paweljack Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Maja 2017 Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu. Nic, tylko robić wędliny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2017 Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu. Nic, tylko robić wędliny. Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2017 Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję .Pozostanę Jarku przy trzech przyprawach z receptury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja 2017 bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, Kiedyś przecież robili bez koncentratów i smak był super.Dziś rozumiem że mała zawartość mięsa w konserwie może powodować brak jego posmaku .... chyba że to już problem zmiany naszych upodobań, przez dodatki typu aromat. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2017 Pozostanę Jarku przy trzech przyprawach z receptury. Oczywiście Pawle, piszę jednak o tym że mielonki lubię i jadam od wczesnej młodości, gdyż we czesnych latach 60 tych, na obozach harcerskich to była tzw. "podstawa żywieniowa". Uwielbiam ten właśnie charakterystyczny puszkowy smak . Eksperymentowałem wielokrotnie. Otrzymywałem i otrzymuję wspaniałe smakowo konserwy. Nie mniej jednak to nie to co tradycyjna puszkowa "Tyrolska", więc sorry, Pawle, każdy tęskni za czymś innym, jeżeli za smakiem "Tyrolskiej" z dzieciństwa, to tego charakterystycznego smaczku i posmaczku, bez gotowej przyprawy jeszcze nie udało mi się otrzymać. Inni ponoć potrafią to zrobić tylko na domowych naturalnych przyprawach, lecz próbowałem różne, różniste i niestety, nie wierzę, nie mówię że są one złe, tylko tyle że to nie tradycyjna smakowo, "Mielonka Tyrolska", i tylko tyle, ale smaczne i zdrowe są na pewno. Więc pozostanę przy tym co chcę aktualnie jeść Pawle, czy domową mielonkę, czy "Tyrolską" jaka drzewiej bywała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) Czyli wynika z tego, że skoro koncentrat dymu wędzarniczego to naturalny jego wyciąg, to aromat tyrolski jest naturalnym wyciągiem z Tyrolu. Nic, tylko robić wędliny. Nooo Pawle, niestety, ale bez tego aromatu do konserw mielonych, nie jesteś w stanie osiągnąć tego charakterystycznego smaku i posmaku mielonki "puszkowej" czy Konserwy Tyrolskiej, smaku dla którego tą konserwę przynajmniej ja, lecz nie tylko wykonuję . SKŁAD: aromat reakcyjny, aromat dymu, wzmacniacz smaku E 621, dekstroza, przyprawy, sól http://zaopatrzeniemasarni.pl/aromat-tyrolski-extra-59905-2-kg.html http://zaopatrzeniemasarni.pl/product/image/2649/AROMAT-TYROLSKI.JPG Edytowane 31 Maja 2017 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) SKŁAD: aromat reakcyjny, aromat dymu, wzmacniacz smaku E 621, dekstroza, przyprawy, sólSame pyszności. Edytowane 31 Maja 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Maja 2017 Nooo, Pawle, i właśnie dla tego ten smak którego nigdy nie uzyskamy bez tego co w opisie. Nie chciałem wywoływać zamieszania i nie nazywałem rzeczy wprost po imieniu, ale skoro już Pawle , to właśnie tu jest pies pogrzebany. Bez tego nie ma smaku "Konserwy Tyrolskiej", więc czasami chcąc być najbliżej oryginalnego smaku Tyrolskiej z obozów harcerskich, gwiżdżę sobie jak to mówią koncertowo na "trucizny", i oddaję błogiej rozpuście w myśl przysłowia "Rzuć palenie umrzesz zdrowo", bo zachowując rozsądek i umiar, uważam że warto czasami wrócić do tych niezdrowych "smaków młodości" Pawle, zapewniam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Maja 2017 to właśnie tu jest pies pogrzebany. Bez tego nie ma smaku "Konserwy Tyrolskiej", więc czasami chcąc być najbliżej oryginalnego smaku Tyrolskiej z obozów harcerskich, gwiżdżę sobie Mam to samo Chyba jedyny wyrób do którego teraz dodaję odrobinę tej gotowej chemicznej mieszanki, która daje ten niepowtarzalny aromat Tyrolskiej. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Maja 2017 Co prawda smaku tyrolskiej z czasow PRL nie pamietam .. ..moze dlatego ze u nas na wakacjach gorowal gulasz angielski .i szynka krakusa z "Baltony"Moja mama natomiast nie moze zapomniec smaku kielbasy cytrynowej ..ktorej ja wogole nie jadlam bo za moich czasow juz chyba nie bylo [Dodano: 31 maj 2017 - 10:51]Ja tez mam taka mieszanke i dodaje ciut bo inaczej moj TZ mowi ze to nie tyrolska Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Maja 2017 Electro, możesz Mamie zrobić taka kiełbasę. W dziale receptur branżowych jest co najmniej kilka ciekawych przepisów. Co do używania dodatków gotowych mieszanek smakowych, nie bądźmy ortodoksami. Wszak zakazany owoc najlepiej smakuje. Mimo tego, że nasza strona propaguje tradycyjne technologie obróbki mięsa, nic przecież się nie stanie, jeśli dla porównania smaków zastosuje się czasem gotową mieszankę zwłaszcza, że sami dbamy o swoich bliskich i zdajemy sobie sprawę z tego, że musimy dbać o ich bezpieczeństwo.Aby wroga zrozumieć, trzeba go poznać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Maja 2017 Ja tez mam taka mieszanke i dodaje ciut bo inaczej moj TZ mowi ze to nie tyrolska Dokładnie tak właśnie Electro, a poza tym jest również tak jak pisze Maxell, bo życie bez "odrobiny szaleństwa" smakuje mniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Maja 2017 Zawsze jest lepiej dodac gotowej mieszanki niz kupic gotowca ,bo tam to juz nie znajdzie sie miesa tylko sama chemie i Bog wie co jeszcze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Maja 2017 Też nie chcę nic wywoływać ale skąd u Was ten niepowtarzalny smak jak w czasach, o których piszemy tej chemii jeszcze nie było. Napisał już to Miro. Jedyna dla mnie różnica może wynikać z tego, że robię w słoiku a nie w puszce. Oczywiście świnie też nie są takie tłuste, bla, bla, bla... Zawsze jest lepiej dodac gotowej mieszanki niz kupic gotowca ,Nie widzę różnicy, może oprócz większej ilości mięsa w produkcie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) W przypadku tego konkretnego wyrobu można robić alpejskie kombinacje z własnymi mieszankami przypraw - przerabiałem to wiele razy, jedyny akceptowalny smakowo sposób to dodanie gotowej mieszanki ... wtedy mamy tyrolska jaką pamiętamy z dzieciństwa Oj pewnie zdziwilibyście się jak wiele osób z forum do tyrolskiej stosuje "gotowca" skąd u Was ten niepowtarzalny smak jak w czasach, o których piszemy tej chemii jeszcze nie było Poczytaj PW11 Edytowane 31 Maja 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Maja 2017 Oj pewnie zdziwilibyście się jak wiele osób z forum do tyrolskiej stosuje "gotowca" Jak tak czytam od czasu do czasu na temat tego, jaka to ta chemia jest świetna, jak się forumowicze zachwycają konserwami kolegów to mam wrażenie, że jestem jednym z nielicznych tutaj, co smutne, którzy używają przypraw. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Maja 2017 jestem jednym z nielicznych tutaj, co smutne, którzy używają przypraw. Nie jesteś sam. Kiedyś dostałem od Zdrowo Domowo gotowce na tyrolską i szynkę konserwową. Wypróbowałem raz i teraz sobie leżakują na strychu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Maja 2017 Jak zwykle ... generalizowanie nie jest zdrowe i jest tak samo prawdziwe jak "każdy Polak to złodziej" a Ty jedyny ani jeden z nielicznych jest kilka takich wyrobów których nie udało sie odtworzyć smakowo bez dodatków ... i taka jest prawda. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Maja 2017 Moje podstawowe przyprawy to sól, pieprz (pieprz ziołowy), czosnek i czasem cebula. Staram się robić zgodnie z zaleceniami zawartymi w recepturach branżowych i wtedy korzystam z rekomendowanych w nich przypraw.Niedawno robiłem mielonkę tyrolską w oparciu o branżówkę i stosując świeże przyprawy (ilości nieco zwiększyłem), osiągnąłem zadowalające rezultaty.Pamiętajmy, że to nie to mięso i nie te przyprawy, które były kiedyś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Maja 2017 Ja niestety wielu smakow nie pamietam i nie mam jak porownac wiec kupuje czasem gotowca dla porownania to jesli chodzi o wyroby kielbasiane , nie uzywam zadnych przypraw na kebab gyros i temu podobne tylko robie sama mieszanki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Maja 2017 mielonki lubię i jadam od wczesnej młodości, gdyż we czesnych latach 60 tych, na obozach harcerskich to była tzw. "podstawa żywieniowa". Uwielbiam ten właśnie charakterystyczny puszkowy smak Witam Cie, coby znaleźć tamten smak mósiałbyś się cofnąć w czasie a to się nie da po prostu to są smaki młodości dzieciństwa przeżyć etc" to se ne wrati pane Hawranku" Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Maja 2017 Gotowa mieszanka do tyrolskiej niczym nie różni się od tego co sami możemy z przypraw dodać, poza jednym - aromat mięsa. Mnie ciekawi czy można samemu taki aromat w domu wykonać? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Czerwca 2017 poza jednym - aromat mięsa Hmmm wbrew pozorom aromat mięsa to kilka lub kilkanaście rożnych związków chemicznych a samych aromatów podstawowych jest kilka rodzajów Aromat sam w sobie będzie na 99% zawierał glutaminian ... to nie takie proste jak piszesz. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Mam czysty aromat mięsa, bez przypraw w postaci proszku.Musi być zamknięty, bo jeśli by był otwarty, to zapachu mięsa i jego intensywności nie da się na dłuższą metę wytrzymać. Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego....? Edytowane 1 Czerwca 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Ja wiem jaką to ma postać i intensywność ... A wiesz który dokładnie jest w tyrolskiej stosowany ? Bo mnie AF MF10/110/1 nic nie mówihttp://aft.com.pl/culinaria/x_nowa_oferta_produkty.php?nro=0&nrauto=20&rodzic_str=2 Edytowane 1 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.