Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie natryskowe - eksperyment.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
552 odpowiedzi w tym temacie

#521 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 27 lis 2019 - 18:30

Spokojnie można.

#522 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5815 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 gru 2019 - 10:11

Tak oto wygląda polędwica łososiowa peklowana 10 dni, 55g. peklosoli / 1 litr wody, szczypta cukru. Następnie dokładnie osuszona i "wędzona" poprzez 120 sekundowe zanurzenie w roztworze koncentratu wędzarniczego 11 : 1, (zgodnie z fabrycznymi zaleceniami), następnie poddana ociekaniu przez okres 1 godziny. Po ocieknięciu i osuszeniu, zawinięta dosyć szczelnie w folię celulozową, umieszczona w siatce, i tak pozostawiona w ciemnym pomieszczeniu o temp 21 stopni C na okres 2 dni, celem (zimnego wędzenia). Teraz rano wyjęta celem śniadaniowej degustacji. Zapewniam że wyrób dający rozkosz kubkom smakowym tym którzy lubią tego typu wędlinki  :D :thumbsup:.

Ps. Po raz pierwszy zastosowałem tak słabe stężenie solanki 55g peklosoli /1 litr wody, chciałem wypróbować recepturę Ligawy, ale muszę stwierdzić że dla mnie wyrób zdecydowanie niedosolony (jestem ciut słonolubny), to jedyna rzecz która dla mnie wymaga zmiany stężenia na wyższe, poza tym wrażenia jak wyżej :D .

Załączone pliki


Użytkownik sverige2 edytował ten post 05 gru 2019 - 10:27


#523 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 443 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 05 gru 2019 - 10:57

Wygląda ładnie. A mam pytanie, czy nastrzykiwałeś?



#524 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5815 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 gru 2019 - 13:37

Nie Januszu, "łososiówka" jest bez nastrzyku, tylko 10 dniowe peklowanie w solance 55g. peklosoli na 1 l. wody. Peklowała się 10 dni w słoiku szklanym, w lodówce o temperaturze nie przekraczającej 4-6 stopni C. :D.



#525 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2565 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 05 gru 2019 - 14:01

Patrzę, patrzę i jakoś..... mam mieszane odczucia odnośnie tego tematu :hmm:  chyba już stary jestem i wolę posiedzieć przy wędzarni niż iść na łatwiznę, lub co gorsza w marketową komercję, przecież po to szukam swojskiego świniaczka, po to go przerabiam tradycyjnymi metodami aby unikać sklepowych wyrobów  :facepalm:  ale to moje zdanie, mój czas i odczucia, i nikt nie musi się z tym zgadzać :)



#526 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 05 gru 2019 - 14:42

Patrzę, patrzę i jakoś..... mam mieszane odczucia odnośnie tego tematu :hmm: chyba już stary jestem i wolę posiedzieć przy wędzarni niż iść na łatwiznę, lub co gorsza w marketową komercję, przecież po to szukam swojskiego świniaczka, po to go przerabiam tradycyjnymi metodami aby unikać sklepowych wyrobów :facepalm: ale to moje zdanie, mój czas i odczucia, i nikt nie musi się z tym zgadzać

Pamiętaj Mariusz, że ten temat dedykowany jest również dla osób, które nie maja żadnej możliwości wędzenia. 

Dym w płynie to wtedy jedyny ratunek. Jak widać z wpisów powyżej wystarczy kawałek mięsa, peklosól do solanki, słoik, lodówka i trochę cierpliwości.

Taki wyrób i tak będzie zdrowszy od marketowego, dodatkowo satysfakcja z wykonania bezcenna.

Osobiście również zgadzam się z Tobą - wolę posiedzieć przy wędzarni, poczuć dym i zapach wędzonki. :D.

--

Romii



#527 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5815 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 gru 2019 - 15:17


Taki wyrób i tak będzie zdrowszy od marketowego, dodatkowo satysfakcja z wykonania bezcenna.


Romii

 

 

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc że i tak będzie zdrowszy ??? Jeżeli zapoznałeś się dokumentnie z tematem uzyskiwania koncentratu dymu wędzarniczego, to powinieneś wiedzieć że ta metoda wędzenia tak naprawdę jest zdrowsza i bardziej bezpieczna dla nas i naszego zdrowia od wędlin wędzonych dymem naturalny. Jest to ten sam dym, tylko pozbawiony w znacznej mierze tego co tak bardzo truje, poprzez oczyszczenie i filtrowanie go, oraz doprowadzenie do postaci płynnej. Posiadam przecież dwie wędzarnie stacjonarne (kibelki), które wielokrotnie pokazywałem. Też osobiście wolę tą bardziej trującą metodę wędzenia w wędzarni opalanej drewnem. To co przedstawiłem to jest tylko eksperyment jak w tytule, nie zawsze jest możliwość wędzenia na dworze, nie każdy też ma wędzarnię do dyspozycji, więc myślę że nie ma o czym zbytnio dyskutować, bo temat stary, znany, i dosyć dobrze opisany. Wystarczy zapoznać się z nim od samego początku :D .

