Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Polecam!][Rok 1900] Piekarstwo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27702 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 cze 2017 - 12:27

Materiał ten polecam wszystkim, a zwłaszcza posiadaczom tradycyjnych pieców chlebowych.

 

 

SPIS RZECZY

 

CZĘŚĆ I. Ogólne wskazówki.

 

1. Mąka

2. Woda

3. Sól

4. Fermentacya

5. Rozczynienie

6. Miesienie

7. Wyrabianie czyli kulanie

8. Wsadzanie do pieca

9. Wysadzanie z pieca

10. Piec i sposoby ogrzania go

11. Sprzęty piekarni

12. Porządek w piekarni

 

CZĘŚĆ II. Przepisy.

 

Uwagi wstępne

Chleb razowy

Chleb żytni pytlowy

Inny przepis na chleb żytni pytlowy

Chleb pszenny francuski

Inny przepis na chleb francuski

Bułki francuskie (flutes)

Bułki paryskie (pain de fantaisie)

Chleb Grahama

Chleb angielski (pain de mie)

Rogale paryskie (croissants parisiens)

Paluszki

Obwarzanki

Strucle

Bułeczki słodkie

Bułki zaparzane

Baba szafranowa

Baba tiulowa

Placek drożdżowy tani

Mazurki drożdżowe

Mazurek orzechowy

Mazurek kruchy

Mazurek cygański

Mazurek czekoladowy

Przepis na francuską brioche

Francuska babka Savarin

Sucharki angielskie

Inny przepis na sucharki angielskie t. zw. captain

Sposób odświeżania czerstwego chleba i bułek

Drożdże na sposób angielski

Chleb niefermentowany

Inny sposób przyrządzania mąki na ciasto niefermentowane

Proszek piekarski

Placuszki na sodzie

Objaśnienie wag i miar

Wzór rachunkowości piekarskiej

Wzór rachunkowości do nauki piekarstwa

 

Załączony plik  001.jpg   65,36 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  002.jpg   50,58 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  003.jpg   51,54 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  004.jpg   30,22 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  005.jpg   83,34 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  006.jpg   114,03 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  007.jpg   117,33 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  008.jpg   111,87 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  009.jpg   115,56 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  010.jpg   119,74 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  011.jpg   116,86 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  012.jpg   119,81 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  013.jpg   119,89 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  014.jpg   115,89 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  015.jpg   114,58 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  016.jpg   119,04 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  017.jpg   113,32 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  018.jpg   115,52 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  019.jpg   112,34 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  020.jpg   110,06 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  021.jpg   119,38 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  022.jpg   115,73 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  023.jpg   129,94 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  024.jpg   123,28 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  025.jpg   122,81 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  026.jpg   120,11 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  027.jpg   114,12 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  028.jpg   117,46 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  029.jpg   115,41 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  030.jpg   118,91 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  031.jpg   125,63 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  032.jpg   130,15 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  033.jpg   127,59 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  034.jpg   130,08 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  035.jpg   122,29 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  036.jpg   130,62 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  037.jpg   116,88 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  038.jpg   128,78 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  039.jpg   117,23 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  040.jpg   121,18 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  041.jpg   119,96 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  042.jpg   123,97 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  043.jpg   124,42 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  044.jpg   126,75 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  045.jpg   129,24 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  046.jpg   129,42 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  047.jpg   116,15 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  048.jpg   123,53 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  049.jpg   124,86 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  050.jpg   124,68 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  051.jpg   118,32 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  052.jpg   102,97 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  053.jpg   47,54 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  054.jpg   27,52 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  055.jpg   93,81 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  056.jpg   110,73 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  057.jpg   119,06 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  058.jpg   114,82 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  059.jpg   119,6 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  060.jpg   110,92 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  061.jpg   117,33 KB   2 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 10 cze 2017 - 12:57


#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27702 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 cze 2017 - 14:15

Załączony plik  062.jpg   123,46 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  063.jpg   126,42 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  064.jpg   124,3 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  065.jpg   124,79 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  066.jpg   122,06 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  067.jpg   118,45 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  068.jpg   113,84 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  069.jpg   120,43 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  070.jpg   125,69 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  071.jpg   113,54 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  072.jpg   113,16 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  073.jpg   114,81 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  074.jpg   114,78 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  075.jpg   109,96 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  076.jpg   117,28 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  077.jpg   114,66 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  078.jpg   111,33 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  079.jpg   116,52 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  080.jpg   121,57 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  081.jpg   124,74 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  082.jpg   116,25 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  083.jpg   114,69 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  084.jpg   121,12 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  085.jpg   114,72 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  086.jpg   113,91 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  087.jpg   119,14 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  088.jpg   121,74 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  089.jpg   113,73 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  090.jpg   111,8 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  091.jpg   106,1 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  092.jpg   114,86 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  093.jpg   116,67 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  094.jpg   122,76 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  095.jpg   115,43 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  096.jpg   119,26 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  097.jpg   108,51 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  098.jpg   124,58 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  099.jpg   115,86 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  100.jpg   31,12 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  101.jpg   85,32 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  102.jpg   96,79 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  103.jpg   26,99 KB   1 Ilość pobrań

 

 

Źródło: Biblioteka WB,

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych