Skocz do zawartości

Piec garncarski


pksa

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że tu uwaga skupia się na wędzarniach. Ale też widzę ogromne doświadczenie wielu użytkowników. Po próbach z wędzarnią przyszedł na mnie czas spróbowania z piecem do wypału cerami - naczyń glinianych. Wypał drewnem lub gazem z solą to bardzo "szlachetna" technika która daje efekty inne niż wypał w piecach elektrycznych.

A wiec chcę zbudować mały piec do wypału ceramiki do temperatury 1320C. Mam nadzieje umieścić wkrótce swój projekt.

 

Możliwe, że będzie na bazie takiego wzorca http://www.courtneymartinpottery.com/portfolio-item/kiln-building/

Samo murowanie łuku już przećwiczyłem.

 

Najpierw jednak chciałem poprosić - czy ktoś może oświecić mnie na temat klas cegieł szamotowych oraz standardowych wymiarów klinów do sklepień łukowych.

Poszukuje cegły z dużą zawartością tlenku glinu > 40%.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest na forum ksiaka o piecach, moze tam znajdziesz potrzebne informacje , MAxell dawal to dla nas:    https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2112-roboty-zdunskie/page-4?hl=piece&do=findComment&comment=548990

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

A wiec po sezonach marzeń, przymiarek, potem budowy altany i fundamentu, wczoraj wziąłem się za robienie pieca.

Przeznaczenie jest wielowariantowe. Przede wszystkim ma być wypału ceramiki (stąd potrzeba wytrwania w temp 1325C. Ale myśle ze spokojnie będzie mógł służyć do pizzy i chleba. Jeśli się uda to sprobuje tez dociągnąć zimny dym z piecyka żeliwnego obok.

 

Wczoraj

738798f60094370d37dee7244beccccf.jpg

Dziś

c2dc250075bf5d8e2d6b8041958af080.jpg

 

„Jutro”

ffc5c06543e56b185595472ad0537458.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale tymczasem całość rozegrałem
Czasem to lepsze niż późniejsza męka i brak zadowolenia - niewielu jest na tyle odważnych  i twardych by robic od początku  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jest, ale tymczasem całość rozegrałem. Potrzebny jest wentylowany podkład pod podłogę. Płyta betonowa nie wytrzyma temperatury. Jutro zaczynam na nowo

Mogłeś użyć perlitu jako izolacji.  Pytałem sie o ścianki bo tan stron nie miał by na czym sie oprzeć i wypchnął by ścianki... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.