Pozdrawiam Jarek



#528 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5997 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2019 - 15:30

wolę posiedzieć przy wędzarni, poczuć dym i zapach wędzonki. .

no to zapraszam do mnie wedzarka jest ..tylko zjechac winda ..miejsca tez na podworku( nikt z blokowiczow nie bedzie narzekal ze mu dym lec)i ..krzeselko tez mam a nawet kilka , nalewka tez sie znajdzie ..hmmm jedno ale tak ok - 3 jest dzis wcale nie duzo tylko ze do tego wiatr ze odczucie przynajmniej jak by bylo - 10 st ...Latem to ja tez sobie caly dzien przy niej siedze i wypoczywam no ale teraz ? chyba dla zdrowia bedzie lepiej jak zrobie "wedzone"plynem .

A tak wogole to uwazam nie dajmy sie oglupiec z tym zdrowym...bo czy to drewno ktorym wedzimy czy ono tak sobie roslo eco i nie ma w sobie chemi ...smog ...i inne jeszcze rzeczy ktore zjadamy w niewiedzy ..bo jeszcze nikt nie odkryl ze to tez nie zdrowe :-(


Użytkownik electra edytował ten post 05 gru 2019 - 15:32


#529 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 05 gru 2019 - 16:33

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc że i tak będzie zdrowszy ???

Skład polędwicy łososiowej wg Sokołowa (marketowa):

schab wieprzowy 77%, woda, sól, cukier, glukoza, stabilizatory: difosforany, trifosforany, białko wieprzowe: kolagenowe, hemoglobina, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, hydrolizowane białko sojowe, przeciwutleniacze: askorbinian sodu, izoaskorbinian sodu, substancja żelująca: E412, aromaty, regulator kwasowości: mleczan sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu.

 

To mam na myśli pisząc że zdrowszy będzie.

​Żadnych podtekstów, czy negowania metody użycia dymu wędzarniczego.

--

Romii

 



#530 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13227 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 gru 2019 - 16:48

w solance 55g. peklosoli na 1 l

 

 

Czyli solanka 5,5% ........



#531 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5815 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 gru 2019 - 17:13

Tak Andrzeju, chciałem zrobić jak w oryginalnym przepisie kol. "Ligawy" : https://www.wedlinyd...sosiowa-ligawy 

i tak jak to podaje EAnna :

"W przepisie Ligawy (50g soli + 5g peklosoli) jest peklosól kanadyjska/amerykańska, tzw. #cure2.

Jest to równoważnik 55g naszej peklosoli."

Teraz jednak już wiem że dla mnie to zbyt mało słony wyrób, wolę takie raczej bardziej słone :D.

Pozdrawiam


Użytkownik sverige2 edytował ten post 05 gru 2019 - 17:15


#532 malyenter

malyenter

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćBrańszczyk

Napisano 08 gru 2019 - 12:02

Technologia znana od lat.Kiedyś oglądałem jak w USA robią szynki takim sposobem.Coś w tym płynie musi być żrącego bo Mirek nawet gumową rękawiczkę założył. :D  :D

a wejdź na 3 godziny do wędzarni tradycyjnej to zobaczymy.

#533 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2565 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 08 gru 2019 - 13:05

Chyba z samej ciekawości zakupię butelczynę koncentratu i pobawię się, mam w domu testera w postaci suczki, jak poda jej ktoś wyrób sklepowy to powącha i nie tknie, jak własnej produkcji to wcina tylko jej uszy podskakują :) nie omieszkam pochwalić się eksperymentem.

 

 Przy okazji mam pytanie... gdzie najlepiej kupić ekstrakt?  pytam bo nie chciałbym naciąć się na podróbkę a później pisać że lipa wyszła :facepalm:


Użytkownik MariuszB edytował ten post 08 gru 2019 - 13:06


#534 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 08 gru 2019 - 14:24

Niechcący usunąłem wpisy.
Można je przywrócić?
Przepraszam.

Użytkownik miro edytował ten post 08 gru 2019 - 14:26


#535 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30138 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 gru 2019 - 14:29

Oby to było ostatni raz. ;)



#536 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 08 gru 2019 - 14:32


Przy okazji mam pytanie... gdzie najlepiej kupić ekstrakt? pytam bo nie chciałbym naciąć się na podróbkę a później pisać że lipa wyszła :facepalm:


W moim sklepie?😀

#537 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30138 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 gru 2019 - 14:39

Nie jesteś pewny? :D



#538 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10231 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 gru 2019 - 14:50

Nie jesteś pewny?

Miro jest delikatny.

Nie narzuca się po prostu :D



#539 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 08 gru 2019 - 15:01

No nie wypada się narzucać....😀

#540 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2565 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 08 gru 2019 - 20:38

No nie wypada się narzucać....😀

Ojtam, ojtam :) 

Na święta mam już wszystko zapeklowane i przygotowane do wędzenia, ale po nowym roku, jak spiżarka zaświeci pustkami to zgłoszę się Mirek po butelczynę, będziemy pryskać ;) :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych