Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pickled eggs - jaja marynowane


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 01 cze 2017 - 20:04

Od lat chciałem zrobić przysmak, którym zajadał się Timmons w "Tańczącym z wilkami". Chociaż wszyscy odradzali... Tom Selleck w "Magnum" też nie przepadał. No, ale cóż...

 

Poszperałem trochę w internecie, pomiksowałem kilka przepisów z anglojęzycznych stron i wytworzyłem poniższe:

 

PICKLED EGGS

 

12 dużych jaj, pół łyżki ziarnistego pieprzu, pół łyżki przyprawy do pikli, ocet spirytusowy (5%), pół łyżki soli morskiej, pół łyżeczki pieprzu cayenne, suszona papryczka chili, łyżka brązowego cukru.

 

Jaja ugotować na twardo (15-16 minut), wrzucić do zimnej wody. Delikatnie obrać ze skorupek. Poprzebijać na wylot wykałaczką. Wrzucić do sporego słoja. Dodać przyprawy, zalać octem. 

Odstawić na minimum 10 dni do lodówki.

 

Załączony plik  DSC_0357.JPG   251,12 KB   17 Ilość pobrań

 

No cóż, zrobiłem. I jak to prototyp. Niektóre wychodzą, inne mniej, inne wcale. W sumie nie wiem, czego się miałem spodziewać, skoro nigdy w życiu tego nie jadłem. Ot, jaja na kwaśno. Można zjeść, szału zbytnio nie ma. Bałem się, że będą zbyt kwaśne, w wielu przepisach nie było w ogóle cukru. Nie były.

 

Ale nic to, pokombinuję z innymi przepisami.

 

Miałem przywieźć do Gąsiorowa, niestety, nie wyszło...

 

 

Pozdrowienia


Użytkownik vtec edytował ten post 01 cze 2017 - 20:46
obrócone zdjęcie


#2 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 cze 2017 - 20:59

A może teraz 100 letnie kacze jaja ?
Troszkę wapna i jedziesz ...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

#3 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 cze 2017 - 23:11

A moze bardziej balut na nastepne kulinarne doswiadczenie  ;)



#4 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 01 cze 2017 - 23:29

Ryszpaku, wprawdzie sam jeszcze nie jadlem ale wbij do "gongla" haslo: Soleier, i przeszukaj wyniki w opcji wideo..
Wiem ze po niem. dajesz rade..😃😃

#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 cze 2017 - 11:48

Ja robilam ale z czosnkiem niedzwiedzim i mi smakowaly 

https://wedlinydomow...tylko/?p=328549



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 02 cze 2017 - 12:14

Moja córka robi zawsze na Wielkanoc - przepiórcze marynowane z buraczkami - ale to fatamorgany - szybko znikają :facepalm: 



#7 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 19 mar 2018 - 07:01

Na kilku ostatnich spółdzielniach "Mazowszanki" wielu smakowały jaja marynowane z dodatkiem kurkumy. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się przepisem ;)

 

Fotek nie mam, jakoś nie zrobiłem... Mea culpa.

 

Przepis z Youtube, lekko zmodyfikowałem.

 

W przepisie mowa o filiżankach. Przyjąłem, że 1 filiżanka = 240 ml

 

AMISH MUSTARD PICKLED EGGS

 

12 jaj, 4 filiżanki wody, 1 filiżanka octu, 1 filiżanka cukru, łyżka stołowa soli morskiej, łyżka stołowa gorczycy, 3 łyżki ostrej musztardy, łyżka kurkumy, pół łyżeczki płatków chilli.

 

Jaja gotować około 10 minut. Ostudzić, obrać.

Zagotować wodę z octem, solą  i cukrem. Dodać gorczycę (bialą), musztardę, kurkumę i płatki chilli. Pogotować jeszcze około 5 minut. Ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić w talarki. W słoiku układać jaja, przekładając krążkami cebuli. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 10-14 dni.

 

 

Smacznego.



#8 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1543 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 19 mar 2018 - 10:04

Dziękujemy Rafał za przepis. W ubiegły weekend miałem przyjemność jeść ten specjał ma spotkaniu spółdzielni i przypadł mi do gustu. Akurat za 2 tygodnie święta więc najwyższy czas zrobić ze 30szt :)



#9 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 622 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 19 mar 2018 - 13:32

Również dziękuję, mi też smakowały więc będę robił  :)  :thumbsup:



#10 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 19 mar 2018 - 16:46

najwyższy czas zrobić ze 30szt

Popieram!!!



#11 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 20 mar 2018 - 13:16

Popróbuję i ja jajec Amiszów z qrqmą :D Tylko czy ta gorczyca w całości ląduje w baniaku?



#12 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 20 mar 2018 - 13:45

A ja właśnie zrobiłem. Gorczyca jest w słoiku. Od siebie dodałem gałązkę oregano - stoi mi na parapecie i jakoś tak wyszło.



#13 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 20 mar 2018 - 16:06

Gorczycę w całości, przez te dwa tygodnie wiele nie zdziała ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 20 mar 2018 - 16:11

Gorczycę w całości
Dziękuję za odpowiedź. Nabiał już twardy, zalewa zaczyna się gotować :) Do zestawu przypraw dołączy kilka ziarenek czarnego pieprzu, zgodnie z sugestią degustatora oryginału ;) 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych