Muski Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 9 Lipca 2017 No takie ostro - kwaśnawe, jak ostra kiszonka takie powinno być - 3 dni w cieple - trochę się dokwaśniło - ja trzymam 2 jak zaczną pokazywać się bąbelki- do lodówki - 3 też się nic nie stało Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 9 Lipca 2017 Odbiegając nieco od tematu ,ale zostając przy kiszonkach jutro lecę na targ po marchewkę i paprykę .Będę kisić .Mam wodę po ogórkach małosolnych,więc trochę dodam .Zastanawiam się tylko ,czy razem zakisić tzn w jednym słoju ,czy osobno? Gdzies czytałam ,ze do marchewki kiszonej dodaje się kawałeczek imbirui troszkę mniej soli,ale widziałam taki mix w jednym słoju-marchewka,kalafior i papryka... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Lipca 2017 (edytowane) Takie miksy robię czesto ... smak jest inny dużo bogatszy. Co do kiszenia to kis od podstaw nie dodawaj tej wody PsPomyśl o brukselce i fasolce szparagowej ... fasolkę rob oddzielnie z koprem, chrzanem, kminkiem, gorczycą i papryczką osrą - zalewaj wrzącą solanką Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Lipca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Lipca 2017 1. Marchewka +papryka2. PaprykaKalafior wyczes, warto szybko dokupić i kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Lipca 2017 Czy dodajecie ten imbir do mixu-marchewkowo-paprykowego? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Lipca 2017 Ja nie dodaję ale warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Lipca 2017 Ja czasem daję imbir i paprykę ostrą do ogórków i jest super -daj ale bez przesady Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Lipca 2017 (edytowane) Ja w ubiegłym roku dodałam do korniszonów trochę papryki [b. ostrej] i wyszedł "zajzajer"Wcześniej dodawałam taką okrągłą malutką i wychodziły fajne w smaku,takze przesada w niczym nie jest wskazana... Co roku dokupuje słoje i co roku wpadam w manie wekowania...ZA brukselką nie przepadam,ale fasolkę spróbuje-do tej pory pasteryzowałam w słoikach z marchewką ,pomidorami ,cebulą -z przepisu z forum. Nie sposób tego wszystkiego przejeść,tym bardziej,ze mamy świeże warzywa... Edytowane 9 Lipca 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Taaak .... kimchi -owocowe z Ananasa - pierwsza klasa -tym razem marynowane -nie kiszonea tak wygląda wersja finalna przed dojrzewaniem dojrzewanie -minimum 2 godziny w lodówceu nas zostały na noc - bo rano.. Edytowane 15 Lipca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Lipca 2017 CHmm...ananasowe kimchi-...tego jeszcze nie było...U mnie powąchali moje po trzech dniach i już byli na nie...chyba mnie czeka samotna codzienna degustacja...KIszonki z papryki ,marchewki ,rzodkiewki wyszły fajne ,ale chyba też sama muszę się z nimi rozprawić ,domownicy podchodzą tylko do słoja z ogórkami Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) U mnie powąchali moje po trzech dniach i już byli na nietrzymasz w lodówce ? kimchi się nie wącha - się je - u mnie dzisiaj 2 w jednym - koniec poprzedniego i 8 litrów nowego nastawionego do fermentacji kimchi jak z kolendrą - jedni kochają inni nienawidzą - po pewnym czasie okazuje się smaczna Edytowane 15 Lipca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 15 Lipca 2017 Po trzech ,czy czterech dniach wstawiłam do lodówki kimchi i kiszonki.Ogórki stoją na parapecie,ale ile można jeść??Mam nadzieje,ze się nie popsuje...U nas jest taki standardowy zestaw na śniadanie -kanapki z serkiem śniadaniowym i miodem lub dzemem morelowym i to wyklucza już jedzenie z rana kiszonek lub kimchi.Obiad -króluje teraz mizeria z ogórków z działki...Kolacja -pomidorki z mozarellą ...I kiedy jeść te kiszonki?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) I kiedy jeść te kiszonki??no tak ....w lodówce ze dwa - trzy miesiące U nas przyjaciólka dzisiaj sobie zażyczyła i do klopsa z dziczyzny (na obiad) i na wynos Edytowane 15 Lipca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 Lipca 2017 U mnie jest napadowe zjadanie( bo Asi nie ma). Beata u mnie jak jedna wezmie, to szyuja jedzenie pod to kimchi . Do obiady, tylko slubny omija, bo jemu zapach nie pasuje. A nawet mala Zuzanna zajada sie czy przy jajecznicy, czy tez przy miesie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Lipca 2017 Mój mąz też preferuje nasze polskie smaki -rosół,schabowy i kiełbasa, Sałatka ,czy surówki -klasyczne -bez udziwnień...Nie pomaga tłumaczenie ,ze to bomba witaminowa itp.Mnie też to kimchi też nie powala na kolana ,ale dla witaminek się poświęce... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Lipca 2017 To nie tak ... noe tędy droga ... poświęcać to się można dla dzieci ... a o to nie zawsze warto ... Kimchi to filozofia ... stan umysłu i tak naprawdę styl odżywiania albo się je kocha albo nienawidzi tu nie ma półśrodków Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Lipca 2017 Może inaczej-jak wiem,ze coś jest zdrowe -to jem ,niezależnie od tego ,czy mi to smakuje bardziej,czy mniej.,Piję mleko sojowe,czy czystek, choć nie specjalnie mi smakuje ,ale ma jakieś zdrowotne działanie ,Wolę smakowo herbatę czarną niż zieloną ,ale więcej pije zielonej .Matcha też nie zrobiła na mnie "łał"[mimo,ze kupuję ją w najlepszym gatunku],ale po południu serwuje sobie małą czareczkę [mąż woli popołudniową kawę]No coż ...-czego się nie robi dla zdrowia... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 15 Lipca 2017 Beata , musisz tez wziac pod uwage, ze nie wszystko " zdrowe" jest dla ciebie zdrowe. CZasem warto sluchac organizmu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 15 Lipca 2017 Beatko, jak tak chcesz się zdrowo odżywiać, :) to jedz po prostu naszą swojej roboty kapustę kiszoną i ogórki małosolne to już tym też zrobisz bardzo dużo dla swojego zdrowia. :thumbsup:Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Generalnie prowadzę kuchnię tradycyjną [z uwagi na upodobania domowników],ale staram się odżywiać zdrowo i jak wiem,ze jakiś produkt to bomba witaminowa to staram się wprowadzić go do codziennego meni.Zdaje sobie sprawę,ze nie wszystko zdrowe jest dla mnie zdrowe.Jedni piją czystek,inni np ostropest...a surówka z kiszonej kapusty i ogórki kiszone są u nas najczęsciej podawane do obiadu Edytowane 15 Lipca 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Lipca 2017 Każdy z nas wszystko robi aby się zdrowo odżywiać......ja również. Dużo czytałem na temat zdrowych diet odżywiania jak napewno i wszyscy z nas. Co robię......piekę chleb orkiszowy i jem wszystko na co mam ochotę, używam dużo różnych ziół tylko z umiarem, piję zioła szwedzkie zapobiegawczo. Jeżeli mi coś nie smakuje pomimo, że jest zdrowe to nie jem. Pozdrowienia i zdrowego dla organizmu odżywiania Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Października 2017 Tak sobie trochę pokroiłem - trochę sie pokisiło i do słoiczków Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Grudnia 2017 To ja tez pochwale sie tym specyfikiem - sposob tradycyjny z lekka przesada w pikantnosci - dodalem 2(slownie - DWIE) kropelki sosu o mocy 1.2 mln Scovilles i niestety musialem sam zjesc dwie wielkie glowki Napa Cabbage. Wczoraj znow zostaly zrobione dwie glowki - tym razem bez dodatku crazy sosu. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 2 Grudnia 2017 ja tez pochwale sie tym specyfikiem Wygląda świetnie - ile czasu kisiłeś?Na ostatnim kursie Przetworu dziczyzny - zawiozłem 2 litrowe słoiczki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Grudnia 2017 - ile czasu kisiłeś? o ile mnie pamiec nie myli to ok 4-5 dni w tem. 22-24*C. Pozniej juz byla w lodowce w specjalnym wiaderku. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.