Skocz do zawartości

[Rok 1921] Zwierzyna. Sposoby przyrządzania


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

SPIS RZECZY:

SŁOWO WSTĘPNE

I. ŁOŚ

1) Pieczeń z łosia duszona

2) Comber  z  łosia

3) Kotlety i steki z łosia

4) Chrapy łosiowe

II. NIEDŹWIEDŹ

5) Udziec  z  niedźwiedzia

6) Udziec z niedźwiedzia po myśliwsku

7) Potrawka z niedźwiedzia po węgiersku

8) Wyciąg z kalendarza myśliwskiego

9) Zupa ze zwierzyny

III. DZIK

10) Comber z dzika

11) Pieczeń z dzika

12) Głowizna dzika

13) Kotlety z dzika

14) Potrawka z żeberek dzika

IV. ZAJĄC

15) Zając pieczony

16) Zając w śmietanie

17) Kotlety bite z zająca

18) Kotlety siekane z zająca

19) Zając po francusku (Civet de lievre)

20) Zraziki (Escalopes de lievre au sang)

21) Budyń z zająca

22) Pasztet z zająca na gorąco

23) Pasztet z zająca na zimno

24) Pasztet z zająca (oszczędnościowy)

V. SARNA I JELEŃ

25) Narogi

26) Comber sarni pieczony

27) Comber sarni na zimno

28) Udziec sarni

29) Żeberka sarnie w potrawce

30) Zraziki z sarniny

31) Pasztet z sarniny

32) Kotlety z sarniny

33) Jeleń

VI. GŁUSZEC

34) Głuszec pieczony

35) Głuszec na zimno

VII. BAŻANT

36) Bażant pieczony

37) Bażant na zimno z pasztetem

38) Bażant w potrawce

39) Krokietki z bażanta

VIII. CIETRZEW

40) Cietrzew na pieczyste

41) CHaud-froid z cietrzewia

42) Kotlety z cietrzewia

IX. DZIKA KACZKA             

43) Kaczki pieczone   

44) Kaczki w potrawce               

45) Pasztet z dzikich kaczek

X. KUROPATWY 

46) Kuropatwy pieczone     

47) Kuropatwy na grzankach       

48) Kuropatwy w kapuście  

49) Pasztet z kuropatw       

50) Chaud-froid z kuropatw 

XI. JARZĄBKI            

51) Jarząbki pieczone 

52) Jarząbki duszone (en casserole)

53) Kotlety pożarskie  

54) Chaud-froid z jarząbków       

XII. PARDWY. KURKI WODNE. SŁOMKI. BEKASY I DUBELTY. KWICZOŁY. JEMIOŁUSZKI I WRÓBLE

55) Pardwy

56) Kurki wodne

57) Słomki

58) Bekasy i dubelty

59) Kwiczoły

60) Jemiołuszki

61) Wróble

XIII. PRZEPIÓRKI

62) Przepiórki pieczone

63) Przepiórki w liściach winnych 

64) Przepiórki w sosie

65) Chaud-froid z przepiórek

66) Pasztet z przepiórek

 

 

 

post-39694-0-20722300-1499254641_thumb.jpgpost-39694-0-59925800-1499254649_thumb.jpg

post-39694-0-19486800-1499254659_thumb.jpgpost-39694-0-68383700-1499254669_thumb.jpg

post-39694-0-99854900-1499254679_thumb.jpgpost-39694-0-23572100-1499254692_thumb.jpg

post-39694-0-21125400-1499254701_thumb.jpgpost-39694-0-83917500-1499254711_thumb.jpg

post-39694-0-70035700-1499254721_thumb.jpgpost-39694-0-59021300-1499254730_thumb.jpg

post-39694-0-09155000-1499254741_thumb.jpgpost-39694-0-32583800-1499254750_thumb.jpg

post-39694-0-83540900-1499254761_thumb.jpgpost-39694-0-80450500-1499254773_thumb.jpg

post-39694-0-31398200-1499254784_thumb.jpgpost-39694-0-43793700-1499254797_thumb.jpg

post-39694-0-84029700-1499254813_thumb.jpgpost-39694-0-81967700-1499254825_thumb.jpg

post-39694-0-28132000-1499254837_thumb.jpgpost-39694-0-01774300-1499254848_thumb.jpg

post-39694-0-78984200-1499254859_thumb.jpgpost-39694-0-95102600-1499254870_thumb.jpg

post-39694-0-25177000-1499254882_thumb.jpgpost-39694-0-58356300-1499254893_thumb.jpg

post-39694-0-29724700-1499254907_thumb.jpgpost-39694-0-91215600-1499254919_thumb.jpg

post-39694-0-53836200-1499254932_thumb.jpgpost-39694-0-62802200-1499254943_thumb.jpg

post-39694-0-54017300-1499254962_thumb.jpgpost-39694-0-50453900-1499254975_thumb.jpg

post-39694-0-69321100-1499254988_thumb.jpgpost-39694-0-47725900-1499255000_thumb.jpg

post-39694-0-04150200-1499255013_thumb.jpgpost-39694-0-04945000-1499255025_thumb.jpg

post-39694-0-08167000-1499255039_thumb.jpgpost-39694-0-68759500-1499255079_thumb.jpg

post-39694-0-37744800-1499255093_thumb.jpgpost-39694-0-78879300-1499255121_thumb.jpg

post-39694-0-63934200-1499255153_thumb.jpgpost-39694-0-94671700-1499255167_thumb.jpg

post-39694-0-57806600-1499255182_thumb.jpgpost-39694-0-12830300-1499255196_thumb.jpg

 

 

Źródło: Biblioteka Wędzarniczej Braci

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten może "capić" rybą
Pepe  :thumbsup:  dwa w jednym :D  :thumbsup:  ale nie capi........ :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Świetna pozycja, tylko skąd ja wezmę niedźwiedzia? - już wiem , pojadę na Alaskę, tam niedźwiedzi czarnych i brunatnych zatrzęsienie :facepalm: .

Dobrzy Ludzie, głównym przesłaniem naszej strony jest zachowanie i propagowanie tradycji. W związku z tym, będę tutaj wklejał stare, trudne, lub niemożliwe do zdobycia materiały.

Wiem z doświadczenia, że jeśli brakuje materiałów jest problem, a jeśli się jakimś cudem na forum znajdą, także mamy problem. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem już że to bardzo dobra pozycja, szczególnie dla osób interesujących się historią kuchni i dzięki Ci za wstawianie takich "kruków". Ale trochę humoru nie powinno nikomu zaszkodzić. A najlepiej będzie jak wykasujesz zbędne posty.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale trochę humoru nie powinno nikomu zaszkodzić

Ja się wcale nie obrażam. :D Chyba już mnie znasz. Nawiązałem przy okazji do sytuacji, kiedy to ludzie, którzy się zarejestrowali kilka minut temu, już piszą o hasła do chomika i na rapida, choć większość pozycji z tych serwerów już jest na forum. Nawet nie chce poszukać i poczytać. Ostatnio takie właśnie sytuacje znacząco się nasiliły.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.