DonLeo007 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Witam, po wędlinach i szyneczkach wziąłem się za sery (czegoś mi brakowało w domowej produkcji), czytając fora przygotowałem parę narzędzi potrzebnych do serowarstwa. Na fotce to prasa własnej roboty, dojrzewalnia to lodówka samochodowa z transformatorem i wyłącznik czasowy ( na razie), zrobiłem już kilka serów ale bez kupnych bakterii.Wyszły dosyć dobre, nawet zrobiłem dwa a la "camemberty" tutaj moje pytanie; te ostatnie maja pleśń centralnie niebieska a po bokach biała, lepiej wyczyścić te niebieska ?W garnku po twarogu zostawiłem serwatkę na dworze kilka dni (do wylania), na powierzchni powstał kożuch białej pleśni czy wskazane było by nanieść te pleśń na "camemberty" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Wyczyszczenie Ci nic nie da. Ona jest strasznie mocna. Albo zaraziłeś sery przez przypadek albo miałeś za dużą wilgotność.Jak chcesz używać pleśni to kup camamberta w sklepie, rozpuść skórkę w wodzie letniej i pryskaj tym sery.Bo to co Ci wyszło na serwatce to cholera wie co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.