Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 3 Czerwca 2020 I z jaki rezultatem? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 3 Czerwca 2020 @Maxell, ostatnio uzywalam do makreli a'la saira .Wczesniej do takiej grubej kielbasy , nie zauwazylam zeby jakos mniej pachnialo niz wczesniej , kielbasa tez pokryla sie rownomiernie , nie zauwazylam roznic z tego co robilam zaraz po zakupie dymu w plynie ( przechowuje w ciemnym miejscu ok 18 st C) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiking Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 24 Lipca 2020 Moje pierwsze zabawy z płynem wędzarniczym, dla mnie bomba, ponieważ pracuję za granicą i nie mam możliwości wędzić tradycyjnie. Boczusie mniam mniam ] po lewej to tyrolska to tak przy okazji, ale szyneczka pierwsza klasa no i serki wychodzą zajebi...smakowo prawie jak oscypki . Na plus wychodzi, że piekarnik został tylko mój, a całkowity minus, to moja luba chce mieć nowy dla siebie na ciasta i inne pierdoły. Zawsze musi być pod górkę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) Też jestem po pierwszej próbie tego płynu. Baleron i schabik, w smaku wędzonek bardzo wyczuwalny aromat tego płynu (buk/olcha), aromat ten dominuje nad przyprawami.Podejrzewam że to moja wina, malowałem 3 razy. Za wcześnie nałożyłem drugą warstwę. Zniecierpliwienie w oczekiwaniu na kolorek ???? kolor pojawia się i utrwala w miarę schnięcia płynu. Udka kurczaka też okey, ale skóra gumowa i twarda.Podobno kurczaka należy parzyć przed wędzeniem, i dopiero wędzićNastępnym razem spróbuję w ten sposób.Czy tym sposobem mogę przygotować wyroby które wymagają parzenia i powtórnego wędzenia?? W recepturze jest wędzenie, parzenie i powtórne wędzenie. Czy po tym drugim wędzeniu także trzeba będzie zaparzyć w celu utrwalenia farby?? Edytowane 6 Października 2020 przez karas220288 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 9 Października 2020 Napisałem Ci wczoraj Karasiu wiadomość na PW, nie wiem, może nie masz ochoty odpowiadać, jednak przydała by się przynajmniej krótka notka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 29 Października 2020 Hey. Czy jeśli jestem w stanie w piekarniku uzyskać temperaturę 22 stopnie ( włączony sam wentylator z oświetleniem) to mogę użyć tego preparatu do wędzenia na zimno?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 29 Października 2020 mogę użyć tego preparatu do wędzenia na zimno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 30 Października 2020 Wedlog mnie ten preparat nie nadaje sie do "wedzenia" na zimno , on daje smak i kolor ale to nie jest to samo co zimne wedzenie , pozatym przy nizszej temp nie bedzie dobrego koloru , malowalam a'la oscypki w niskiej temp i kolor nie jest mocny , ( zalezalo mi na aromacie) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 30 Października 2020 Hey. Czy jeśli jestem w stanie w piekarniku uzyskać temperaturę 22 stopnie ( włączony sam wentylator z oświetleniem) to mogę użyć tego preparatu do wędzenia na zimno?? :facepalm: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 30 Października 2020 (edytowane) Ok dzięki za info. Może wypowiedzieć się jeszcze ktoś odnośnie smaku wędzonek przygotowywanych tym sposobem?? Ja już 3 raz tak robiłem. Ostatnio te same mięsko potraktowałem płynem, oraz tradycyjnym wędzeniem.O ile kiełbasy ( chłopska i żywiecka) w smaku nie czułem różnicy, o tyle wędzonki maczane bardzo dają smakiem płynu, góruje on nad przyprawami. Te samo peklowanie i przyprawy wędzone tradycyjnie,(także buk olcha), i smak całkowicie inny. Jedynie boczek nie przechodzi smakiem płynu.Wędziłem boczek schab i szynkę.Boczek był tłusty, w kiełbasach też było sporo tłuszczu, czy możliwe że ten płyn jakoś rozkłada się w tłuszczu?? Bo malowane tłuste wędzonki- nie czułem smaku płynu, a te chude dają tym płynem. Co do wędzenia na zimno, odpuszczę. Edytowane 30 Października 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 30 Października 2020 Może wypowiedzieć się jeszcze ktoś odnośnie smaku wędzonek przygotowywanych tym sposobem Robiłem polędwicę łososiową wg. przepisu który podał Miro nie było różnicy od wędzenia tradycyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 30 Października 2020 robilam poledwice , teznie czulam roznicy , malowalam tylko 2 razy ( stezenie 1:5 , plyn od Miro) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 30 Października 2020 Ja robiłem boczki, schab, szynkę, karkówkę. Smakują, rodzina nie narzeka. Tylko smakują inaczej niż z tradycyjnej wędzarni ( znajomy wędzi, ja nie mam swojej). Może coś robię nie tak:Peklowanie według kalkulatora z forum 3 dniowe plus gotowa mieszanka przypraw ( gotuje wywar, dolewam do wody i po ostygnięciu mięso wkładam dodaję 10 g na kg mięsa.Ociekanie około 12 do 16 h( zależy ile mam czasu).Suszenie w 50 do 60 stopni, około 1 h. Dym 5 do 1 z wodą. Po osuszeniu maczam raz, po półtora godziny drugi raz. I kolejne półtora godziny wędzenia. Łącznie wędze 3 h w temp. 60 do 70 stopni. Po wędzeniu do wody o temperaturze 80 stopni i parzenie do 72 stopni w mięsku.W tłustych wedzonkach nie czuję tego płynu, w schabie szynce już tak. Smak inny, nie mówię że gorszy, poprostu inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 30 Października 2020 Robiłem wg. poniższego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-natryskowe-eksperyment/page-10?do=findComment&comment=582287 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 30 Października 2020 No poza peklowaniem robiłem tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 31 Października 2020 Dym 5 do 1 z wodą. Na pewno dym 5 i 1 wody? W przepisie jest na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 31 Października 2020 5 kieliszków wody 1 dymu. 5 do 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) Ja od samego początku używam skandynawski "AFS MEGA 2000" i stosuję go tak jak zaleca producent, czyli 1 : 11 , natomiast Miro na własną odpowiedzialność i tylko w sobie wiadomym celu wykonał eksperymenty, i zaleca rozcieńczenie 1 : 5, po co i w jakim celu ??? Tylko On może odpowiedzieć na to pytanie . Edytowane 31 Października 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 31 Października 2020 To może mam inne gusta smakowe i 5 do 1 to dla mnie za dużo, w rodzinie poza mną nikt nie czuję tego płynu w wedzonkach. Następnym razem dla porównania płyn rozprowadze w innej proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 31 Października 2020 Tu mowa nie o gustach, lecz o tym co zaleca producent danego preparatu, tak aby było zgodnie z przewidywaną normą i opracowaną technologią. Gusta są różne, każdy sam może na swoją odpowiedzialność zmieniać zalecenia i normy producenta, ma do tego prawo jeżeli wykonuje to na swoje własne potrzeby . Preparat którego używam, jest od lat stosowany i używany powszechnie w polskim przemyśle spożywczym i gastronomii, odpowiada polskim normom, i jest bezpieczny dla zdrowia . https://carlestam.com.pl/offer/preparaty-nastrzykowe-pm-50/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 31 Października 2020 Ja od samego początku używam skandynawski "AFS MEGA 2000" i stosuję go tak jak zaleca producent, czyli 1 : 11 , natomiast Miro na własną odpowiedzialność i tylko w sobie wiadomym celu wykonał eksperymenty, i zaleca rozcieńczenie 1 : 5, po co i w jakim celu ??? Tylko On może odpowiedzieć na to pytanie . Noooo.... szybciej się skończy i trzeba zamawiać następną butelkę Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 31 Października 2020 Noooo.... szybciej się skończy i trzeba zamawiać następną butelkę :thumbsup: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bivittatus Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Polędwica na dymie od Miro : Peklowana 8dni (8,5%). Malowana trzyr razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Ładna sztuka. Malowałeś pędzlem, zanurzeniowo czy z rozpylacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bivittatus Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zanurzałem w odrobinie koncentratu.1:5 z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.