Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kimchi

kapusta kimchi chili czosnek kapusta pekińska cebula rzodkiewka kiszonka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

#141 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 05 cze 2019 - 20:29

 Szparagowy czas   :facepalm:

Załączony plik  IMG_20190605_184142.jpg   80,85 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190605_184146.jpg   58,17 KB   5 Ilość pobrań



#142 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5499 postów

Napisano 20 wrz 2019 - 15:05

Na prośbę - zlotowiczów wstawiam jak wykonaliśmy kimchi ananasowe
Waldek ja tak w kwestii formalnej...  :rolleyes: Mam trochę kimchi i jest one dość ostre (chyba mam dobre Gochugaru), w Twoim przepisie do miksowanego kimchi dodaje się jeszcze więcej papryki... tak ma być czy to przepis jak się ma w miarę łagodne?  :facepalm:  

#143 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 20 wrz 2019 - 15:59

Tak - dodaję jeszcze trochę papryki - robiłem na samym kimchi -ale takie jest lepsze. Pamietaj o zblendowaniu trochę ananasa do pasty. Proponuję zrób jak opisałem. Narobiłeś smaka jutro robię :thumbsup: kimchi jak zawsze w lodówce :facepalm:



#144 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5499 postów

Napisano 21 wrz 2019 - 19:48

No to sprawa na chwilę obecną ma się tak... około godziny 15 zrobiłem zajzajer i wkroiłem jednego ananasa... no i coś mnie podkusiło żeby spróbować (miałem być twardy i poczekać minimum dwa dni)... jest godzina 21 a ja właśnie byłem, w Lidlu po dwa kolejne ananasy (a tylko ja w domu jem kimchi  :facepalm::laugh:  :laugh:

Swoją drogą co to za posrane czasy gdzie za dwa duże ananasy płacę 10 zł... już za jabłka chy inne marchewki wychodzi drożej  :facepalm:



#145 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 21 wrz 2019 - 21:34

poczekać minimum dwa dni)

Wystarczy noc :facepalm:  Ale coś  o tym wiem  :thumbsup: - już nie chciałem Ci pisać zrób od razu z dwóch ;)  :facepalm:

A to z ananasem może być do spróbowania nawet przez niejadków kimchi :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 21 wrz 2019 - 21:36


#146 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5499 postów

Napisano 22 wrz 2019 - 08:57

A ja już nawet wiem dlaczego to jest takie dobre... :cool:

Przypomniał mi się wykład niejakiego Hestona Blumenthala, jednego z guru kuchni molekularnej... 

W ananasie występuje w dość dużych ilościach pewien enzym (od tego jak zjemy go sporo kołowacieje nam jęzor i pali paszcza  :rolleyes: ), ale jak potraktujemy go kapsaicyną z papryczek to ten enzym idzie w diabły  :devil:  Podobno dopóki nie wymyślono tego patentu to nie dawało się za bardzo zrobić dobrej galaretki ze świeżym ananasem...



#147 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5499 postów

Napisano 26 wrz 2019 - 10:06

Tak przy okazji... uprzejmie donoszę że w Lidelu ananasy znowu obrodziły... całe 4 złocisze trzeba zainwestować  :rolleyes: No to zainwestowałem w kilka sztuk bo tamte poprzednie dziwnym trafem się skończyły...  :facepalm:



#148 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 04 lis 2019 - 13:50

Waldku która z tych papryk była by najbardziej odpowiednia do KimChi przeglądam i nie mogę sie zdecydować.. masz tą praktykę w tym większą więc proszę doradź mi, no chyba że nie ma różnicy miedzy nimi w smaku,a tylko producent tu gra rolę, ale to jestem ciekaw twojej opini, przy czym tylko ta pierwsza jest z Korei Południowej, a reszta z Chin 😁🤔

Załączone pliki



#149 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 595 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 04 lis 2019 - 14:08

Ja używam drugiej od dołu , reszty nie mialem wiec nie doradze .

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#150 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 04 lis 2019 - 14:31

która z tych papryk była by najbardziej odpowiednia do KimChi
Uzywałem wszystkich tutaj pokazanych - nie widze różnicy  ;) 
[Dodano: 04 lis 2019 - 14:31]

Ja używam drugiej od dołu
:thumbsup: 





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kapusta, kimchi, chili, czosnek, kapusta pekińska, cebula, rzodkiewka, kiszonka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych