już podczas peklowania. Wiem że można to zrobić po peklowaniu i obsuszeniu np. (pędzelkiem w czasie pieczenia w piekarniku) tylko, że przy peklowaniu było by to wygodniejsze i lepiej spenetrowało mięso. Zanim zaczniesz kombinacje proponuję zapoznać się z wszelkimi zaleceniami producenta oraz z dopuszczonymi metodami samego użycia w innym przypadku może coś nie pyknąć .Płyny a szczególnie metody ich użycia różnią się od siebie znacząco dlatego nie radzę kombinować w "ciemno" bo tak ktoś mi powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marata Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Moje pierwsze wyroby. Ponieważ mieszkam w bloku i nie mam dostępu do wędzarni wszystko zrobione na dymie wędzarniczym (dodawany do mięsa do peklowania w ilości 1 łyżeczka na 2kg)a potem dwa razy malowanie podczas obróbki cieplnej. Boczek robiony wg. Przepisu na parzenie a potem wędzenie. Temperatury i reszta jak podczas wędzenia/parzenia/pieczenia (kiełbasa). Wyroby smaczniejsze niż sklepowe, ale jest to inny wyrób niż tradycyjnie wędzony. Jak na moje skromne możliwości (piekarnik), to jestem bardzo zadowolona. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Marata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radarinho Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 11 Lutego Cześć, Z racji braku możliwości zadymiania w okresie zimowym, zainteresowałem się "dymieniem" tą metodą. Przy okazji zakupów zaopatrzyłem się w specyfik Royal Spice Aromagold (wiśnia). Znalazłem później ten temat i po przeczytaniu, dzisiaj eksperymentalnie zrobiłem wszystkim znane serki. Efekt: smakowo trudne do odróżnienia od "normalnych", zapach całkowicie inny, ale przyjemny. W mieszkaniu nie czuć wędzonki zbyt intensywnie, a więc nie ma co się obawiać, że sąsiedzi się zlecą W skrócie: 1) Serki zasolone na ok. 8 godzin (zalewa 100 g sól/ 1l wody). 2) Osuszanie przez 1:30 godziny w piekarniku (temp. 50-60 stopni). Termoobieg i uchylone drzwiczki, stąd wahania temperatury. 3) "Wędzenie" - ok. 3h, temp. 55-60 stopni. Pierwsze malowanie na start, drugie w połowie czasu. Była to pierwsza próba, ale udana. Smakowo jestem zadowolony. Na kolejny sort pójdzie mięsiwo Jako alternatywę - polecam. Moja LP również zadowolona, a należy do tych wybredniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.