kolux Posted January 13, 2023 Report Share #601 Posted January 13, 2023 A oto mój wyrób polędwica sopocka, peklowana próżniowo 10dni, wędzona dymem w płynie 2,5godziny w oven, potem parzona do uzyskania temperatury w środku 62*C. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-808622 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 13, 2023 Report Share #602 Posted January 13, 2023 Opisz szczegółowo cały proces wędzenia płynnym aromatem dymu wedzarniczego. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-808625 Share on other sites More sharing options...
kolux Posted January 13, 2023 Report Share #603 Posted January 13, 2023 Peklowanie na sucho próżniowo przez 10 dni do peklowania dodałem troszkę dymu w płynie, ociekanie pominąłem ze względu bo nie było z czego ociekać, do osuszania pomalowałem polędwice płynem w dymie, po wyschnięciu jeszcze raz malowanie i zwiększyłem temperature w oven wahała się tak w granicach 55*C do 65*C w połowie wędzenia które trwało 2,5 godziny pomalowałem jeszcze raz dymem w płynie, po wyjęcie z oven parzenie w temperaturze 70_75*C po uzyskaniu węwnątrz temperatury 62*C wędliny poszły do wody z lodem do schłodzenia po wyciagnięciu z wody osuszanie i mamy gotowy wyrób, dodam że dwie polędwice poszły na 2 tygodniowy spoczynek dojrzewający bedzie z nich polędwica łososiowa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-808631 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 13, 2023 Report Share #604 Posted January 13, 2023 ovenpiekarnik Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-808652 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted January 13, 2023 Report Share #605 Posted January 13, 2023 (edited) dwie polędwice poszły na 2 tygodniowy spoczynek dojrzewający bedzie z nich polędwica łososiowa.no to rzeczywiscie bedzie "poledwica lososiowa" jesli byla poddana tym procesom wyzej opisanym Edited January 14, 2023 by EAnna Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-808653 Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted January 14, 2023 Report Share #606 Posted January 14, 2023 (edited) Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik Edited January 14, 2023 by paszeko Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-808818 Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted January 18, 2023 Report Share #607 Posted January 18, 2023 Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik nikt? prosze Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-809518 Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted January 19, 2023 Report Share #608 Posted January 19, 2023 Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik nikt? prosze A ja nadal czekam!?pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-809824 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 20, 2023 Report Share #609 Posted January 20, 2023 Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik nikt? prosze A ja nadal czekam!?pozdrawiam. Ja kiedys robilam ,masz w linku , malowalam przez zanurzanie dookola w plynie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page-27?do=findComment&comment=621863 Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-809908 Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted January 20, 2023 Report Share #610 Posted January 20, 2023 Witam.a kielbase ktos malowal tym dymem i jak dlugo trzeba w piekaroku trzymac?EAnna piekarok to piekarnik nikt? prosze A ja nadal czekam!?pozdrawiam. Ja kiedys robilam ,masz w linku , malowalam przez zanurzanie dookola w plynie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page-27?do=findComment&comment=621863 Dziena Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-809954 Share on other sites More sharing options...
gazda Posted January 20, 2023 Report Share #611 Posted January 20, 2023 Witam, robiłem taką cienką kiełbasę malowaną dymembyła to kiełbasa na soli z czosnkiem i pieprzem, malowałem pędzlem takim malarskim 2 razy za każdym razem obsuszałema później do piekarnika wpierw wygrzewałem ją w temp. 50^ C a potem podniosłem temp. do 90^C i w sumie trwało to ze2 godz. W smaku była taka że ci co nie wiedzieli jaką technologią była wykonana to uważali że jedzą normalną wędzonądla mnie podchodziła pod sklepową.Wydaje mi się że byłaby lepsza na soli wędzonej, bo aromat dymu byłby w całymprzekroju kiełbasy. Był to mój pierwszy i na razie ostatni raz bo nie miałem wtedy możliwości wędzenia.Teraz wędzę w tz kibelku. Taka metoda może być dobra na szybkie wykonanie wędzonek.Pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-809976 Share on other sites More sharing options...
Kalapq Posted March 29, 2023 Report Share #612 Posted March 29, 2023 Robił może ktoś tak że od razu przy peklowaniu suchym szynki w próżni dodaje się płyn wędzarniczy, następnie przykładowo pekluje 10-14 dni i nie otwierając opakowania gotuje coś ala souvi, albo z sondą wbitą od góry do 67 stopni ? Zastanawia mnie jak wtedy wychodzi wędzony kolor i smak w mięsie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824023 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 29, 2023 Report Share #613 Posted March 29, 2023 W smaku była taka że ci co nie wiedzieli jaką technologią była wykonana to uważali że jedzą normalną wędzonądla mnie podchodziła pod sklepową. Zawsze to mówiłem, już od samego początku powstania tematu, że wędliny "wędzone" aromatem dymu, smakują jak typowe wędliny "sklepowe", niestety taka ich zapachowa specyfika, ale każdy kto wie jak smakuje prawdziwa domowa wędlina wędzona dymem naturalnym, w normalnej opalanej drewnem wędzarni, natychmiast to rozróżnia i wyczuwa. Jednak tzw. "Normalni zjadacze chleba", na co dzień kupujący wędliny w Marketach czy sklepach osiedlowych, tego po prostu nie wiedzą , bo zdecydowana większość wędlin sklepowych jest wędzona właśnie metodą natryskową, przy pomocy koncentratu wędzarniczego, ale reklamują się jak choćby "Auchan", pisząc z dumą, "Własna wędzarnia", ha, ha, ha, zapominają tylko o dodaniu słowa "Natryskowa" !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824028 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2023 Report Share #614 Posted March 29, 2023 Kolego, ten temat nie powstał dla ludzi posiadających wędzarnie, ale dla wszystkich tych, którzy nie mając możliwości wędzenia wyrobów, szukają alternatywy zbliżonej efektem do wzorca. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824033 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 29, 2023 Report Share #615 Posted March 29, 2023 Mnie zawsze śmieszyło jak jedna sieciówka reklamowała się że wędzi na miejscu, ale nigdy nie było widać dymu ani czuć wędzenia. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824038 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 29, 2023 Report Share #616 Posted March 29, 2023 (edited) Mnie zawsze śmieszyło jak jedna sieciówka reklamowała się że wędzi na miejscu, ale nigdy nie było widać dymu ani czuć wędzenia. Tak właśnie dzieje się w "Auchan" w Ciechocinku. Kiedy zapytałem "szefa" działu mięsnego, gdzie znajduje się ta wędzarnia, bo nigdzie, patrząc przez szybę do ich działu, (ogólnie dostępny za szybą) nigdzie nie widać dymu ? Facet się tylko roześmiał, i ucięliśmy sobie pogawędkę jak dwóch gości którzy wiedzą o czym mowa . Osobiście nie mam nic naprzeciwko tej metodzie, bo sam jako jeden z pierwszych na forum, zacząłem testować, używać i opisywać wyniki. Jestem jednak zdeklarowanym zwolennikiem pisania prawdy, (w każdym wypadku) obiektywizmu, oraz rzeczowego i dokładnego wyjaśniania zachodzących zjawisk, mniej doświadczonym adeptom naszego hobby, aby każdy mógł sam decydować o swym wyborze. Musi to być jednak wybór świadomy na podstawie rzeczowych i uczciwych doświadczeń i faktów. Jestem zdania że uczciwe podawanie faktów jest naszym obowiązkiem, jeżeli chcemy aby rosły następne pokolenia fanów naszego hobby . Edited March 29, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824051 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2023 Report Share #617 Posted March 29, 2023 Proszę trzymać się tematu i nie rozmywać go, gdyż zacznę usuwać posty. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824056 Share on other sites More sharing options...
Kalapq Posted March 29, 2023 Report Share #618 Posted March 29, 2023 Ja nie mam wędzarni, a chciałem poznać waszą opinię odnośnie zastosowania płynu dymu wędzarniczego już podczas peklowania. Wiem że można to zrobić po peklowaniu i obsuszeniu np. (pędzelkiem w czasie pieczenia w piekarniku) tylko, że przy peklowaniu było by to wygodniejsze i lepiej spenetrowało mięso. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824078 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 29, 2023 Report Share #619 Posted March 29, 2023 (edited) Ja parokrotnie robiłem polędwicę tą metodą. Do wody z peklosolą zamykaną w worku próżniowym moletowanym, na polędwicę wagi chyba ok. 1kg. dokładnie już nie pamiętam, dodawałem ok 1/2 łyżeczki od herbaty koncentratu dymu wędzarniczego. Trzeba uważać by nie przesadzić, bo o to nie trudno, a byłaby wtedy nie zjadliwa. Później tylko osuszałem ją kilka dni w kanciapie, w temp pokojowej, owiniętą w folię celulozową, bez używania piekarnika. Była smaczna, i mojej LP bardzo smakowała, ponieważ jest Ona fanką łososiowej polędwicy surowej . Edited March 29, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824086 Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 30, 2023 Report Share #620 Posted March 30, 2023 Ja tez robilam takimplynem wedzarniczym ale malowalam pedzelkiem i osuszalam w piekarniku , plyn jest mocny wiec uwazac trzeba bo jak za duzo to bedzie niezjadliwe . Moj rozciencza sie 1/5. Malowalam2 razy bo 3 juz jak dla mnie bylo za mocne . Przy peklowaniu jak dla mnie to bedzie za dlugo po zatym nie wiem jakie reakcie powstana . Nie kombinuje latwiej pomalowac lub opryskac . Zawsze mozna zrobic probe dla siebie bo smaki sa rozne , wedzimy tez do uzyskaniu koloru dla siebie odpowiedniego . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824270 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 30, 2023 Report Share #621 Posted March 30, 2023 Ja nie mam wędzarni, a chciałem poznać waszą opinię odnośnie zastosowania płynu dymu wędzarniczego już podczas peklowania. Wiem że można to zrobić po peklowaniu i obsuszeniu np. (pędzelkiem w czasie pieczenia w piekarniku) tylko, że przy peklowaniu było by to wygodniejsze i lepiej spenetrowało mięso. Zanim zaczniesz kombinacje proponuję zapoznać się z wszelkimi zaleceniami producenta oraz z dopuszczonymi metodami samego użycia w innym przypadku może coś nie pyknąć .Płyny a szczególnie metody ich użycia różnią się od siebie znacząco dlatego nie radzę kombinować w "ciemno" bo tak ktoś mi powiedział. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-824371 Share on other sites More sharing options...
Marata Posted August 10, 2023 Report Share #622 Posted August 10, 2023 (edited) Moje pierwsze wyroby. Ponieważ mieszkam w bloku i nie mam dostępu do wędzarni wszystko zrobione na dymie wędzarniczym (dodawany do mięsa do peklowania w ilości 1 łyżeczka na 2kg)a potem dwa razy malowanie podczas obróbki cieplnej. Boczek robiony wg. Przepisu na parzenie a potem wędzenie. Temperatury i reszta jak podczas wędzenia/parzenia/pieczenia (kiełbasa). Wyroby smaczniejsze niż sklepowe, ale jest to inny wyrób niż tradycyjnie wędzony. Jak na moje skromne możliwości (piekarnik), to jestem bardzo zadowolona. Edited August 10, 2023 by Marata Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-851269 Share on other sites More sharing options...
Radarinho Posted February 11, 2024 Report Share #623 Posted February 11, 2024 Cześć, Z racji braku możliwości zadymiania w okresie zimowym, zainteresowałem się "dymieniem" tą metodą. Przy okazji zakupów zaopatrzyłem się w specyfik Royal Spice Aromagold (wiśnia). Znalazłem później ten temat i po przeczytaniu, dzisiaj eksperymentalnie zrobiłem wszystkim znane serki. Efekt: smakowo trudne do odróżnienia od "normalnych", zapach całkowicie inny, ale przyjemny. W mieszkaniu nie czuć wędzonki zbyt intensywnie, a więc nie ma co się obawiać, że sąsiedzi się zlecą W skrócie: 1) Serki zasolone na ok. 8 godzin (zalewa 100 g sól/ 1l wody). 2) Osuszanie przez 1:30 godziny w piekarniku (temp. 50-60 stopni). Termoobieg i uchylone drzwiczki, stąd wahania temperatury. 3) "Wędzenie" - ok. 3h, temp. 55-60 stopni. Pierwsze malowanie na start, drugie w połowie czasu. Była to pierwsza próba, ale udana. Smakowo jestem zadowolony. Na kolejny sort pójdzie mięsiwo Jako alternatywę - polecam. Moja LP również zadowolona, a należy do tych wybredniejszych. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/25/#findComment-901608 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.