Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie natryskowe - eksperyment.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
481 odpowiedzi w tym temacie

#41 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 maj 2017 - 21:51

Henio, tak jak opisales 

http://www.ebay.com....738.m2548.l4275



#42 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 30 maj 2017 - 02:39

AU $45.55 !? fainting-smiley-emoticon.gif

 

https://www.stuffers...imo491046-1.htm



#43 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12471 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 maj 2017 - 07:12

Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako ekologiczna sauna w płynie .

 

 

Ćwierczakiewiczowa już dawno opisała tzw . " Wędzenie w Zuzlach "  tylko ona nie miała dymo -generatora dymu tylko proponowała zeskrobanie sadzy z takiego komina  gdzie opalało się drewnem .

 

 Tak że nie są to żadne nowości tylko metoda bardziej nowoczesna

 

Pozdrawiam



#44 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 30 maj 2017 - 07:38

Co na ten temat piszą w "necie".
“Wędzenie przy pomocy koncentratów dymu płynnego”
http://www.technex.p.../Smoke/Dym.html

Aromaty
http://www.moguntia....ty/aromaty.html

 


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 02 cze 2017 - 18:14


#45 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 30 maj 2017 - 08:41

No i to jest konkret Andy  :thumbsup:


Użytkownik binio1111 edytował ten post 30 maj 2017 - 08:41


#46 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 30 maj 2017 - 10:37

😀 Fajnie opracowane, warto przeczytać, dzięki Andy 😀
Wachol 3040 może być.. inspirujący 😁😋

#47 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 30 maj 2017 - 13:51

Można kupić ekstrat dymu suchy i dodawać do peklowanego miesa. Koszt xx zł za 200 gr, a wydajność 1,5 do 2 gr /1 kg. Do kompletu należy zrobić komore wygrzewajaca lub adoptować wędzarnie elektryczną.

Użytkownik Andyandy edytował ten post 30 maj 2017 - 13:54


#48 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 30 maj 2017 - 20:41

:) się przybliży... i warunki...i zakiedyś :)

Znam/widziałem firmę w SL :)

Transportery wiodących producentów bywają.... często :hmm:



#49 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 31 maj 2017 - 17:12

Tydzień w lodówce i nic...

"Wędzonki" wyglądają jakbym wczoraj je tam włożył. 

Smak bez zmian, bez żadnych oznak zepsucia...



#50 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 31 maj 2017 - 20:10

Na pewno "nowa metoda wędzenia" jest bardzo wygodna i nie trzeba mieć wędzarni żeby "wędzić" płynem  (wystarczy piekarnik)  ale co z klimatem towarzyszącym wędzeniu tradycyjnemu? :( . To już nie to samo :(  Snujący i pachnący dymek , tradycja i okazja do spotkania. Ech ta nowoczesność :facepalm: :(



#51 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 31 maj 2017 - 20:15

binio111

 

Nawet nie myślę, aby przestać wędzić.

Bardziej o blokowców mi chodzi.....oni nie mają szans na wędzenie.  ;)



#52 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 31 maj 2017 - 20:42

Więc proponuje, żeby na butelce drukować - "Używać tylko w bloku"  :laugh: . A na poważnie, sam muszę spróbować jak to jest z tym wędzeniem płynem. Jak by nikt nie szukał nowych rozwiązań , to do dzisiaj byśmy w jaskiniach mieszkali. ;)



#53 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 31 maj 2017 - 20:55

Jest jeden szczegół który muszę dopracować....jest nim zapach który powstaje podczas osuszania.

Po pierwszych 5-10 minutach od włożenia do piekarnika, jest tak intensywny jakbyś zaciągnął się dymem z wędzarni...potem zanika.

 

Nie zarzekam się też, że z lenistwa czasami nie odpalę wędzarni....zwłaszcza w złą pogodę.

Poza tym można też poszaleć kulinarnie....i nikt z gości w życiu nie zgadnie jak to "uwędziłeś".... :D  :D  :D



#54 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 maj 2017 - 21:19

Ciekawe jak wyglada to przy kielbasach w oslonkach sztucznych czy tez naturalnych. Albo przy rybkach i serkach wedzonych. ? 😑

#55 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 31 maj 2017 - 21:20

To nie rób tego w piekarniku tylko w komorze wędzarni z samą grzałką i przepływem powietrza.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

#56 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 maj 2017 - 21:21

A z wedzeniem zimnym.?

#57 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 cze 2017 - 07:00

A z wędzeniem zimnym to wystarczy temperatura pokojowa i przewiew  ;)



#58 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 01 cze 2017 - 07:42

To nie rób tego w piekarniku tylko w komorze wędzarni z samą grzałką i przepływem powietrza.

W bloku nie masz komory wędzarni.



#59 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 cze 2017 - 08:18

Ale ja odpowiadałem Tobie a nie binio1111 ....

Jak w bloku masz problem z intensywnością pierwszej nuty to najpierw balkon i wietrzenie potem piekarnik ... będzie łagodniej ale zapach będzie ... nie sposób się tego pozbyć

Jak przyniesiesz ciepłe wędzonki do domu też w całej chacie masz zapach wędzarni.

Wiem .... edisonix ma zamkniętą komorę ...  :D  :D  :tongue:  :facepalm:



#60 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 01 cze 2017 - 08:43

Ale ja odpowiadałem Tobie a nie binio1111 ....

Ok.

 

Jak w bloku masz problem z intensywnością pierwszej nuty to najpierw balkon i wietrzenie potem piekarnik

Odpada.

Mięso jest osuszone, wygrzane, a bez tego farba nie wniknie w mięso.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Google (1)