Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kimchi

kapusta kimchi chili czosnek kapusta pekińska cebula rzodkiewka kiszonka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 30 cze 2017 - 17:07

Pod presją córek, żony itd. ..zrobiłem koreańskie kimchi - swego czasu robiłem dość często różne ,, tym razem tylko 2 rodzaje ....

tutaj akurat młode długie rzepy 4 szt o średnicy 2-3 cm ale to nie ma kompletnie znaczenia - pokrojone jak na foto - grubość od 0,5-1,5 cm 

waga ok 1,5 kg , marchew ok 1,2 kg- pokrojona w plastry ok 0,5 -1 cm , dodałem 2 kalarepy spore pokrojona na kawałki jak rzepa, zielone części z 2 porów pokrojone skośnie na ok 0,5  -1 cm , szczypior z 4 młodych cebul - 2 białe 2 czerwone (tak mi urwała Małgo-ale kolor nie ma znaczenia)- pocięte skośnie jak por. Por i szczypior wrzucam do osobnej miski i i solę ok czubatą łyżeczka soli kamiennej - mieszam i zostawiam na 15- 30 min- takiej używam do kimchi. po 30 min przepłukuję wodą o dcedzam.

2 średnie kapusty pekińskie kroje wzdłuż na ćwiartki i na kawałki po jakieś 3-5cm nigdy nie mierzę ot tak by było wygodnie jeść ......

 solenie kapusty -są 2 szkoły 

1- przepłukać kapustę ,odsączyć, układać warstwami i solić każdą warstwę -tak co 30min przemieszać  trzymać 1 1/2 -2 godzin-  póżniej co najmniej 3 krotnie przepłukać zimną wodą.

2 - zalać kapustę wodą tak by woda ledwo przykryła kapustę- posypać solą daję z garści - ale tak ze 3 czubate łyżki wymieszać i stoi 1,1/2 godziny -czasami przemieszam - później płucze 3 krotnie zimną wodą.Odcedzam.

 

równolegle -w dużej misce (używam wiader 10 litrowych) - przesypuję pocięte  rzodkiew, marchewkę, kalarepę  - w tym przypadku  ok 4 czubate łyżki soli i 2 czubate łyżki cukru, przemieszam co 30 min jak mieszam kapustę.  po 1,1/2 godz przepłukuję - odcedzam.

Zrobiłem też dodatkiem rzodkiewki  z nacią- umyte - kuleczki na pół. do wody z solą wody by pokryła rzodkiewki z Nacią - czubata łyżka soli  i 1 godzina - później przepłukałem ,

 

w między czasie obieram 2 główki czosnku , 3 średnie cebule  kroję na osemkę bo blendera, 

blenduję czosnek,cebulę z dodatkiem 150 ml sosu rybnego i 50 ml ostrygowego (bo go lubię- nie konieczny)

dodaję 150 ml 3/4 szklanki) ostrej papryki GOCHUGARU - 1/2 szklanki czasem trochę więcej słodkiel papryki i wychodzi gęsta pasta.

Robie "owsiankę ryżową" - 1/4 szklanki mąki z ryżu kleistego - 0,5 l wody - łyżka czubata cukru- gotuję mieszając ok 10 min - aż się trochę zeszkli - zostawiam do ostygnięcia - konsystencja kisielu.

później mieszam "owsiankę" z pastą .Powstaje gotowiec do mieszania z warzywami .

rękawiczki jednorazowe - mieszam pastę z warzywami - do jednej część  rzodkiewki, kilka garści mieszanki rzepy z marchewką , 1/2 mieszanki szczypioru i pora, Do drugiej kapusta pekińska pozostałe warzywa i szczypior z porem- dokładnie wymieszane z pastą .

Do pojemników i 2- 3 dni w ciepłym do chwili rozpoczęcia fermentacji - nie zamykać szczelnie -bo wybuchnie Po fermentacji do lodówki - u nas dość szybko znika w tajemniczych okolicznościach :thumbsup:

 

 

Załączony plik  IMG_20170630_160717.jpg   53,34 KB   32 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170630_160724.jpg   70,42 KB   28 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170630_160731.jpg   48,67 KB   25 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170630_160736.jpg   78 KB   24 Ilość pobrań

Ciekawa "owsianka"ryżowa - mąka ryżowe z ryżu klieistego - z dodatkiem cukru - konsystencja kisielku

Załączony plik  IMG_20170630_160741.jpg   30,61 KB   21 Ilość pobrań

zmiksowany czosnek, cebula, trochę imbiru

Załączony plik  IMG_20170630_160756.jpg   72,31 KB   20 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170630_165710.jpg   61,54 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170630_165712.jpg   87,4 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170630_171044.jpg   88,24 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170630_171059.jpg   91,41 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170630_171106.jpg   73,02 KB   19 Ilość pobrań

 finalnie kimchi z rzodkiewką, pekińska, marchewka ,rzepa, kalarepka...ot takie wariacje

i do kiszenia - 2-3 dni ..

.Załączony plik  IMG_20170630_173042.jpg   66,98 KB   20 Ilość pobrań

skład naprawdę dowolny  :thumbsup: 

 


Użytkownik Muski edytował ten post 02 lip 2017 - 15:04


#2 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3867 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 30 cze 2017 - 17:08

:) :tongue: :clap: :thumbsup:



#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7081 postów

Napisano 30 cze 2017 - 17:17

Walku ale szalejesz!!!

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11545 postów

Napisano 30 cze 2017 - 19:48

Ciekawe. :thumbsup: A jakie w smaku?  :D  :facepalm:


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 30 cze 2017 - 19:49


#5 Pontiak

Pontiak

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 247 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 30 cze 2017 - 20:16

kimchi, dobre dobre, tak na ostro zwłaszcza na ,,drugi dzień,,  :rolleyes:



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 30 cze 2017 - 20:56

Ciekawe. A jakie w smaku?
musisz kilka dni poczekać, muszą dojrzeć ;) 

#7 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 cze 2017 - 23:35

Muski, wspaniale wyglada. Podaj jesli mozesz doladnie przepis na ten z rzodkiewka, prosze. Jestem bardzo ciekawa smaku.

 Bo wyglad ma wspanialy , az k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig



#8 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1772 postów

Napisano 01 lip 2017 - 05:32

Ja również przyłączam się do opinii Annam, :clap: :clap: ale ciekawiła by mnie recepta na te wspaniałości, bo wydaje mi się, że są to chyba kiszonki i napewno bardzo dobrze wpływają na organizm i jego metabolizm. :thumbsup:

Muski, jeżeli nie jest to Twoją tajemnicą, prosiłbym o przepis.

 

Pozdrowienia :) :)



#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 01 lip 2017 - 05:33

Podaj jesli mozesz doladnie przepis na ten z rzodkiewka
Aniu - podam Ci link do mojej ulubionej mistrzyni Kimchi - https://www.maangchi...ponytail-kimchi - ja robie trochę inne proporcje  :thumbsup: 

#10 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 lip 2017 - 07:57

Ale nie trzymasz tych kiszonek w mieszkaniu?



#11 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5295 postów

Napisano 01 lip 2017 - 10:27

Podaje linki do innych przepisów na kimchi dostępnych na naszym forum. Ten jest też od ulubionej przez Muski'ego mistrzyni kimchi tylko w polskiej wersji językowej ( podany przez  roger'a)  https://wedlinydomow...ndpost&p=440256a ten jest podany przez ANNAM https://wedlinydomow...ndpost&p=440145


Użytkownik chudziak edytował ten post 01 lip 2017 - 11:42


#12 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lip 2017 - 11:35

Ja robilam kimchi, tylko mnie interesuje doladnie twoj zestaw warzywny.



#13 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 01 lip 2017 - 12:02

Zestaw warzywny to: pięć pęczków rzodkiewki rzodkiewki i dokładnie myje i tnę na pół razem nacinam na póljakieś uszkodzone listki naci odrzucam następnie rzodkiew biała marchewka i kalarepka Do tego dodajemy szczypiorek pokrojony drobno łącznie z zieloną częścią pora też drobno pokrojony pół centymetra to wszystko sorki mówię do maszyny a to pisze jak chce

#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lip 2017 - 22:06

Dziekuje Waldku :) . U mnie KAsia i treaz Ola narzucily, ze w kimchi musi byc pekinska kapusta, ta reszta to dodatki do niej.

 

  Taka uwaga dla wszystkich. Wiadomo ze w kraju, kazdy z was je kiszonki( kapusta, ogorki) u nas to nie jest ta samo, zwlaszcza wsrod dzieci.Moja Kataryna bedac na Uni, na jakies taiej spedowej imprezie zatrula sie kielbaska z bbq . Dlugo bardzo chorowala, a pozniej cokolwiek jadla zawsze narzekala na bol brzycha. JA szukajac rozwiazan natknelam sie wlasnie na temat kiszonek. Zaczela jejesc, mimo ,ze nie a bardzo za surowa kapusta przepadala, i bol minal. Teraz je kimchi, wiadomo Korea. Nie ma problemow z brzuchem czy zoladkiem. 

 

 To by bylo na tyle, To bylam ja Annam  :D



#15 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 lip 2017 - 22:10

Aniu dobra flora bakteryjna to podstawa zdrowia ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

#16 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lip 2017 - 22:20

Roger, ale do mlodych to czasem nie dochodzi, oni wiedza lepiej.



#17 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2891 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 lip 2017 - 03:47

Oj na tej stronie wiele dobroci/przepisów kulinarnych. Życia nie starczy aby wszystkich spróbować, ale ten zrobię na pewno

#18 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 02 lip 2017 - 09:53

Aniu dobra flora bakteryjna to podstawa zdrowia

Nie ma się o co poszarpać   :laugh:  i muszę się z kolegom zgodzić w 200% ..... :thumbsup:  :D  



#19 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 02 lip 2017 - 15:13

Na prośbę drogich SiBów - w pierwszym poście opisałem  wykonanie Kimchi

 Aniu - Kimchi wbrew pozorom naprawdę leczy niektóre dolegliwości żołądkowe - w każdym razie  jest jedną z najzdrowszych kiszonek :D  :thumbsup:

Arku - możesz już skosztować ;)


[Dodano: 02 lip 2017 - 16:11]

 

 

nie trzymasz tych kiszonek w mieszkaniu?

2 doby trzymam - później do lodówki
[Dodano: 02 lip 2017 - 16:12]

 

 

Muski, jeżeli nie jest to Twoją tajemnicą, prosiłbym o przepis

zmieniłem pierwszy post :thumbsup: 
[Dodano: 02 lip 2017 - 16:13]

 

 

Podaje linki do innych przepisów na kimchi dostępnych na naszym forum

;)  :thumbsup:  :clap: - to wyjątkowe kiszonki -naprawdę warte  zachodu :D


Użytkownik Muski edytował ten post 03 lip 2017 - 06:05


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 lip 2017 - 21:28

NO i dobrze ,ze zmieniles, tylko dlaczego ostatnie zdjecie dalej lezy  :question:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kapusta, kimchi, chili, czosnek, kapusta pekińska, cebula, rzodkiewka, kiszonka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych