Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 171
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witt - tak naprawdę prawie wszystkie korzeniowe  się nadają - dodatek selera naciowego też jest Ok - kiedyś próbowałem z pokrzywy -( nie robiłem) , niezłe jest z wodorostów -  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Wikipedii taką mądrość znalazłem wraz z odnośnikiem -

Badania prowadzone nad wpływem kimchi na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka żołądka, szczególnie u osób z predyspozycjami genetycznymi, wykazały większe ryzyko zachorowania na raka u osób spożywających kimchi.

 

https://web.archive.org/web/20080409085859/http://www.wjgnet.com/1007-9327/11/3175.pdf

 

Co o tym myśleć.....?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka bomba witaminowa i do tego kiszonka źródło witaminy C......ryzykiem dla żołądka?

Coś dziwne.... :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co o tym myśleć.....?
to tak jak z naszymi wędzonkami  :facepalm: ​ poza tym tam się je 20- 22 kg średnio tocznie na głowę  :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podstawie przepisu z pierwszego postu

:thumbsup:  trochę mało czerwona ??  potrzymaj w ciepełku 2 dni - i zacznie fermentować  - póżniej rozłóż do mniejszych 2-3 cm zostawić powietrza pod zakrętką - zakręcić i do lodówki - bo przekwaszona nie jest najlepsza .... marchewka drobniutko i rzodkiewka drobniutko - nie ma takiej potrzeby ( dużo pracy) można grubsze kawałki -  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dotarła nowa dostawa papryki  :facepalm:  :facepalm:  ;) 

post-70549-0-11620600-1499178321_thumb.jpg post-70549-0-75667300-1499178292_thumb.jpg

post-70549-0-96124100-1499178365_thumb.jpg post-70549-0-80553200-1499178394_thumb.jpg

post-70549-0-72345000-1499178451_thumb.jpg post-70549-0-99937900-1499178423_thumb.jpg

różni producenci ...

to pewnie bym się jeszcze później kładł spać ;)  :cry: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A gdzie to zamawiałeś?
http://sklep.nasushi.pl/p/931-papryka-gochugaru-do-kimchi-1kg oczywiście moje kochane stokrotki..... :D  :yes: -co by nie brakło :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czym się różni ta w czerwonym opakowaniu od tej w białym?
  nie widzę różnicy  poza opakowaniem i producentem  no trochę cena ;)  ale do kimchi nie ma tutaj róznicy ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie kręci to kimchi ,ale czy to aby nie wypali mi bebechów?? :(

Sos rybny już nawet mam. Ile trzeba wsypać tej papryki ,zeby nie ziać ogniem? KIedyś  z Turcji przywiozłam coś podobnego  https://www.skworcu.com.pl/platki-papryki-do-kimchi-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html

Czy taka w płtatkach tez się nadaje? I czy ostatecznie można użyć zwykłej ostrej w proszku [żeby spróbować ,czy podejdzie smak tej kiszonki??]

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sos rybny już nawet mam. Ile trzeba wsypać tej papryki ,zeby nie ziać ogniem

daj tyle co ja dałem - bebechów nie wypali :D  :thumbsup: -musi być trochę ostre ;) ​wyszło dobre :yes:  jak to normalnie wychodzi - od SiBów dostałaś przepisy - wydaje mi się że mój też jest czytelny - zrób dokładnie takie - a później już możesz experymentować - ciekawe jak wyszło Todkowi - trochę mało dał tej papryki ......ale ..... 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do czego podać to kimchi ,zeby błysnąc przed goścmi ?[zakładam jakiś gril...]
  podać samo albo położyć np. karkówkę ugrillowaną (nie za mocno by była miekka) ma liściu sałaty i na to kimchi - widok i smak na błysk  :yes: 
[Dodano: 08 lip 2017 - 20:03]

 

 

jest też zestaw przypraw do kimchi-brać??
potrzeba Ci tylko paprykę np. tą ze sklepu i mąkę z ryżu kleistego - taką przynajmniej ja używam - dodaję sos rybny i ostrygowy. poczytaj pierwszy post :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do czego podać to kimchi ,

 

 U mnie w domu, dziewczyny jedza do wszystkiego. Do kanapki, do miesa do sera do warzyw. Wszedzie dodaja. 

 Katarzyna tlumaczyla mi ( kiedy odwiedzila nas w styczniu) ,ze kimchi maja na codzien do kazdego posilku.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie w domu, dziewczyny jedza do wszystkiego
:thumbsup:  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałam od deski do deski -rozumiem ,ze ten mix przypraw  niekoniecznie ,bo w składzie jest czosnek ,imbir cebula ,czyli to co mozna dodać .

Intryguje mnie tylko ta papryka chińska -tańsza i koreańska -droższa -jak dalece się różnią...[myślę,ze dla mnie nieodczuwalnie]

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

myślę,ze dla mnie nieodczuwalnie
dla mnie też ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciekawe jak wyszło Todkowi - trochę mało dał tej papryki ......ale .....

 

Mówisz mało papryki. No faktycznie dałem mniej i nie miałem tej koreańskiej tylko zwykłą ostrą i słodką. Moje jest dość ostre, dla mnie nie za ostre, mogłoby być ostrzejsze. Może dzisiaj namówię żonę na spróbowanie. Nie wiem czy jest dobre, czy takie ma być, bo nigdy wcześniej nie jadłem kimchi.

Po 3 dniach w cieple, wczoraj przełożyłem do mniejszych słoików i dałem do lodówki.Długo tak może stać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Długo tak może stać?
w lodówce kilka miesięcy o ile wcześnie nie zniknie - a jakie a smaku?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.