paweljack Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Nowa kiełbasa w dwóch wersjach. Na razie tylko prezentacja bez szczegółów. Czternastka parzona delikatesowa po prawej, to mięsa z czterech zwierząt bez udziału wieprzowiny.Czternastka parzona po lewej, ten sam skład plus tłuszcz wieprzowy drobny. Przyprawy różne. Na razie kiełbasa trafi do "konsultacji społecznych" , jak testy wypadną pomyślnie podam oba składy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Mam nadzieję, że te "społeczne konsultacje" zostaną przeprowadzone w Chłapowie? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Może też przywiozę jakiś wynalazek do konsultacji Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Mam nadzieję, że te "społeczne konsultacje" zostaną przeprowadzone w Chłapowie? Przez przypadek tak się składa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Intuicja podpowiada mi że ta po prawej zawiera gęsinę W Chłapowie bywam zawsze koniec sierpnia, tak już chyba 25 lat Niestety mijamy się. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez rarytasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Intuicja podpowiada mi że ta po prawej zawiera gęsinęJest ptak ale inny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Nie będę drążył dalej poczekam na rozwiązanie Wygląda apetycznie jedna i druga. Będą różniły się w smaku zdecydowanie, co kto lubi. Ja w ciemno wybrałbym tą z prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Strus :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (o_o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alana Opublikowano 16 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Bardzo apetycznie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lipca 2017 Na razie kiełbasa trafi do "konsultacji społecznych" , jak testy wypadną pomyślnie podam oba składy. No i jak wyszły konsultacje? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lipca 2017 No i jak wyszły konsultacje? Wygląda na to że słabo, bo nikt nic nie pisze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lipca 2017 No i jak wyszły konsultacje?Wygląda na to że słabo, bo nikt nic nie pisze. Ale składy możesz podać. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lipca 2017 Wygląda na to że słabo, bo nikt nic nie pisze. Nie do końca tak - było sporo świetnych wędlin i kiełbas od cienkich po grube - osobiście : wszystkie były swietne - nie było słabych ale i nie było wybitnych Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Minęło trochę czasu ale skoro miała być receptura to będzie. Nie robiłem zbyt często tej kiełbasy ze względu na koszty ale warto spróbować. Receptura na 10 kg: Czternastka parzona Czternastka parzona delikatesowa Wołowina kl. I - 2 kg Wołowina kl. I - 2,5 kg Indyk kl.I - 2 kg Indyk kl.I - 2,5 kg Królik kl. I - 2 kg Królik kl. I - 2,5 kg Tłuszcz drobny twardy - 2 kg ----------------------------------------- Cielęcina kl. II - 2 kg Cielęcina kl. II - 2,5 kg Przyprawy: użyte do peklowania: użyte do peklowania: peklosól 20 g /kg peklosól 20 g /kg użyte do produkcji: użyte do produkcji: cukier - 2 g /kg cukier - 2 g/kgpieprz czarny - 2 g/kg pieprz biały - 2 g/kggałka lub kwiat gałki - 0,3 g/kg gałka lub kwiat gałki - 0,3 g/kg kolendra - 0,5 g/kg kolendra - 0,5 g/kg kardamon - 0,2 g/kg papryka słodka 1 g/kg Peklowanie 48 godzin Rozdrabnianie: Wołowina, indyk, królik i tłuszcz mielone na siatce 14 mmCielęcina kl. II mielona 3 razy na siatkach 8,4 i 3 mm Kutrowanie: Cielęcinę kutruje się z dodatkiem 40 % wody lub lodu, podczas kutrowania dodajemy resztę przypraw. Mieszanie: Wszystkie mięsa klasy I mieszamy razem, następnie dodajemy tłuszcz, wykutrowaną masę i mieszamy dokładnie. Osłonki fi 65 Osadzanie 60 minut w temperaturze pokojowej Wędzenie dymem gorącym 110-130 minut. Parzenie w 72-75 st. C do osiągnięcia w środku 68-70 st. C Studzenie. Po sparzeniu kiełbasę chłodzi się zimną wodą przez ok. 10 minut. Po całkowitym wystygnięciu wędruje do lodówki. Degustacja następnego dnia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Listopada 2021 Czy przy tych 20g Peklosoli/kg nie wychodzi za słona ? u mnie przy18 się jąkają Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2021 u mnie przy18 się jąkają O jakiej kiełbasie piszesz? O mojej?Poza tym, nie chce mi się prowadzić kolejnej nic nie wnoszącej do tematu dyskusji, co komu smakuje. Są różne składy, dodatek wody, czasy osadzania, obróbka termiczna itd. więc stwierdzenie ogólnie, że 20 gramów to za dużo jest nieporozumieniem i nadużyciem, i nie ma nawet nic wspólnego ze słonolubnością. Ale jak komuś smakuje szynkowa z 16 gramami soli na kilogram, to jego sprawa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2021 O mojej? o moich , ale tak jak napisałeś indywidualne . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.