Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapas lodówki się skończył , toteż nowe wykonane -czas kiszonek????????

post-70549-0-79260500-1602952861_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 171
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzis troszke poszalalem bo mi przyszla ochota (a wiadomo ze jak przyjdzie ochota to i pies kota ......) na zrobienie kimchi. Nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie to ze zrobilem kimchi z kapusty "napa" z naszym polskim dodatkiem. Swoja droga to tez kilka zmian w orginalnym przepisie bo np. nie dysponowalem "gochugaru" wiec zrobilem mieszanka tego co mialem (lenistwo i brak ochoty aby pojechac do koreanskiego market). Uzylem wloskie slodka i pikantna ( po lyzeczce kazdej) papryke Calabrian Pepper, hiszpanska papryke "pimente de la vera", ostra cajun peper, i mild pepper flakes.  Oczywiscie inne skladniki przewidywane w tych przepisach. Niemniej uzylem takze sloiczek naszych polskich startych ogorkow kwaszonych - przygotowywanych na zupe ogorkowa - przepis gdzies wisi na WD. Nawet zechcialo mi sie uzyc ananas (z puszki)  - co wyjdzie o wyjdzie ale raczej przefermentuje ta moja mieszanina. Jak narazie powstrzymalem sie z innymi dodatkami jak np. swiezo zakiszona nasza kapusta (jako skladnik majacy wplyw na fermentacje).  I tym razem kapuste pokroilem w kawalki.

ps. mam nadzieje ze "starszy brat" :) nie ma nic przeciwko zasmiecaniu jego tematu.

post-65748-0-07792400-1606272686_thumb.jpg

post-65748-0-31665900-1606272703_thumb.jpg

post-65748-0-17162000-1606272720_thumb.jpg

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmmmm ogórek kiszony? Ciekawy kompozyt ale pewnie nie konieczny ????????????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja musze sobie kiedy zrobic ...tylko ze takie rzeczy tylko ja jadam , tylko ile mozna jesc , moze pokusze sie  teraz zimno to na balkon wystawie bo w lodowce cos wstawic to awykonalne .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić 1słoik ,wiem to wszystko w mikro ilościach????????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak się nie da.

Electra, zrób sobie słój że 4l od razu bo to wciąga.

3 tyg temu zrobiłam sobie 4l i już nie mam.

Zrobiłam wg swojego progu ostrości, bez gohugaru bo nie mam

Za to z pieprzem cayene. Mąż uznał ze w gębę pali i nie jadł (więcej dla mnie)

Jak zrobisz to będziesz jeść kilka razy dziennie, do wszystkiego i bez niczego

 

A niedawno jeszcze nic ostrego do ust nie wzięłam.

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Alinka, tylr to moze nie ale tak ze 2 litry ...bo jeszcze nie przejadlam salatki 3-tygodniowej, buraczkow ,modrej kapustyi mam jeszcze papryke w zalewie octowo oliwnej--a wiekszosc to ja sama jem bo moj TZ to tylko papryke je 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może tak trochę off topic ale to moja wnuczka - ma niewiele ponad 2 latka w koreańskim przedszkolu :)

 

post-40398-0-14452300-1606343604_thumb.jpg

 

post-40398-0-84657900-1606343520_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ma niewiele ponad 2 latka w koreańskim przedszkolu  

Brawo  :thumbsup: Pięknie wyglądają te rękawice na rączkach  :thumbsup: i kimchi wręcz od urodzenia  :D  

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No prosze jaka mala gosposia juz rosnie :thumbsup: , u nas tez dzieciaki w przedszkolu robia rozne rzeczy , szczegolnie teraz w okresie swiatecznym wypiekanie piernikow i dekorowanie  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

 

 

polskie
Oczywiście , próbowałem ale to nijak sie nie ma koreańskiego . Naprawdę od takich podróbek LEPSZA  jest nasza polska kiszona kapusta . 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

próbowałem ale to nijak sie nie ma koreańskiego

Bo to jest reklama i spam. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Minął rok i kolejne obchody święta kimchi w przedszkolu mojej wnuczki :D

 

post-40398-0-68356400-1638300966_thumb.jpg

 

post-40398-0-80878700-1638301004_thumb.jpg  

 

post-40398-0-80174300-1638301031_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

święta kimchi w przedszkolu mojej wnuczki
Piękne  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pontiaczku , był warsztat Kimchi w Napoleonowie Standard i z ananasem

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.