roger Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Lipca 2017 koreańskie nie są z rzodkiewką Ale są z rzodkwią a rzodkiewka jest odmiana rzodkwi zwyczajnej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Lipca 2017 Dzięki Roger, że mnie naprostowałes . Pozdrowionka :) Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Lipca 2017 Witt - tak naprawdę prawie wszystkie korzeniowe się nadają - dodatek selera naciowego też jest Ok - kiedyś próbowałem z pokrzywy -( nie robiłem) , niezłe jest z wodorostów - Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) W Wikipedii taką mądrość znalazłem wraz z odnośnikiem -Badania prowadzone nad wpływem kimchi na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka żołądka, szczególnie u osób z predyspozycjami genetycznymi, wykazały większe ryzyko zachorowania na raka u osób spożywających kimchi. https://web.archive.org/web/20080409085859/http://www.wjgnet.com/1007-9327/11/3175.pdf Co o tym myśleć.....? Edytowane 3 Lipca 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Lipca 2017 Taka bomba witaminowa i do tego kiszonka źródło witaminy C......ryzykiem dla żołądka?Coś dziwne.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Lipca 2017 Co o tym myśleć.....? to tak jak z naszymi wędzonkami poza tym tam się je 20- 22 kg średnio tocznie na głowę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Lipca 2017 @jumbo,tu masz ciekawy artykuł :https://www.zwrotnikraka.pl/kapsaicyna-naturalny-lek-na-raka-czy-trucizna/ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Lipca 2017 No to zrobiłem i ja. Na podstawie przepisu z pierwszego postu. Kapusta, kalarepka, por, szczypiorek, marchewka i rzodkiewka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) podstawie przepisu z pierwszego postu trochę mało czerwona ?? potrzymaj w ciepełku 2 dni - i zacznie fermentować - póżniej rozłóż do mniejszych 2-3 cm zostawić powietrza pod zakrętką - zakręcić i do lodówki - bo przekwaszona nie jest najlepsza .... marchewka drobniutko i rzodkiewka drobniutko - nie ma takiej potrzeby ( dużo pracy) można grubsze kawałki - Edytowane 4 Lipca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Lipca 2017 Dotarła nowa dostawa papryki różni producenci ...to pewnie bym się jeszcze później kładł spać Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Lipca 2017 A gdzie to zamawiałeś? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Lipca 2017 A gdzie to zamawiałeś? http://sklep.nasushi.pl/p/931-papryka-gochugaru-do-kimchi-1kg oczywiście moje kochane stokrotki..... -co by nie brakło Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Lipca 2017 A czym się różni ta w czerwonym opakowaniu od tej w białym? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Lipca 2017 A czym się różni ta w czerwonym opakowaniu od tej w białym? nie widzę różnicy poza opakowaniem i producentem no trochę cena ale do kimchi nie ma tutaj róznicy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Lipca 2017 Trochę mnie kręci to kimchi ,ale czy to aby nie wypali mi bebechów?? Sos rybny już nawet mam. Ile trzeba wsypać tej papryki ,zeby nie ziać ogniem? KIedyś z Turcji przywiozłam coś podobnego https://www.skworcu.com.pl/platki-papryki-do-kimchi-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.htmlCzy taka w płtatkach tez się nadaje? I czy ostatecznie można użyć zwykłej ostrej w proszku [żeby spróbować ,czy podejdzie smak tej kiszonki??] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Lipca 2017 (edytowane) Sos rybny już nawet mam. Ile trzeba wsypać tej papryki ,zeby nie ziać ogniemdaj tyle co ja dałem - bebechów nie wypali -musi być trochę ostre wyszło dobre jak to normalnie wychodzi - od SiBów dostałaś przepisy - wydaje mi się że mój też jest czytelny - zrób dokładnie takie - a później już możesz experymentować - ciekawe jak wyszło Todkowi - trochę mało dał tej papryki ......ale ..... Edytowane 8 Lipca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Lipca 2017 (edytowane) Acha-w podanym przez Ciebie Sklepie jest też zestaw przypraw do kimchi-brać??Do czego podać to kimchi ,zeby błysnąc przed goścmi ?[zakładam jakiś gril...] Edytowane 8 Lipca 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Lipca 2017 Do czego podać to kimchi ,zeby błysnąc przed goścmi ?[zakładam jakiś gril...] podać samo albo położyć np. karkówkę ugrillowaną (nie za mocno by była miekka) ma liściu sałaty i na to kimchi - widok i smak na błysk [Dodano: 08 lip 2017 - 20:03] jest też zestaw przypraw do kimchi-brać?? potrzeba Ci tylko paprykę np. tą ze sklepu i mąkę z ryżu kleistego - taką przynajmniej ja używam - dodaję sos rybny i ostrygowy. poczytaj pierwszy post Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Lipca 2017 (edytowane) Do czego podać to kimchi , U mnie w domu, dziewczyny jedza do wszystkiego. Do kanapki, do miesa do sera do warzyw. Wszedzie dodaja. Katarzyna tlumaczyla mi ( kiedy odwiedzila nas w styczniu) ,ze kimchi maja na codzien do kazdego posilku. Edytowane 8 Lipca 2017 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Lipca 2017 U mnie w domu, dziewczyny jedza do wszystkiego Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Lipca 2017 Czytałam od deski do deski -rozumiem ,ze ten mix przypraw niekoniecznie ,bo w składzie jest czosnek ,imbir cebula ,czyli to co mozna dodać .Intryguje mnie tylko ta papryka chińska -tańsza i koreańska -droższa -jak dalece się różnią...[myślę,ze dla mnie nieodczuwalnie] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Lipca 2017 myślę,ze dla mnie nieodczuwalnie dla mnie też Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Lipca 2017 ciekawe jak wyszło Todkowi - trochę mało dał tej papryki ......ale ..... Mówisz mało papryki. No faktycznie dałem mniej i nie miałem tej koreańskiej tylko zwykłą ostrą i słodką. Moje jest dość ostre, dla mnie nie za ostre, mogłoby być ostrzejsze. Może dzisiaj namówię żonę na spróbowanie. Nie wiem czy jest dobre, czy takie ma być, bo nigdy wcześniej nie jadłem kimchi.Po 3 dniach w cieple, wczoraj przełożyłem do mniejszych słoików i dałem do lodówki.Długo tak może stać? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Lipca 2017 .Długo tak może stać? w lodówce kilka miesięcy o ile wcześnie nie zniknie - a jakie a smaku? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Lipca 2017 No takie ostro - kwaśnawe, jak ostra kiszonka. A jakie powinno być? Tak jak mówiłem nigdy wcześniej nie jadłem kimchi. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.