Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zlotowe chłapowskie śledzie po kaszubsku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 lip 2017 - 10:46

Składniki:

 

Świeże śledzie (tuszki) – około 0,8 kg (0,5 kg sprawionych śledzi )

 

Załączony plik  Śledzie 1.jpg   63,62 KB   20 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Śledzie 2.jpg   37,27 KB   18 Ilość pobrań

 

150 ml oleju rzepakowego
90 gramowy słoiczek koncentratu pomidorowego
250 g cebuli czerwonej

50 g cukru trzcinowego
6-8 ziaren ziela ang.

5 liści laurowych
łyżka ziaren gorczycy

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie przygotować, jak na rolmopsy. Po sprawieniu tuszek jest około 35 % ubytku.

 

Załączony plik  Śledzie 3.jpg   44,6 KB   20 Ilość pobrań

Śledzie włożyć do I zalewy 1:1 Maxella na rolmopsy - https://wedlinydomow...lmopsy-maxella/  (Zawsze kupuję więcej śledzi i część przeznaczam na rolmopsy).

 

Załączony plik  Śledzie 4.jpg   27,35 KB   20 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Śledzie 5.jpg   42,99 KB   22 Ilość pobrań

 

Po trzech dniach w zalewie wyjąć śledzie, opłukać i zostawić do ocieknięcia.

Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać cukier, chwilę smażyć. Dodać ziele, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić 5 minut. Na koniec dodać ziarna gorczycy, wymieszać i zdjąć z ognia. Sos wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, układać w słoiku i przekładać warstwami sosem. Podawać po 2-3 dniach. 

 

Załączony plik  Śledzie 6.jpg   91,33 KB   19 Ilość pobrań

 

Smacznego.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych