Andyandy Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Maja 2017 Trwalość w parę godzin nie stwierdzisz, a jak jest dobrze solone kilka dni wytrzyma. Nie zawiera wypełniaczy i wody z tłuszczem związanych fosforanem, to co sie ma "oślinić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Maja 2017 Witaj MiroJa też robiłem szynkę na święta w ubiegłym roku z preparatu od sp. Kowa. Tylko nie natryskiwałem a do wody w której parzyłem szynkę dałem kilka kropli tego dymu w płynie. Po parzeniu szynka miała kolor "słomkowy" - za mało dałem preparatu - a pachniała dymem jak wędzona. Potwierdzam to co Ty piszesz, jak nie wiesz to nie odróżnisz. A wyciekać nie ma co, bo nic nie wstrzykiwałem, tylko peklowanie i to wszystko.Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo, tak dla zasady - nie bo nie - bo ktoś jakąś bzdurę napisał drugi podchwycił i mamy coś takiego jak ze szczepieniem dzieci i nie tylko.Pracowałem 18 lat na obsłudze elektrofiltrów i rocznie wyłapywaliśmy prawie 1000 ton (tak, 1000) świństwa z dymu, badania dymu miałem codziennie przez laboratorium zakładowe a raz w miesiącu przez instytut z Katowic i wierzcie mi, że wyniki były bardzo ciekawe. To prawda, że za PRL bardziej dbano wbrew pozorom o czystość spalin w moim zakładzie niż po upadku, tak samo jak i z wędlinami które były znakomite niż teraz za "wolnej Polski" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Maja 2017 To prawda, że za PRL bardziej dbano wbrew pozorom o czystość spalin w moim zakładzie niż po upadku, tak samo jak i z wędlinami które były znakomite niż teraz za "wolnej Polski" W latach 90_tych zostały uwolnione normy na wyroby, a w 94_tych wprowadzono masowe zwiększanie wagi w celu zysku. Dlatego pisze się o zawartości mięsa w mięsie. Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo Z tym się zgadzam - nowe zawsze ma kłopoty. Można robić klasyczne wyroby i wędzić dużo sprawniej i smaczniej. Na samym forum mamy dużą ilość przeciwników zmian w lepszym wędzeniu i dużo zdrowszym po przez wykorzystanie wiedzy. Niestety "Beton" woli beton i udowadnia wstawiając siebie i sąsiada, jako autorytet. Cieszy mnie, że wiele osób już korzysta z nowego i dobrego wzoru zostawiając "pomniki" przesiada się do ciepłych wędzarni. Nie jest tajemnicą, że wiele osób nie mających pojęcia o wędzeniu jednak rozumie prawa fizyki i wybiera słuszne rozwiązanie. Nie mają kłopotu z wędzeniem i nie mają problemów. Jako przykład podam z poza forum: Na forum często jest zarzucane, że przedstawiam jedyne słuszne rozwiązanie i neguję inne piękne konstrukcje. Tu pozostawiam rozum do wyciągnięcia wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Maja 2017 No ale trwałość produktów tak "uwędzonych" będzie taka jak po wędzeniu tradycyjnym? Ekstrakt przeniknie do środka mięsa? U mnie szyneczka jak leży w lodówce, to się zeschnie na zelówkę a nie zacznie się kleić jak sklepowe. U mnie natomiast na szyneczce pojawiły się plamki pleśni. Pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem. Czym to może być spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Maja 2017 U mnie natomiast na szyneczce pojawiły się plamki pleśni. Może być kilkanaście przyczyn. Złe wędzenie, złe zasolenie_ peklowanie, złe przechowywanie, skażona lodówka, skażone mięso, muchy, brudne rączki użytkowników lodówki. Rączki brudne są od pieniążków gdzie życie jest bujne, klawiatura komputera, telefony, klamek drzwi, ścierki i wiele, wiele innych. Pleśń jest wszędzie i zarodniki pleśni są w każdym powietrzu i jak znajdą żywiciele i odpowiednie środowisko szybko się rozwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Maja 2017 Miro a smak też wyszedł taki jak uwędzonego tradycyjnie? Wygląd może można "oszukać" a smak? No i trwałość ? http://www.firmymiesne.pl/artykul/wedzenie-wedlin-tradycyjnych-rewelacyjne-rozwiazanie-czyli-plynne-wedzenie,847 Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Maja 2017 Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne. Tak, gdyż płyn jest bardzo łatwo oczyścić z niepożądanych związków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Maja 2017 Grzesiu, gdzie Ty widzisz "tradycję"? Forum propaguje wędliny i wędzonki przemysłowe wykonane według norm dla zakładów mięsnych i to wędzonych w wychodku. Nikt nie robił ty wędlin, tylko zakłady mięsne a szary obywatel wędził i robił wędliny według przepisów z dziada pradziada. Tradycyjnie to robił wędliny na wsi wujek mojej żony w Dylągowej na Rzeszowszczyźnie.Przepraszam niektórych ale te przepisy są dobre ale nie mieszczą się w moim pojęciu TRADYCJI.Papcio drogi, w pojeciu tradycji mam na mysli cos wlasnego, swojskiego, wykonane wlasnorecznie w jakiejkolwiek wedzarni. Przepisy branzowe pomogly nam w powtarzalnosci smaku wedlin. Przyjdzie pewno czas kiedy ktos pozamiata te klamliwe nazwy ktore industria umieszcza na swoich produktach. W dortmundowie i pewno w calych niemczech, towar taki jest odpowiednio opisany. Np. Szynka wedzona albo szynka o smaku wedzonym.☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Maja 2017 Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo, tak dla zasady - nie bo nie Takie same wnioski można wysnuć na podstawie badań porównawczych.Może zdobędę takie wyniki, to przedstawię na forum. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Maja 2017 Producenci węgla drzewnego "drzewiej" palili stosy drewna nakryte czym się dało , obecnie robią to w metalowych pojemnikach i bardzo dochodowym dodatkiem jest ta smoła skupowana przez masarnie . Ja mając dymogenerator też uzyskuję śladowe ilości owego płynu . Ubrudzenie owym ręki można zlikwidować po kilkudniowym szorowaniu . Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako ekologiczna sauna w płynie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Maja 2017 sauna Dlaczego sauna? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Maja 2017 hehe ja to bym nazwala eco braz na cialo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Maja 2017 Mirek, tutaj cos pisza o tym.: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Liquid_smoke [Dodano: 29 maj 2017 - 17:14] I na Amazon jest do nabycia.: https://www.amazon.de/s/?ie=UTF8&keywords=liquide+smoke&tag=hydrdespg-21&index=aps&hvadid=194749809061&hvpos=1t1&hvnetw=g&hvrand=7577337140050937315&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=e&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1004607&hvtargid=kwd-27075083077&ref=pd_sl_1pq0cd0axt_e Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Maja 2017 Dziękuję Gregtom za odnośnik. Jak wykazuje jego lektura i pobieżny rzut okiem na dokumenty EFSA http://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents/flavourings/eu_lists_flavourings_enpokazuje, że: - opinie są dość sceptyczne- w EU powinny być dopuszczone jedynie produkty przebadane przez EFSA- ich użycie powinno być w ściśle dopuszczalnych limitach (z tego raczej wynika, że nie powinny być w obrocie detalicznym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Maja 2017 Nie wiem jakim środkiem dysponuję i czy wskazane linki odnoszą się do tego samego produktu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Maja 2017 Henio, tak jak opisales http://www.ebay.com.au/itm/Liquid-Smoke-BULK-1-Litre-Highest-Quality-All-Natural-Vegan-Made-in-Aus-/182205325340?_trksid=p2385738.m2548.l4275 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Maja 2017 AU $45.55 !? http://www.sherv.net/cm/emoticons/shocked/fainting-smiley-emoticon.gif https://www.stuffers.com/product-p/smlimo491046-1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Maja 2017 Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako ekologiczna sauna w płynie . Ćwierczakiewiczowa już dawno opisała tzw . " Wędzenie w Zuzlach " tylko ona nie miała dymo -generatora dymu tylko proponowała zeskrobanie sadzy z takiego komina gdzie opalało się drewnem . Tak że nie są to żadne nowości tylko metoda bardziej nowoczesna Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Co na ten temat piszą w "necie".“Wędzenie przy pomocy koncentratów dymu płynnego”http://www.technex.pl/supplier/Smoke/Dym.htmlAromatyhttp://www.moguntia.eu/en/pl/meat/produkty/aromaty.html Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) No i to jest konkret Andy Edytowane 30 Maja 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Maja 2017 ???? Fajnie opracowane, warto przeczytać, dzięki Andy ????Wachol 3040 może być.. inspirujący ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Można kupić ekstrat dymu suchy i dodawać do peklowanego miesa. Koszt xx zł za 200 gr, a wydajność 1,5 do 2 gr /1 kg. Do kompletu należy zrobić komore wygrzewajaca lub adoptować wędzarnie elektryczną. Edytowane 30 Maja 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Maja 2017 się przybliży... i warunki...i zakiedyś Znam/widziałem firmę w SL Transportery wiodących producentów bywają.... często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Maja 2017 Tydzień w lodówce i nic..."Wędzonki" wyglądają jakbym wczoraj je tam włożył. Smak bez zmian, bez żadnych oznak zepsucia... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Maja 2017 Na pewno "nowa metoda wędzenia" jest bardzo wygodna i nie trzeba mieć wędzarni żeby "wędzić" płynem (wystarczy piekarnik) ale co z klimatem towarzyszącym wędzeniu tradycyjnemu? . To już nie to samo Snujący i pachnący dymek , tradycja i okazja do spotkania. Ech ta nowoczesność Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.