pksa Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lipca 2017 Wiem, że tu uwaga skupia się na wędzarniach. Ale też widzę ogromne doświadczenie wielu użytkowników. Po próbach z wędzarnią przyszedł na mnie czas spróbowania z piecem do wypału cerami - naczyń glinianych. Wypał drewnem lub gazem z solą to bardzo "szlachetna" technika która daje efekty inne niż wypał w piecach elektrycznych.A wiec chcę zbudować mały piec do wypału ceramiki do temperatury 1320C. Mam nadzieje umieścić wkrótce swój projekt. Możliwe, że będzie na bazie takiego wzorca http://www.courtneymartinpottery.com/portfolio-item/kiln-building/Samo murowanie łuku już przećwiczyłem. Najpierw jednak chciałem poprosić - czy ktoś może oświecić mnie na temat klas cegieł szamotowych oraz standardowych wymiarów klinów do sklepień łukowych.Poszukuje cegły z dużą zawartością tlenku glinu > 40%. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Lipca 2017 Jest na forum ksiaka o piecach, moze tam znajdziesz potrzebne informacje , MAxell dawal to dla nas: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2112-roboty-zdunskie/page-4?hl=piece&do=findComment&comment=548990 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pksa Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Maja 2019 A wiec po sezonach marzeń, przymiarek, potem budowy altany i fundamentu, wczoraj wziąłem się za robienie pieca.Przeznaczenie jest wielowariantowe. Przede wszystkim ma być wypału ceramiki (stąd potrzeba wytrwania w temp 1325C. Ale myśle ze spokojnie będzie mógł służyć do pizzy i chleba. Jeśli się uda to sprobuje tez dociągnąć zimny dym z piecyka żeliwnego obok. WczorajDziś „Jutro” Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Maja 2019 Wziąłeś się za kawał roboty... Kibicuje Ciekawy projekt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pksa Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2019 Update Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2019 Czy ściany po bokach będą miały grubszy przekrój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pksa Opublikowano 29 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2019 Tak jest, ale tymczasem całość rozegrałem. Potrzebny jest wentylowany podkład pod podłogę. Płyta betonowa nie wytrzyma temperatury. Jutro zaczynam na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Maja 2019 ale tymczasem całość rozegrałem Czasem to lepsze niż późniejsza męka i brak zadowolenia - niewielu jest na tyle odważnych i twardych by robic od początku Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Maja 2019 Tak jest, ale tymczasem całość rozegrałem. Potrzebny jest wentylowany podkład pod podłogę. Płyta betonowa nie wytrzyma temperatury. Jutro zaczynam na nowoMogłeś użyć perlitu jako izolacji. Pytałem sie o ścianki bo tan stron nie miał by na czym sie oprzeć i wypchnął by ścianki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pksa Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Maja 2019 Stan na TerazI wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.