Baca Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 14 Lutego 2018 kiełbaskę też za radą Miro ponownie zrobiłem, Ty tu brachu natychmiast opisz co i jak ku uciesze piszącego, który jest bardzo ciekaw takich inowacyj a i chętny do eksperymętów Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 14 Lutego 2018 Miro, przygotuj mi 2 buteleczki tego specyfiku (zaraz złożę zamówienie i puszczę przelew). Zabiorę je do Zakopanego, gdzie troche sobie poeksperymentujemy. Musisz tylko podać szczegółową (sprawdzoną praktycznie) instrukcję "obsługi". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 15 Lutego 2018 Ty tu brachu natychmiast opisz co i jak ku uciesze piszącego, który jest bardzo ciekaw takich inowacyj a i chętny do eksperymętów Baco kochanieńki, mój koncentrat dymowy jest chyba z innej f-my niż ma Miro, został zakupiony w PAK Toruń i nazywa się "AFS mega 2000" i jest produkowany przez renomowaną w branży w firmę dla przemysły wędliniarskiego w Polsce i Europie, więc jego jakość jest z całą pewnością nie podlegająca dyskusji i posiada on wszelkie potrzebne certyfikaty, normy i zezwolenia potrzebne w EU.Sposób użytkowania koncentratu jest prosty, rozcieńczamy koncentrat wodą w proporcji 1:11 i gotowe. Następnie wystarczy zanurzyć osadzoną i osuszoną kiełbaskę w tym rozcieńczonym płynie na ok. 10 sekund tylko 1 raz, bez żadnych dodatkowych natrysków w piekarniku domowym podczas "wędzenia". Piekarnik nastawiony na ok. 60 stopni C. a w jedną z lasek kiełbaski wbita sonda termometru. Czas grzania "wędzenia", ok 2 godzin, następnie podniosłem temperaturę do ok 75 - 90 stopni C. aby podpiec i osiągnąć wewnątrz batonu 68 stopni, co następuje dosyć szybko, i gotowe . Bez dodatkowego parzenia w wodzie, suszenie swobodnie na powietrzu. Teraz odnośnie samego koloru kiełbaski. Aby wędliny miały odpowiednią barwę należy spryskać dodatkowo innym płynem służącym do tego celu. Ponieważ ja tego płyny koloryzującego nie zakupiłem, to wykonałem nieco inny "eksperyment", po prostu pozostawiłem tradycyjnie na noc kiełbaski w temperaturze pokojowej aby podeschły i "doszły" sobie, no i kiełbaski na dzień następny zmacerowały się i nabrały właściwego połysku oraz kolorku. Smak i zapach kiełbasek naprawdę apetyczny i zachęcający do konsumpcji tym razem nareszcie . Konsumenci testerzy, nie byli powiadamiani eksperymencie i nowym sposobie wykonania, niczego jednak absolutnie nie "zwietrzyli", a kiełbaska została oceniona jak zwykle, jako "pychota" . Sposób wykonania "łososiówki" opisywałem w poprzednim poście.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) A robiłeś próbę z kiełbasą parzoną a nie pieczoną.? Edytowane 15 Lutego 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 15 Lutego 2018 Nie Arkadiuszu, jeszcze nie robiłem, ale na pewno też będę próbował. Nie mniej najbardziej denerwował mnie ten "sklepowy" zapach o którym wcześniej pisałem wielokrotnie. Teraz już wiem gdzie leżał błąd i że nie wolno chcieć "przedobrzyć", czyli dodatkowo natryskiwać w trakcie "wędzenia", bo właśnie to dawało taki efekt . Niestety jednak, jak każdy "Polak mądry po szkodzie", ale dobrze mi tak, gdyż zawsze najlepiej gdy się samemu "towar pomaca" . Teraz kiedy już wiem czego się robić nie powinno, wszystko przede mną, ponieważ nareszcie mam pewność że to nie żadna "lipa", jak wcześniej przypuszczałem, a najzwyczajniej jest to równorzędna alternatywa tego co dotychczas robiliśmy, tyle że o nieco innej charakterystyce, ważne też że nie jest trująca, a wręcz przeciwnie, te najbardziej szkodliwe związki zawarte w dymie wędzarniczym, w sposób maksymalnie możliwy są z koncentratu dymu usunięte i wyeliminowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 15 Lutego 2018 Nie Arkadiuszu, jeszcze nie robiłem, ale na pewno też będę próbował. Mam w zamrażarce trochę surowej białej to poczekam i może też poeksperymentuję bo może niedługo nie będę miał gdzie wędzić to była by to niezła alternatywa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 15 Lutego 2018 Miro, przygotuj mi 2 buteleczki tego specyfiku (zaraz złożę zamówienie i puszczę przelew). Zabiorę je do Zakopanego, gdzie troche sobie poeksperymentujemy. Musisz tylko podać szczegółową (sprawdzoną praktycznie) instrukcję "obsługi". Są na sklepie Mirku: https://www.wyroby-domowe.pl/naturalny-wedzarniczy-aromacie-bukolcharoztwor-wodny-p-744.html Opis do polędwicy: - peklowanie standard na mokro 8-10 dni, BEZ PŁYNU....!!!- po zapeklowaniu ociekanie + osuszanie w temperaturze pokojowej około 8-10 h, mięso MUSI BYĆ idealnie suche..!!!- koncentrat dymu rozpuszczamy z wodą 1:5 Ilość rozcieńczonego z wodą roztworu minimalna (u mnie był to kieliszek 50 ml).Talerz, garnek, pojemnik, co kto ma i w nim obtaczamy/taplamy (nie wiem jak to nazwać ) mięso rozcieńczonym roztworem, podobnie jak przy panierowaniu mięsa w jajku jak się robi kotlety. - mięso wkładamy to piekarnika, na kratkę, temperatura na około 50 C, UCHYLONE lekko drzwiczki + termoobieg- suszenie 2-3 h Kolor i zapach pojawia się w miarę wysuszania się mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 15 Lutego 2018 Mam w zamrażarce trochę surowej białej to poczekam i może też poeksperymentuję bo może niedługo nie będę miał gdzie wędzić to była by to niezła alternatywa. Jasne Arkadiuszu że ten cały czar i urok, jak też i często atmosfera krzewienia kultury w narodzie, powiązana ze zbiorowym czytaniem lektur obowiązkowych , to zupełnie inna bajka, ale teraz wiem też na pewno że umiejętne stosowanie koncentratu dymu, też daje naprawdę dobre, a wręcz zadowalające rezultaty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Sverige2.Ty rozcieńczałeś ten płyn z Pak Toruń w stosunku 1:11, czy 1:5.?[Dodano: 15 lut 2018 - 10:58] Miro, przygotuj mi 2 buteleczki tego specyfiku (zaraz złożę zamówienie i puszczę przelew) Waldek przywiezie do Zakopca w prezencie płyn wędzarniczy . Edytowane 15 Lutego 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 15 Lutego 2018 Arkadiuszu, tak jak napisałem, ten który ja używam rozcieńcza się w stosunku 1:11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 15 Lutego 2018 Warto poeksperymentować i przedstawić szerzej wyniki na forum. Gdyby faktycznie okazało się że metoda zdaje egzamin, byłaby to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą i nie będą mogły z różnych względów korzystać z wędzarni tradycyjnych (brak działki, mieszkanie w blokach, uciążliwy sąsiad itp.).Zapraszam zatem do rozwijania tematu i dzielenia się swymi doświadczeniami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 15 Lutego 2018 Jasne Mexellu, jest właśnie tak jak piszesz i głównie o to przecież chodzi , bo zalety tradycyjnego wędzenia wraz z elementami krzewieniea "czytelnictwa i kultury w narodzie" są przecież nie do podważenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Arkadiuszu, tak jak napisałem, ten który ja używam rozcieńcza się w stosunku 1:11 Już kupiłem i tak jak pisałem podeślę w prezencie przez umyślnego do Zakopca. Edytowane 15 Lutego 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 15 Lutego 2018 Cieszę się sverige, że mimo wszystko mnie posłuchałeś i zrobiłeś kolejne próby, choć początkowe zdanie miałeś .......no sam wiesz.... Mój koncentrat dymu produkowany jest przez firme SCANSMOKE o nucie buk/olcha, a to u nas najbardziej powszechne drewno do wędzenia. https://www.wyroby-domowe.pl/naturalny-wedzarniczy-aromacie-bukolcharoztwor-wodny-p-744.html Rozlałem go do małych buteleczek, bo starcza go naprawdę na bardzo dużo mięsa, więc litry nie są tu potrzebne.Co do samego rozcieńczania, to dla mnie 1:10 było za słabe, więc doświadczalnie doszedłem do rozcieńczenia 1:5. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 15 Lutego 2018 @sverige2,No i fajnie dzięki Ci dobry człowieku za szybką i wyczerpującą odpowiedź a z Twoich wskazówek zapewne skorzystam i nie omieszkam Ci się pochwalić . Życzę dalszych sukcesów na niwie krzewienia wiedzy wędzarniczej i nie tylko. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 15 Lutego 2018 O to ja musze sie w cos takiego zaopatrzec koniecznie !bedzie na zimny przestoj Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Rozlałem go do małych buteleczek, bo starcza go naprawdę na bardzo dużo mięsa, więc litry nie są tu potrzebne.Co do samego rozcieńczania, to dla mnie 1:10 było za słabe, więc doświadczalnie doszedłem do rozcieńczenia 1:5. Miro, ale to 1;5 to Ty to zrobiłeś doświadczalnie, tak jak piszesz, ale jakie prawidłowe stężenie i jaki sposób wykonania zaleca producent ? Bo u mnie 1;11, jak to widać jest napisane na etykiecie, to zalecenie producenta, i to jest bardzo istotne, a późniejsze nasze indywidualne próby to już zupełnie inny akapit, można sobie indywidualnie kombinować . Edytowane 15 Lutego 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 15 Lutego 2018 Miro, napisz jak robiłeś polędwicę na zimno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 15 Lutego 2018 Miro, napisz jak robiłeś polędwicę na zimno. Napisałem wyżej Mirku....???[Dodano: 15 lut 2018 - 13:17] Miro, ale to 1;5 to Ty to zrobiłeś doświadczalnie, tak jak piszesz, ale jakie prawidłowe stężenie i jaki sposób wykonania zaleca producent ? Bo u mnie 1;11, jak to widać jest napisane na etykiecie, to zalecenie producenta, i to jest bardzo istotne, a późniejsze nasze indywidualne próby to już zupełnie inny akapit, można sobie indywidualnie kombinować Też 1:10, ale przez robione próby przy 1:5 mięso jest bardziej aromatyczne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 15 Lutego 2018 Miro a ja też zadałem pytanie o to jak to zaleca producent aby używać ten jego koncentrat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 15 Lutego 2018 Napisałem wyżej Mirku....??? Pytam, gdyż zastanawia mnie ta 50-cio stopniowa temperatura wygrzewania, dla polędwicy łososiowej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 15 Lutego 2018 Pytam, gdyż zastanawia mnie ta 50-cio stopniowa temperatura wygrzewania, dla polędwicy łososiowej. Gdybyś miał zamkniety piekranik, to masz rację że za wysoka temperatura, ale drzwiczki piekarnika są uchylone więc w środku jest około 35-40 C. Równie dobrze możesz powiesić w kuchni i efekt będzie identyczny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 15 Lutego 2018 Równie dobrze możesz powiesić w kuchni i efekt będzie identyczny. Ooo, to już coś wyjaśnia. Pytam, gdyż w Zakopanem, z uwagi na brak czasu, będziemy mogli najprawdopodobniej poeksperymentować jedynie z polędwicą i polędwiczkami peklowanymi na szybko. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 15 Lutego 2018 Maxellu ale przecież ja wcześniej właśnie dokładnie taką metodę swobodnego powieszenia w pomieszczeniu, opisałem bardzo precyzyjnie . Czyżbyś nie czytał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 15 Lutego 2018 Niestety, jestem na skanerze i czytam tylko końcówki tematów. Ale nadrobię. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.