Skocz do zawartości

Kiełbasa czternastka parzona produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa kiełbasa w dwóch wersjach. Na razie tylko prezentacja bez szczegółów.

 

Czternastka parzona delikatesowa po prawej, to mięsa z czterech zwierząt bez udziału wieprzowiny.

Czternastka parzona po lewej, ten sam skład plus tłuszcz wieprzowy drobny. Przyprawy różne. Na razie kiełbasa trafi do "konsultacji społecznych"   :D , jak testy wypadną pomyślnie podam oba składy. 

 

 

post-55133-0-63562700-1497256633_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może też przywiozę jakiś wynalazek :facepalm: do konsultacji ;)

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że te "społeczne konsultacje" zostaną przeprowadzone w Chłapowie?

Przez przypadek tak się składa. ;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Intuicja podpowiada mi że ta po prawej zawiera gęsinę

Jest ptak ale inny. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

No i jak wyszły konsultacje?

Wygląda na to że słabo, bo nikt nic nie pisze.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląda na to że słabo, bo nikt nic nie pisze.
Nie do końca tak - było sporo świetnych wędlin i kiełbas od cienkich po grube - osobiście : wszystkie były swietne - nie było słabych ale i nie było wybitnych  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Minęło trochę czasu ale skoro miała być receptura to będzie. Nie robiłem zbyt często tej kiełbasy ze względu na koszty ale warto spróbować.

 

Receptura na 10 kg:

 

Czternastka parzona                                                                 Czternastka parzona delikatesowa

 

Wołowina kl. I - 2 kg                                                                         Wołowina kl. I - 2,5 kg

 

                     post-55133-0-38901400-1611597944_thumb.jpg

 

Indyk kl.I - 2 kg                                                                                 Indyk kl.I - 2,5 kg

                    post-55133-0-12621600-1611597883_thumb.jpg

 

Królik kl. I - 2 kg                                                                                Królik kl. I - 2,5 kg

                    post-55133-0-42256000-1611597922_thumb.jpg

             

Tłuszcz drobny twardy - 2 kg                                                         ----------------------------------------- 

                    post-55133-0-35818900-1611597933_thumb.jpg

 

Cielęcina kl. II - 2 kg                                                                        Cielęcina kl. II - 2,5 kg                                                        

                    post-55133-0-77352400-1611597908_thumb.jpg

 

Przyprawy:    

 

użyte do peklowania:                                                                        użyte do peklowania:

    

peklosól 20 g /kg                                                                               peklosól 20 g /kg

 

użyte do produkcji:                                                                            użyte do produkcji:                                                                  

 

cukier - 2 g /kg                                                                                 cukier - 2 g/kg

pieprz czarny - 2 g/kg                                                                      pieprz biały - 2 g/kg

gałka lub kwiat gałki - 0,3 g/kg                                                        gałka lub kwiat gałki - 0,3 g/kg 

kolendra - 0,5 g/kg                                                                          kolendra - 0,5 g/kg

                                                                                                        kardamon - 0,2 g/kg 

                                                                                                        papryka słodka 1 g/kg

 

 

Peklowanie 48 godzin

 

Rozdrabnianie:

 

Wołowina, indyk, królik i tłuszcz mielone na siatce 14 mm

Cielęcina kl. II mielona 3 razy na siatkach 8,4 i 3 mm

 

Kutrowanie:

 

Cielęcinę kutruje się z dodatkiem 40 % wody lub lodu, podczas kutrowania dodajemy resztę przypraw.

 

Mieszanie:

 

Wszystkie mięsa klasy I mieszamy razem, następnie dodajemy tłuszcz, wykutrowaną masę i mieszamy dokładnie.

 

Osłonki fi 65

 

Osadzanie 60 minut w temperaturze pokojowej

 

Wędzenie dymem gorącym 110-130 minut.

 

Parzenie w 72-75 st. C do osiągnięcia w środku 68-70 st. C

 

Studzenie.

 

Po sparzeniu kiełbasę chłodzi się zimną wodą przez ok. 10 minut. Po całkowitym wystygnięciu wędruje do lodówki.

 

Degustacja następnego dnia.

 

post-55133-0-32480200-1611597896_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Czy przy tych 20g Peklosoli/kg nie wychodzi za słona ? u mnie przy18 się jąkają  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie przy18 się jąkają

O jakiej kiełbasie piszesz? O mojej?

Poza tym, nie chce mi się prowadzić kolejnej nic nie wnoszącej do tematu dyskusji, co komu smakuje. Są różne składy, dodatek wody, czasy osadzania, obróbka termiczna itd. więc stwierdzenie ogólnie, że 20 gramów to za dużo jest nieporozumieniem i nadużyciem, i nie ma nawet nic wspólnego ze słonolubnością. Ale jak komuś smakuje szynkowa z 16 gramami soli na kilogram, to jego sprawa. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

O mojej?
  :no: o moich , ale tak jak napisałeś indywidualne .

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.