Andyandy Posted May 29, 2017 Report Share #26 Posted May 29, 2017 Trwalość w parę godzin nie stwierdzisz, a jak jest dobrze solone kilka dni wytrzyma. Nie zawiera wypełniaczy i wody z tłuszczem związanych fosforanem, to co sie ma "oślinić" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553056 Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted May 29, 2017 Report Share #27 Posted May 29, 2017 Witaj MiroJa też robiłem szynkę na święta w ubiegłym roku z preparatu od sp. Kowa. Tylko nie natryskiwałem a do wody w której parzyłem szynkę dałem kilka kropli tego dymu w płynie. Po parzeniu szynka miała kolor "słomkowy" - za mało dałem preparatu - a pachniała dymem jak wędzona. Potwierdzam to co Ty piszesz, jak nie wiesz to nie odróżnisz. A wyciekać nie ma co, bo nic nie wstrzykiwałem, tylko peklowanie i to wszystko.Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo, tak dla zasady - nie bo nie - bo ktoś jakąś bzdurę napisał drugi podchwycił i mamy coś takiego jak ze szczepieniem dzieci i nie tylko.Pracowałem 18 lat na obsłudze elektrofiltrów i rocznie wyłapywaliśmy prawie 1000 ton (tak, 1000) świństwa z dymu, badania dymu miałem codziennie przez laboratorium zakładowe a raz w miesiącu przez instytut z Katowic i wierzcie mi, że wyniki były bardzo ciekawe. To prawda, że za PRL bardziej dbano wbrew pozorom o czystość spalin w moim zakładzie niż po upadku, tak samo jak i z wędlinami które były znakomite niż teraz za "wolnej Polski" Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553066 Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted May 29, 2017 Report Share #28 Posted May 29, 2017 To prawda, że za PRL bardziej dbano wbrew pozorom o czystość spalin w moim zakładzie niż po upadku, tak samo jak i z wędlinami które były znakomite niż teraz za "wolnej Polski" W latach 90_tych zostały uwolnione normy na wyroby, a w 94_tych wprowadzono masowe zwiększanie wagi w celu zysku. Dlatego pisze się o zawartości mięsa w mięsie. Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo Z tym się zgadzam - nowe zawsze ma kłopoty. Można robić klasyczne wyroby i wędzić dużo sprawniej i smaczniej. Na samym forum mamy dużą ilość przeciwników zmian w lepszym wędzeniu i dużo zdrowszym po przez wykorzystanie wiedzy. Niestety "Beton" woli beton i udowadnia wstawiając siebie i sąsiada, jako autorytet. Cieszy mnie, że wiele osób już korzysta z nowego i dobrego wzoru zostawiając "pomniki" przesiada się do ciepłych wędzarni. Nie jest tajemnicą, że wiele osób nie mających pojęcia o wędzeniu jednak rozumie prawa fizyki i wybiera słuszne rozwiązanie. Nie mają kłopotu z wędzeniem i nie mają problemów. Jako przykład podam z poza forum: Na forum często jest zarzucane, że przedstawiam jedyne słuszne rozwiązanie i neguję inne piękne konstrukcje. Tu pozostawiam rozum do wyciągnięcia wniosków. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553071 Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted May 29, 2017 Report Share #29 Posted May 29, 2017 No ale trwałość produktów tak "uwędzonych" będzie taka jak po wędzeniu tradycyjnym? Ekstrakt przeniknie do środka mięsa? U mnie szyneczka jak leży w lodówce, to się zeschnie na zelówkę a nie zacznie się kleić jak sklepowe. U mnie natomiast na szyneczce pojawiły się plamki pleśni. Pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem. Czym to może być spowodowane? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553073 Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted May 29, 2017 Report Share #30 Posted May 29, 2017 U mnie natomiast na szyneczce pojawiły się plamki pleśni. Może być kilkanaście przyczyn. Złe wędzenie, złe zasolenie_ peklowanie, złe przechowywanie, skażona lodówka, skażone mięso, muchy, brudne rączki użytkowników lodówki. Rączki brudne są od pieniążków gdzie życie jest bujne, klawiatura komputera, telefony, klamek drzwi, ścierki i wiele, wiele innych. Pleśń jest wszędzie i zarodniki pleśni są w każdym powietrzu i jak znajdą żywiciele i odpowiednie środowisko szybko się rozwija. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553074 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted May 29, 2017 Report Share #31 Posted May 29, 2017 Miro a smak też wyszedł taki jak uwędzonego tradycyjnie? Wygląd może można "oszukać" a smak? No i trwałość ? http://www.firmymiesne.pl/artykul/wedzenie-wedlin-tradycyjnych-rewelacyjne-rozwiazanie-czyli-plynne-wedzenie,847 Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553076 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 29, 2017 Report Share #32 Posted May 29, 2017 Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne. Tak, gdyż płyn jest bardzo łatwo oczyścić z niepożądanych związków. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553077 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 29, 2017 Report Share #33 Posted May 29, 2017 Grzesiu, gdzie Ty widzisz "tradycję"? Forum propaguje wędliny i wędzonki przemysłowe wykonane według norm dla zakładów mięsnych i to wędzonych w wychodku. Nikt nie robił ty wędlin, tylko zakłady mięsne a szary obywatel wędził i robił wędliny według przepisów z dziada pradziada. Tradycyjnie to robił wędliny na wsi wujek mojej żony w Dylągowej na Rzeszowszczyźnie.Przepraszam niektórych ale te przepisy są dobre ale nie mieszczą się w moim pojęciu TRADYCJI.Papcio drogi, w pojeciu tradycji mam na mysli cos wlasnego, swojskiego, wykonane wlasnorecznie w jakiejkolwiek wedzarni. Przepisy branzowe pomogly nam w powtarzalnosci smaku wedlin. Przyjdzie pewno czas kiedy ktos pozamiata te klamliwe nazwy ktore industria umieszcza na swoich produktach. W dortmundowie i pewno w calych niemczech, towar taki jest odpowiednio opisany. Np. Szynka wedzona albo szynka o smaku wedzonym.☺ Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553078 Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 29, 2017 Author Report Share #34 Posted May 29, 2017 Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo, tak dla zasady - nie bo nie Takie same wnioski można wysnuć na podstawie badań porównawczych.Może zdobędę takie wyniki, to przedstawię na forum. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553079 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 29, 2017 Report Share #35 Posted May 29, 2017 Producenci węgla drzewnego "drzewiej" palili stosy drewna nakryte czym się dało , obecnie robią to w metalowych pojemnikach i bardzo dochodowym dodatkiem jest ta smoła skupowana przez masarnie . Ja mając dymogenerator też uzyskuję śladowe ilości owego płynu . Ubrudzenie owym ręki można zlikwidować po kilkudniowym szorowaniu . Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako ekologiczna sauna w płynie . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553090 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 29, 2017 Report Share #36 Posted May 29, 2017 sauna Dlaczego sauna? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553091 Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 29, 2017 Report Share #37 Posted May 29, 2017 hehe ja to bym nazwala eco braz na cialo Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553100 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 29, 2017 Report Share #38 Posted May 29, 2017 Mirek, tutaj cos pisza o tym.: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Liquid_smoke [Dodano: 29 maj 2017 - 17:14] I na Amazon jest do nabycia.: https://www.amazon.de/s/?ie=UTF8&keywords=liquide+smoke&tag=hydrdespg-21&index=aps&hvadid=194749809061&hvpos=1t1&hvnetw=g&hvrand=7577337140050937315&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=e&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1004607&hvtargid=kwd-27075083077&ref=pd_sl_1pq0cd0axt_e Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553103 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted May 29, 2017 Report Share #39 Posted May 29, 2017 Dziękuję Gregtom za odnośnik. Jak wykazuje jego lektura i pobieżny rzut okiem na dokumenty EFSA http://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents/flavourings/eu_lists_flavourings_enpokazuje, że: - opinie są dość sceptyczne- w EU powinny być dopuszczone jedynie produkty przebadane przez EFSA- ich użycie powinno być w ściśle dopuszczalnych limitach (z tego raczej wynika, że nie powinny być w obrocie detalicznym) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553131 Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 29, 2017 Author Report Share #40 Posted May 29, 2017 Nie wiem jakim środkiem dysponuję i czy wskazane linki odnoszą się do tego samego produktu. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553133 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 29, 2017 Report Share #41 Posted May 29, 2017 Henio, tak jak opisales http://www.ebay.com.au/itm/Liquid-Smoke-BULK-1-Litre-Highest-Quality-All-Natural-Vegan-Made-in-Aus-/182205325340?_trksid=p2385738.m2548.l4275 Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553135 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted May 30, 2017 Report Share #42 Posted May 30, 2017 AU $45.55 !? http://www.sherv.net/cm/emoticons/shocked/fainting-smiley-emoticon.gif https://www.stuffers.com/product-p/smlimo491046-1.htm Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553145 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 30, 2017 Report Share #43 Posted May 30, 2017 Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako ekologiczna sauna w płynie . Ćwierczakiewiczowa już dawno opisała tzw . " Wędzenie w Zuzlach " tylko ona nie miała dymo -generatora dymu tylko proponowała zeskrobanie sadzy z takiego komina gdzie opalało się drewnem . Tak że nie są to żadne nowości tylko metoda bardziej nowoczesna Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553148 Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted May 30, 2017 Report Share #44 Posted May 30, 2017 (edited) Co na ten temat piszą w "necie".“Wędzenie przy pomocy koncentratów dymu płynnego”http://www.technex.pl/supplier/Smoke/Dym.htmlAromatyhttp://www.moguntia.eu/en/pl/meat/produkty/aromaty.html Edited June 2, 2017 by Bee Gees Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553150 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted May 30, 2017 Report Share #45 Posted May 30, 2017 (edited) No i to jest konkret Andy Edited May 30, 2017 by binio1111 Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553159 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted May 30, 2017 Report Share #46 Posted May 30, 2017 ???? Fajnie opracowane, warto przeczytać, dzięki Andy ????Wachol 3040 może być.. inspirujący ???????? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553171 Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted May 30, 2017 Report Share #47 Posted May 30, 2017 (edited) Można kupić ekstrat dymu suchy i dodawać do peklowanego miesa. Koszt xx zł za 200 gr, a wydajność 1,5 do 2 gr /1 kg. Do kompletu należy zrobić komore wygrzewajaca lub adoptować wędzarnie elektryczną. Edited May 30, 2017 by Andyandy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553201 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted May 30, 2017 Report Share #48 Posted May 30, 2017 się przybliży... i warunki...i zakiedyś Znam/widziałem firmę w SL Transportery wiodących producentów bywają.... często Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553244 Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 31, 2017 Author Report Share #49 Posted May 31, 2017 Tydzień w lodówce i nic..."Wędzonki" wyglądają jakbym wczoraj je tam włożył. Smak bez zmian, bez żadnych oznak zepsucia... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553321 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted May 31, 2017 Report Share #50 Posted May 31, 2017 Na pewno "nowa metoda wędzenia" jest bardzo wygodna i nie trzeba mieć wędzarni żeby "wędzić" płynem (wystarczy piekarnik) ale co z klimatem towarzyszącym wędzeniu tradycyjnemu? . To już nie to samo Snujący i pachnący dymek , tradycja i okazja do spotkania. Ech ta nowoczesność Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553337 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.