Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kimchi

kapusta kimchi chili czosnek kapusta pekińska cebula rzodkiewka kiszonka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11545 postów

Napisano 02 lip 2017 - 21:44

Chętnie,ale innym razem bo jestem 350km od Ciebie. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 02 lip 2017 - 21:46


#22 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12851 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 02 lip 2017 - 21:51

Załączony plik  Muski.jpg   118,25 KB   9 Ilość pobrań

 

 

 

Teraz to możemy normalnie pogadać :D :D

 

 

Pozdrawiam



#23 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1772 postów

Napisano 02 lip 2017 - 22:34

Dzięki Muski za przepis, teraz mogę zacząć Twoje wspaniałe kimchi.

 

Pozdrowionka



#24 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 03 lip 2017 - 06:04

teraz mogę zacząć Twoje wspaniałe kimchi
  :D nie moje - koreańskie - ale serdecznie namawiam - o ile lubisz ostre kiszonki  :thumbsup: 

#25 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1772 postów

Napisano 03 lip 2017 - 08:19

Jednak Twoje :thumbsup:, bo koreańskie nie są z rzodkiewką.

 

Pozdrowionka



#26 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 03 lip 2017 - 09:41

koreańskie nie są z rzodkiewką

 

Ale są z rzodkwią a rzodkiewka jest odmiana rzodkwi zwyczajnej ;)   



#27 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1772 postów

Napisano 03 lip 2017 - 10:54

Dzięki Roger, że mnie naprostowałes :thumbsup:.

 

Pozdrowionka :) :)



#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 03 lip 2017 - 11:01

Witt - tak naprawdę prawie wszystkie korzeniowe  się nadają - dodatek selera naciowego też jest Ok - kiedyś próbowałem z pokrzywy -( nie robiłem) , niezłe jest z wodorostów -  ;) 



#29 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3320 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 lip 2017 - 11:17

W Wikipedii taką mądrość znalazłem wraz z odnośnikiem -

Badania prowadzone nad wpływem kimchi na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka żołądka, szczególnie u osób z predyspozycjami genetycznymi, wykazały większe ryzyko zachorowania na raka u osób spożywających kimchi.

 

https://web.archive....327/11/3175.pdf

 

Co o tym myśleć.....?


Użytkownik jumbo edytował ten post 03 lip 2017 - 11:17


#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 03 lip 2017 - 11:31

Taka bomba witaminowa i do tego kiszonka źródło witaminy C......ryzykiem dla żołądka?

Coś dziwne.... :cool:



#31 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 03 lip 2017 - 11:33

Co o tym myśleć.....?
to tak jak z naszymi wędzonkami  :facepalm: ​ poza tym tam się je 20- 22 kg średnio tocznie na głowę  :facepalm: 

#32 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 03 lip 2017 - 11:38

@jumbo,tu masz ciekawy artykuł :

https://www.zwrotnik...a-czy-trucizna/ 



#33 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1532 postów

Napisano 04 lip 2017 - 11:24

No to zrobiłem i ja. :) Na podstawie przepisu z pierwszego postu. Kapusta, kalarepka, por, szczypiorek, marchewka i rzodkiewka.

 

Załączony plik  DSCF0075.JPG   87,68 KB   5 Ilość pobrań

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)



#34 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 04 lip 2017 - 11:34

podstawie przepisu z pierwszego postu

:thumbsup:  trochę mało czerwona ??  potrzymaj w ciepełku 2 dni - i zacznie fermentować  - póżniej rozłóż do mniejszych 2-3 cm zostawić powietrza pod zakrętką - zakręcić i do lodówki - bo przekwaszona nie jest najlepsza .... marchewka drobniutko i rzodkiewka drobniutko - nie ma takiej potrzeby ( dużo pracy) można grubsze kawałki -  :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 04 lip 2017 - 11:37


#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 04 lip 2017 - 15:30

Dotarła nowa dostawa papryki  :facepalm:  :facepalm:  ;) 

Załączony plik  IMG_20170704_154740.jpg   65,39 KB   5 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20170704_154733.jpg   73,39 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170704_154755.jpg   79,8 KB   5 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20170704_154807.jpg   62,59 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170704_154859.jpg   83,8 KB   5 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20170704_154820.jpg   67,44 KB   5 Ilość pobrań

różni producenci ...

to pewnie bym się jeszcze później kładł spać ;)  :cry: 



#36 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1532 postów

Napisano 04 lip 2017 - 19:36

A gdzie to zamawiałeś?



#37 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 04 lip 2017 - 20:46

A gdzie to zamawiałeś?
http://sklep.nasushi...u-do-kimchi-1kg oczywiście moje kochane stokrotki..... :D  :yes: -co by nie brakło :facepalm: 

#38 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1532 postów

Napisano 04 lip 2017 - 21:37

A czym się różni ta w czerwonym opakowaniu od tej w białym?



#39 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 05 lip 2017 - 06:02

A czym się różni ta w czerwonym opakowaniu od tej w białym?
  nie widzę różnicy  poza opakowaniem i producentem  no trochę cena ;)  ale do kimchi nie ma tutaj róznicy ;) 

#40 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 08 lip 2017 - 16:58

Trochę mnie kręci to kimchi ,ale czy to aby nie wypali mi bebechów?? :(

Sos rybny już nawet mam. Ile trzeba wsypać tej papryki ,zeby nie ziać ogniem? KIedyś  z Turcji przywiozłam coś podobnego  https://www.skworcu....worcucompl.html

Czy taka w płtatkach tez się nadaje? I czy ostatecznie można użyć zwykłej ostrej w proszku [żeby spróbować ,czy podejdzie smak tej kiszonki??]







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kapusta, kimchi, chili, czosnek, kapusta pekińska, cebula, rzodkiewka, kiszonka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych