Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rok 1921] Zwierzyna. Sposoby przyrządzania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 lip 2017 - 12:50

SPIS RZECZY:

SŁOWO WSTĘPNE

I. ŁOŚ

1) Pieczeń z łosia duszona

2) Comber  z  łosia

3) Kotlety i steki z łosia

4) Chrapy łosiowe

II. NIEDŹWIEDŹ

5) Udziec  z  niedźwiedzia

6) Udziec z niedźwiedzia po myśliwsku

7) Potrawka z niedźwiedzia po węgiersku

8) Wyciąg z kalendarza myśliwskiego

9) Zupa ze zwierzyny

III. DZIK

10) Comber z dzika

11) Pieczeń z dzika

12) Głowizna dzika

13) Kotlety z dzika

14) Potrawka z żeberek dzika

IV. ZAJĄC

15) Zając pieczony

16) Zając w śmietanie

17) Kotlety bite z zająca

18) Kotlety siekane z zająca

19) Zając po francusku (Civet de lievre)

20) Zraziki (Escalopes de lievre au sang)

21) Budyń z zająca

22) Pasztet z zająca na gorąco

23) Pasztet z zająca na zimno

24) Pasztet z zająca (oszczędnościowy)

V. SARNA I JELEŃ

25) Narogi

26) Comber sarni pieczony

27) Comber sarni na zimno

28) Udziec sarni

29) Żeberka sarnie w potrawce

30) Zraziki z sarniny

31) Pasztet z sarniny

32) Kotlety z sarniny

33) Jeleń

VI. GŁUSZEC

34) Głuszec pieczony

35) Głuszec na zimno

VII. BAŻANT

36) Bażant pieczony

37) Bażant na zimno z pasztetem

38) Bażant w potrawce

39) Krokietki z bażanta

VIII. CIETRZEW

40) Cietrzew na pieczyste

41) CHaud-froid z cietrzewia

42) Kotlety z cietrzewia

IX. DZIKA KACZKA             

43) Kaczki pieczone   

44) Kaczki w potrawce               

45) Pasztet z dzikich kaczek

X. KUROPATWY 

46) Kuropatwy pieczone     

47) Kuropatwy na grzankach       

48) Kuropatwy w kapuście  

49) Pasztet z kuropatw       

50) Chaud-froid z kuropatw 

XI. JARZĄBKI            

51) Jarząbki pieczone 

52) Jarząbki duszone (en casserole)

53) Kotlety pożarskie  

54) Chaud-froid z jarząbków       

XII. PARDWY. KURKI WODNE. SŁOMKI. BEKASY I DUBELTY. KWICZOŁY. JEMIOŁUSZKI I WRÓBLE

55) Pardwy

56) Kurki wodne

57) Słomki

58) Bekasy i dubelty

59) Kwiczoły

60) Jemiołuszki

61) Wróble

XIII. PRZEPIÓRKI

62) Przepiórki pieczone

63) Przepiórki w liściach winnych 

64) Przepiórki w sosie

65) Chaud-froid z przepiórek

66) Pasztet z przepiórek

 

 

 

Załączony plik  01.jpg   202,26 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  02.jpg   64,89 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  03.jpg   230,26 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  04.jpg   205,54 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  05.jpg   216,34 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  06.jpg   137,93 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  07.jpg   208,51 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  08.jpg   221,93 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  09.jpg   211,2 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  10.jpg   209,41 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  11.jpg   216,86 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  12.jpg   252,67 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  13.jpg   243,71 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  14.jpg   255,57 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  15.jpg   160,14 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  16.jpg   225,68 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  17.jpg   197,3 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  18.jpg   255,12 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  19.jpg   245,25 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  20.jpg   152,16 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  21.jpg   223,36 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  22.jpg   176,39 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  23.jpg   218,83 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  24.jpg   231,16 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  25.jpg   218,45 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  26.jpg   136,06 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  27.jpg   218,8 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  28.jpg   132,32 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  29.jpg   214,28 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  30.jpg   184,09 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  31.jpg   219,54 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  32.jpg   135,6 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  33.jpg   200,72 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  34.jpg   155,53 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  35.jpg   211,97 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  36.jpg   177,17 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  37.jpg   78,07 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  38.jpg   155,55 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  39.jpg   133,46 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  40.jpg   212,56 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  41.jpg   80,81 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  42.jpg   172,73 KB   1 Ilość pobrań

 

 

Źródło: Biblioteka Wędzarniczej Braci

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell


Użytkownik Maxell edytował ten post 05 lip 2017 - 13:35


#2 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 421 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 06 lip 2017 - 04:54

No z tymi wróblami to chyba lekka przesada. Wróble jeść?????

#3 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2021 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 lip 2017 - 08:34

Świetna pozycja, tylko skąd ja wezmę niedźwiedzia? - już wiem , pojadę na Alaskę, tam niedźwiedzi czarnych i brunatnych zatrzęsienie :facepalm: .



#4 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5936 postów

Napisano 06 lip 2017 - 08:53

pojadę na Alaskę

Finlandia jest bliżej. ;)  



#5 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2021 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 lip 2017 - 09:02

Ale tam to chyba niedźwiedź polarny, a ten może "capić" rybą :(  :tongue:



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5936 postów

Napisano 06 lip 2017 - 09:07

chyba niedźwiedź polarny

Raczej nie.  :)



#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 06 lip 2017 - 10:54

ten może "capić" rybą
Pepe  :thumbsup:  dwa w jednym :D  :thumbsup:  ale nie capi........ :facepalm: 

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 lip 2017 - 11:26

Świetna pozycja, tylko skąd ja wezmę niedźwiedzia? - już wiem , pojadę na Alaskę, tam niedźwiedzi czarnych i brunatnych zatrzęsienie :facepalm: .

Dobrzy Ludzie, głównym przesłaniem naszej strony jest zachowanie i propagowanie tradycji. W związku z tym, będę tutaj wklejał stare, trudne, lub niemożliwe do zdobycia materiały.

Wiem z doświadczenia, że jeśli brakuje materiałów jest problem, a jeśli się jakimś cudem na forum znajdą, także mamy problem. ;)



#9 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2021 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 lip 2017 - 13:13

Napisałem już że to bardzo dobra pozycja, szczególnie dla osób interesujących się historią kuchni i dzięki Ci za wstawianie takich "kruków". Ale trochę humoru nie powinno nikomu zaszkodzić. A najlepiej będzie jak wykasujesz zbędne posty.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 lip 2017 - 14:55

Ale trochę humoru nie powinno nikomu zaszkodzić

Ja się wcale nie obrażam. :D Chyba już mnie znasz. Nawiązałem przy okazji do sytuacji, kiedy to ludzie, którzy się zarejestrowali kilka minut temu, już piszą o hasła do chomika i na rapida, choć większość pozycji z tych serwerów już jest na forum. Nawet nie chce poszukać i poczytać. Ostatnio takie właśnie sytuacje znacząco się nasiliły.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych