Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kimchi

kapusta kimchi chili czosnek kapusta pekińska cebula rzodkiewka kiszonka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

#41 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 08 lip 2017 - 17:20

Sos rybny już nawet mam. Ile trzeba wsypać tej papryki ,zeby nie ziać ogniem

daj tyle co ja dałem - bebechów nie wypali :D  :thumbsup: -musi być trochę ostre ;) ​wyszło dobre :yes:  jak to normalnie wychodzi - od SiBów dostałaś przepisy - wydaje mi się że mój też jest czytelny - zrób dokładnie takie - a później już możesz experymentować - ciekawe jak wyszło Todkowi - trochę mało dał tej papryki ......ale ..... 


Użytkownik Muski edytował ten post 08 lip 2017 - 17:20


#42 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 08 lip 2017 - 18:20

Acha-w podanym przez Ciebie Sklepie jest też zestaw przypraw do kimchi-brać??

Do czego podać to kimchi ,zeby błysnąc przed goścmi  ?[zakładam jakiś gril...]


Użytkownik beatag edytował ten post 08 lip 2017 - 18:21


#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 08 lip 2017 - 19:03

Do czego podać to kimchi ,zeby błysnąc przed goścmi ?[zakładam jakiś gril...]
  podać samo albo położyć np. karkówkę ugrillowaną (nie za mocno by była miekka) ma liściu sałaty i na to kimchi - widok i smak na błysk  :yes: 
[Dodano: 08 lip 2017 - 20:03]

jest też zestaw przypraw do kimchi-brać??
potrzeba Ci tylko paprykę np. tą ze sklepu i mąkę z ryżu kleistego - taką przynajmniej ja używam - dodaję sos rybny i ostrygowy. poczytaj pierwszy post :yes: 

#44 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 lip 2017 - 19:14

Do czego podać to kimchi ,

 

 U mnie w domu, dziewczyny jedza do wszystkiego. Do kanapki, do miesa do sera do warzyw. Wszedzie dodaja. 

 Katarzyna tlumaczyla mi ( kiedy odwiedzila nas w styczniu) ,ze kimchi maja na codzien do kazdego posilku.


Użytkownik ANNAM edytował ten post 08 lip 2017 - 19:28


#45 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 08 lip 2017 - 19:18

U mnie w domu, dziewczyny jedza do wszystkiego
:thumbsup:  :yes: 

#46 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 08 lip 2017 - 19:50

Czytałam od deski do deski -rozumiem ,ze ten mix przypraw  niekoniecznie ,bo w składzie jest czosnek ,imbir cebula ,czyli to co mozna dodać .

Intryguje mnie tylko ta papryka chińska -tańsza i koreańska -droższa -jak dalece się różnią...[myślę,ze dla mnie nieodczuwalnie]



#47 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 08 lip 2017 - 20:43

myślę,ze dla mnie nieodczuwalnie
dla mnie też ;) 

#48 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1532 postów

Napisano 09 lip 2017 - 10:57

ciekawe jak wyszło Todkowi - trochę mało dał tej papryki ......ale .....

 

Mówisz mało papryki. No faktycznie dałem mniej i nie miałem tej koreańskiej tylko zwykłą ostrą i słodką. Moje jest dość ostre, dla mnie nie za ostre, mogłoby być ostrzejsze. Może dzisiaj namówię żonę na spróbowanie. Nie wiem czy jest dobre, czy takie ma być, bo nigdy wcześniej nie jadłem kimchi.

Po 3 dniach w cieple, wczoraj przełożyłem do mniejszych słoików i dałem do lodówki.Długo tak może stać?



#49 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 09 lip 2017 - 11:14

.Długo tak może stać?
w lodówce kilka miesięcy o ile wcześnie nie zniknie - a jakie a smaku?

#50 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1532 postów

Napisano 09 lip 2017 - 11:21

 No takie ostro - kwaśnawe, jak ostra kiszonka. A jakie powinno być? Tak jak mówiłem nigdy wcześniej nie jadłem kimchi.



#51 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 09 lip 2017 - 11:24

No takie ostro - kwaśnawe, jak ostra kiszonka
  takie powinno być - 3 dni w cieple - trochę się dokwaśniło - ja trzymam 2 jak zaczną pokazywać się bąbelki- do lodówki - 3 też się nic nie stało :D 

#52 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 09 lip 2017 - 20:48

Odbiegając nieco od tematu ,ale zostając przy kiszonkach jutro lecę na targ po marchewkę i paprykę .Będę kisić .Mam wodę po ogórkach małosolnych,więc trochę dodam .Zastanawiam się tylko ,czy razem zakisić tzn w jednym słoju ,czy osobno? Gdzies czytałam ,ze do marchewki kiszonej dodaje się kawałeczek imbirui troszkę mniej soli,ale widziałam taki mix w jednym słoju-marchewka,kalafior i papryka...



#53 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 09 lip 2017 - 20:54

Takie miksy robię czesto ... smak jest inny dużo bogatszy. Co do kiszenia to kis od podstaw nie dodawaj tej wody ;)

Ps
Pomyśl o brukselce i fasolce szparagowej ... fasolkę rob oddzielnie z koprem, chrzanem, kminkiem, gorczycą i papryczką osrą - zalewaj wrzącą solanką ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik roger edytował ten post 09 lip 2017 - 21:03


#54 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2372 postów

Napisano 09 lip 2017 - 20:55

:) 1. Marchewka +papryka

2. Papryka

Kalafior wyczes, warto szybko dokupić i kombinować :thumbsup: :yes:



#55 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 09 lip 2017 - 20:58

Czy dodajecie ten imbir do mixu-marchewkowo-paprykowego?



#56 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2372 postów

Napisano 09 lip 2017 - 21:00

:) Ja nie dodaję ale warto spróbować :thumbsup: :yes:



#57 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 09 lip 2017 - 21:30

Ja czasem daję imbir i paprykę ostrą do ogórków i jest super -daj ale bez przesady

#58 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 09 lip 2017 - 21:47

Ja w ubiegłym roku dodałam do korniszonów trochę papryki [b. ostrej] i wyszedł "zajzajer"Wcześniej dodawałam taką okrągłą malutką i wychodziły fajne w smaku,takze przesada w niczym nie jest wskazana... :)

Co roku dokupuje słoje i co roku wpadam w manie wekowania...ZA brukselką nie przepadam,ale fasolkę spróbuje-do tej pory pasteryzowałam w słoikach z marchewką ,pomidorami ,cebulą -z przepisu z forum. Nie sposób tego wszystkiego przejeść,tym bardziej,ze mamy świeże warzywa...


Użytkownik beatag edytował ten post 09 lip 2017 - 21:54


#59 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 15 lip 2017 - 06:01

Taaak .... kimchi -owocowe z Ananasa - pierwsza klasa -tym razem marynowane -nie kiszone

Załączony plik  IMG_20170714_215102.jpg   55,6 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20170714_215107.jpg   94,44 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170714_215545.jpg   59,58 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20170714_215556.jpg   51,63 KB   4 Ilość pobrań

a tak wygląda wersja finalna przed dojrzewaniem 

Załączony plik  IMG_20170714_215728.jpg   91,68 KB   4 Ilość pobrań

dojrzewanie -minimum 2 godziny w lodówce

u nas zostały na noc - bo rano.. :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: 

 


Użytkownik Muski edytował ten post 15 lip 2017 - 06:07


#60 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 15 lip 2017 - 18:10

CHmm...ananasowe kimchi-...tego jeszcze nie było...

U mnie powąchali  moje po trzech dniach i już byli na nie...chyba mnie czeka samotna codzienna degustacja...

KIszonki z papryki ,marchewki ,rzodkiewki wyszły fajne ,ale chyba też sama muszę się z nimi rozprawić ,domownicy podchodzą tylko do słoja z ogórkami :( 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kapusta, kimchi, chili, czosnek, kapusta pekińska, cebula, rzodkiewka, kiszonka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych