Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Łopatka z sarny - jak przyrządzić na pieczeń.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14043 postów

Napisano 09 cze 2017 - 20:32

Dostałem łopatkę z sarny.

Kiedyś będąc na Węgrzech miałem okazję jeść pieczeń z sarny w sosie.

Do dziś nie zapomnę tego wspaniałego smaku mięsa.

 

Nie jestem biegły w dziczyźnie, więc proszę o wskazówki jak takie mięso przyrządzić na pieczeń, żeby nie zatracić jego smaku?

 

Mięso wisiało w chłodni 5 dni.

Czy mam go zamrozić żeby skruszało, czy mogę już działać?

 

 

 

 



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11236 postów

Napisano 09 cze 2017 - 20:45

Mądre książki w tym zakresie podpowiadają żeby mięso dziczyzny trochę przemrozić to wtedy z kruszeje.



#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4124 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 09 cze 2017 - 20:50

Miro. Mamy na forum wspaniałą pozycję: "Najstarsza kuchnia świata" . Na pewno znajdziesz kilka przepisów wykorzystanie łopatki.

Jeśli mogę coś doradzić to, zmniejsz ilość octu, sok z cytryny etc.  w marynacie, jeśli  będziesz stosował.

Ponadto, polecałbym zrobienie gulaszu niż pieczeń z łopatki, gdyż grubość mięśni w łopatce jest mała.



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 09 cze 2017 - 21:18

polecałbym zrobienie gulaszu niż pieczeń z łopatki
łopatka z sarny pieczona = stracona. gulasz na winie =poezja -wybór należy do Ciebie ;) 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 09 cze 2017 - 21:43

Pieczeń to tylko z combra ... łopatka albo do kiełbasy albo na gulasz jak Ci radzą ... ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych