Skocz do zawartości

Wędzenie domowe aromatem dymu wędzarniczego


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno to nas czeka za 4-5 lat.

Unia planuje całkowicie zakazać zakładom wędzenia drewnem i będzie dopuszczone jedynie "wędzenie" natryskowe.

Dorwałem więc wodny dym wędzarniczy i poeksperymentowałem.

 

Peklowanie, ociekanie, osuszanie w piekarniku.

Potem natrysk i 15 minut utrwalania koloru i tak trzykrotnie.

Na koniec podpiekanie z ostatecznym utrwalaniem koloru.

 

Wnioski......

Kowalski nie odróżni wyrobu wędzonego w wędzarni, od tego metodą natryskową.

 

post-39755-0-95942700-1495970178_thumb.jpg

 

post-39755-0-98635800-1495970179_thumb.jpg

 

post-39755-0-87556300-1495970180_thumb.jpg

 

post-39755-0-38516400-1495970181_thumb.jpg

 

post-39755-0-97926900-1495970181_thumb.jpg

 

post-39755-0-97655200-1495970182_thumb.jpg

 

Wyrobami poczęstowałem kolegów z pracy i nikt się nie zorientował, że nie były wędzone.

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 622
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

"Spożycie grozi śmiercią" http://fabrykanaklejek.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/z/n/znak_uwaga_trucizny.jpg;)  ;)  :laugh:

 

Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać :laugh:;)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Technologia znana od lat.Kiedyś oglądałem jak w USA robią szynki takim sposobem.Coś w tym płynie musi być żrącego bo Mirek nawet gumową rękawiczkę założył. :D  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest inny dym w płynie.

Kowo miał otrzymywany chemicznie, a ten jest otrzymywany metodą kondensacji parowej z której najpierw powstaje coś jak smoła.

Potem metodą destylacji pozbywa się niepotrzebnych trujących frakcji. 

 

Rękawiczki używałem, bo chciałem wiedzieć jak się ubrudzę przy pryskaniu, bo na gołej ręce za bardzo go nie widać.

Tak samo rozłożyłem papier na kuchence, żeby wiedzieć czy też ją ubrudzę.

 

Ten dym był dymem mocnym  z dodatkiem drzewa kiwi.....nie moje klimaty, ale smak ciekawy.

Czekam na dym typowo buk-olcha i on jest słabszy.

 

Zrobiłem niepotrzebnie trzeci natrysk i "wędzenie" wyszło za mocne.


[Dodano: 28 maj 2017 - 15:14]

 

 

Spożycie grozi śmiercią... Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać

Zdziwiłbyś się jakie są wyniki badań po użyciu płynu...i to bardzo.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

"Spożycie grozi śmiercią" znak_uwaga_trucizny.jpg ;) ;) :laugh:

Binio, pochodź po sklepach, a zdziwisz się ile procent produkcji jest już wędzone natryskiem. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale trwałość produktów tak "uwędzonych" będzie taka jak po wędzeniu tradycyjnym? Ekstrakt przeniknie do środka mięsa?  U mnie szyneczka jak leży w lodówce, to się zeschnie na zelówkę a nie zacznie się kleić jak sklepowe.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po pierwsze, powinno sie to nazywac aromatyzowaniem, gdyz nie ma to nic do czynienia z wedzeniem.

To nazywa się wędzeniem natryskowym przy użyciu płynnego preparatu dymu wędzarniczego. Taka jest oficjalna nazwa. Miro ma rację. Przy dobrym i właściwym pokryciu elementu preparatem dymu, nie odróżnisz wyrobu wędzonego w komorze, od pokrytego preparatem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ludzie, przecież u nas wszystkie duże zakłady tak już robią od dawna. Wiem to na 100%

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

I dlatego Nasze forum/portal jest za tradycja, jak "Dziadek" nakazal..☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proces stosowany od lat ... ja na to mówię "lakierowanie" bo przemysłowo stosowane tak to właśnie wygląda ... ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, gdzie Ty widzisz "tradycję"? Forum propaguje wędliny i wędzonki przemysłowe wykonane według norm dla zakładów mięsnych i to wędzonych w wychodku. Nikt nie robił ty wędlin, tylko zakłady mięsne a szary obywatel wędził i robił wędliny według przepisów z dziada pradziada. Tradycyjnie to robił wędliny na wsi wujek mojej żony w Dylągowej na Rzeszowszczyźnie.

Przepraszam niektórych ale te przepisy są dobre ale nie mieszczą się w moim pojęciu TRADYCJI. 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I znowu "wojna" co jest tradycja, a co nie. 80% robi po swojemu, nawet jak korzysta z przepisow pochodzacych z forum. Wiadomo, że duże i małe zakłady używają preparatu. Liczy się kasa i tylko kasa, a konsument patrząc przez portfel kupi wszystko. Samo wędzenie czy malowanie, to pikuś. Skład wędlin jest podstawą i użyty surowiec. Jednak prawdą jest, że coraz więcej dobrych masarni przegrywa z "lakierniami" Ludzie za kasę oddadzą wszystko i wszystko ma swoją cenę. Badrzo łatwo jest oszukac smak, ponieważ człowiek posiada słabo rozwinięty zmysł smaku, a znacznie lepiej węch. W połączeniu możemy się delektować wyrobami. Chemia jest bezlitosna i powszechnie używana w uzyskaniu różnych smaków zgodnych z naturalnymi, a jak ludzie nie czują różnicy, kupują tani chemiczny produkt.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu.

Przenika i to bardzo. Po trzecim natrysku, powstała na mięsie otoczka na około 1-2 mm w głąb.

 

post-39755-0-05373500-1496040152_thumb.jpg

 

Co do nazwy...wędzenie. Też się nie do końca nie zgadzam, bo wędzenie kojarzy mi się z ogniem i dymem.

Przemysł przyjął zapewne tą nazwę świadomie, aby zmylić klienta.

 

Co do trwałości, to oślizłość o której piszesz nie ma wiele wspólnego z dymem, ale z tym co nastrzyknięto do mięsa.

Trwałość wyrobu również nie ulega zmianie.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.