Skocz do zawartości

Łopatka z sarny - jak przyrządzić na pieczeń.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem łopatkę z sarny.

Kiedyś będąc na Węgrzech miałem okazję jeść pieczeń z sarny w sosie.

Do dziś nie zapomnę tego wspaniałego smaku mięsa.

 

Nie jestem biegły w dziczyźnie, więc proszę o wskazówki jak takie mięso przyrządzić na pieczeń, żeby nie zatracić jego smaku?

 

Mięso wisiało w chłodni 5 dni.

Czy mam go zamrozić żeby skruszało, czy mogę już działać?

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mądre książki w tym zakresie podpowiadają żeby mięso dziczyzny trochę przemrozić to wtedy z kruszeje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro. Mamy na forum wspaniałą pozycję: "Najstarsza kuchnia świata" . Na pewno znajdziesz kilka przepisów wykorzystanie łopatki.

Jeśli mogę coś doradzić to, zmniejsz ilość octu, sok z cytryny etc.  w marynacie, jeśli  będziesz stosował.

Ponadto, polecałbym zrobienie gulaszu niż pieczeń z łopatki, gdyż grubość mięśni w łopatce jest mała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

polecałbym zrobienie gulaszu niż pieczeń z łopatki
łopatka z sarny pieczona = stracona. gulasz na winie =poezja -wybór należy do Ciebie ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.