Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie natryskowe - eksperyment.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
516 odpowiedzi w tym temacie

#461 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14104 postów

Napisano 06 maj 2018 - 20:31

No przepraszam ale szynka czy łopatka wędzona nie parzona etapami przez np trzy dni jest trwalsza od parzonej i spryskanej dymem.

No nie koniecznie. 



#462 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 06 maj 2018 - 20:51

Miro

Fajnie ze zacząłeś taki temat, gratuluje odwagi, a słowa krytyki były są i będą. A Ty nikogo nie namawiasz do stosowania, po prostu opisałeś proces i to wszystko.

Równie dobrze można by krytykować wychowanie seksualne w szkole jako namawianie do seksu  :D  :laugh:

PS

Ja to stosuje do steków i innego mięsa jak robię w domu na patelni, ma się posmak grilla węglowego skrzyżowanego z pieczeniem na ognisku



#463 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 gru 2018 - 19:46

Miro , wczoraj zrobilam poledwice a'la wedzona, w smaku jest bardzo dobra , zrobilam tak jak opisales jedynie zamaczalam a nie spryskiwalam ..wyszla troche ciemna nastepnym razem bede moczyc w roztworze dymu tylko 2 razy bo juz po drugim razie miala ladny kolor . Mam w koncu jakas alternatywe na zimowe wyroby :thumbsup:

co do zapachu podczas suszenia w piekarniku nie byl  mocny , nie bardziej niz jak przynosze wedzonki z wedzenia w wedzarce .



#464 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14104 postów

Napisano 20 gru 2018 - 21:30

Czasami raz wystarczy, ważne aby bardzo dokładnie suszyć wyrób.

#465 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 21 gru 2018 - 12:10

Poledwica byla bardzo dobrze osuszona , bo ja przestrzegam wlasnie tego najbardziej jak robie wyroby i wedze, z racji ze moj wedzok jest dosc malyi blaszany.



#466 walker125

walker125

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 19 sty 2019 - 08:26

Jak w temacie. Po co ? Na co ? I dlaczego tak niezdrowo ?



#467 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6956 postów

Napisano 19 sty 2019 - 08:41

????

#468 walker125

walker125

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 19 sty 2019 - 09:43

np. https://swojskiwyrob...=dym&results=13

 

Od jednego sprzedawcy dowiedziałem się że można dodawać do wyrobów które mają być tylko liźnięte dymem jak np. parówki czy wątrobianka.

W składzie widzę chemię. Nie mam zamiaru tego używać jestem po prostu ciekawy co to jest i czy naprawdę daje posmak dymu



#469 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2616 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 19 sty 2019 - 10:31

To nie ten  koncentrat dymu - to co podajesz to jakiś "koncentratowzmacniacz  smaku"  tylko tak nazwany - pewnie dla celów marketingowych.



#470 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 sty 2019 - 16:05

@walker125,  to co pokazales to proszek , ja uzywalam plynu ktory dal odpowiedni smak wedzonki .



#471 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 19 sty 2019 - 18:33

to co pokazales to proszek , ja uzywalam plynu ktory dal odpowiedni smak wedzonki

 

To jest aromat dymu w proszku.Rzeczywiście dodaje się go  do różnych wyrobów dla nadania smaku wędzenia szczególnie do wyrobów rozdrobnionych (kiełbasy ,mielonki).Do całomięśniowych służy preparat dymu w płynie.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 sty 2019 - 18:34


#472 esa

esa

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćŻółwin

Napisano 19 mar 2019 - 12:15

Dziękuję za ten wątek.

Nie wędziłam, nie wędzę i wędzić nie będę. Doceniam tradycję i względy towarzyskie, ale nie te lata, nie ten wiek.Do tego w rodzinie jest nietolerancja glutenu, co bardzo ogranicza możliwości zakupowe. Na poprzednie święta wydałam maaasę pieniędzy na wędliny ze źródła, z którego zazwyczaj nie szkodzą, i ja praktycznie nic z tego nie zjadłam; kiełbasa jeszcze uszła, ale reszta bardzo mi nie smakowała, nie lubię takich przypraw. O cenach już nie wspomnę. Jednak chcę móc zjeść coś o tradycyjnym smaku, i tutaj dym wędzarniczy będzie ratunkiem.

Długo szukałam informacji, jak to stosować, i dopiero tutaj znalazłam kompendium wiedzy i doświadczeń. To wspaniale, że mogę z nich skorzystać. Wprawdzie w jakiejś bardzo starej książce znalazłam informację, że można... zeskrobać sadzę z pieca chlebowego, rozmieszać z wodą i w tym parzyć, ale jakoś mnie to nie przekonało, pomijając brak pieca chlebowego.

Bez względu więc na to, czy jest to wędzenie, czy nie, dla mnie jest to wiedza bardzo cenna. Teraz będę się wczytywać i próbować.



#473 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12681 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 mar 2019 - 13:27

że można... zeskrobać sadzę z pieca chlebowego, rozmieszać z wodą

 

To się nazywało w tamtych czasach wędzenie na zuzlach . :D :)



#474 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 19 mar 2019 - 14:52

Jest takie powiedzonko,co nas nie zabije ,to nas wzmocni :)

 

 

Pozdrawiam



#475 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 19 mar 2019 - 16:24

co bardzo ogranicza możliwości zakupowe. Na poprzednie święta wydałam maaasę pieniędzy na wędliny ze źródła, z którego zazwyczaj nie szkodzą, i ja praktycznie nic z tego nie zjadłam
Który Żółwin ?

#476 esa

esa

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćŻółwin

Napisano 21 mar 2019 - 14:40

"Który Żółwin?" Ten obok.



#477 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 21 mar 2019 - 14:43

Ten obok.
To jak przygotujesz wyroby - mogę Ci uwędzić  :thumbsup:  

#478 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 712 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 mar 2019 - 16:25

To jak przygotujesz wyroby - mogę Ci uwędzić

 

Na Ciebie Waldziu to zawsze i w każdej sytuacji można liczyć.

Ja jestem wzruszona Twoim gestem. Cieszę się że Cię znam :hug:

:clap:  :clap:  :clap:



#479 grim_reefer

grim_reefer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów

Napisano 21 mar 2019 - 18:56

Dzisiaj robiłem kawałek fileta z indyka sous vide i stwierdziłem, że spróbuję go pomalować. Prosto z gotowania, jeszcze ciepły włożyłem do piekarnika i osuszyłem powierzchniowo. Później malowałem i suszyłem w piekarniku trzykrotnie zgodnie z instrukcją.

Konsystencja po sous vide taka jaka powinna być. Problem w tym że po spróbowania powierzchnia jest gorzka - prawie jak sam dym którym malowałem.

Czy ten smak spowodowany jest zmienioną kolejnością i czy jest szansa że zniknie?

Jak robiłem malowaną kiełbasę w osłonce białkowe to tego nie było - albo po prostu nie próbowałem osłonki 😉

#480 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14104 postów

Napisano 22 mar 2019 - 02:32

Musi być mięso bardzo dobrze osuszone i potem po malowaniu również trzeba dobrze osuszyć. Spróbuj 1 raz pomalować, góra 2 razy i koniecznie rozcieńcz dym w płynie z wodą.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych