Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze kroki z szynkowarem i pierwsze pytania i dylematy...

szynkowar marynata

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
288 odpowiedzi w tym temacie

#261 berni_bn

berni_bn

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 lut 2018 - 08:29

Dzięki. Spróbuję coś wykombinować. Jak będzie czym to się pochwalę.



#262 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 19 lut 2018 - 13:43

 

Arkadjuszu wbijasz  sade od  termometru zanim wyrob trafi do wody? czy jak juz oslonka sie obkurczy?

 

Ani tak ani tak.Niczego nie wbijam bo może to spowodować pęknięcie osłonki. Do jednego z batonów przed zawiązaniem wkładam sondę na 3-4 cm i razem z sondą zawiązuję.Mam profesjonalne termometry, że można śmiało topić sondę z przewodem i nic się nie dzieje.

 

Jaki to termometr ? 



#263 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 19 lut 2018 - 14:20

Dt 34

#264 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 19 lut 2018 - 14:21

Dziękuję   :)



#265 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 09 sie 2018 - 06:39

W związku z tym, że jestem świeżo upieczonym szynkowarzniakiem mam do Was pytanie :)  Mianowicie we wszystkich tematach jakie przewertowałem na forum piszecie o tym by parzyć mięso do określonej temperatury. Ok, a teraz pytanie :) Czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz produktu należy natychmiast włożyć szynkowar do zimnej wody by go jak najszybciej schłodzić, czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz należy jeszcze parzyć mięso w tej temperaturze przez określony czas?



#266 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7087 postów

Napisano 09 sie 2018 - 09:40

do zimnej wody by go jak najszybciej schłodzić, czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz należy jeszcze parzyć mięso w tej temperaturze przez określony czas?
Ja wyjmuję - schładzam kilka minut ( z 5-7)  w zimnej wodzie  :yes:  i wyjmuje - schładzam do pokojowej i do lodówki 

#267 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 09 sie 2018 - 15:50

Dzięki za odpowiedź :)



#268 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 09 sie 2018 - 16:13

Chłodzenie w lodówce powinno odbywać się w w szynkowarze.Dopiero po całkowitym (12 h) wychłodzeniu wyrób można wyjąć z szynkowara

#269 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 09 sie 2018 - 20:46

arkadiusz dzięki za cenną uwagę :)



#270 soliera

soliera

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 13 lip 2019 - 17:38

Miałem tworzyć nowy wątek, ale napisze tutaj.

Przygotowuję się do parzenia 2 szynkowarów z wsadem szynek (wg przepisów podanych w tym forum).

 

Jakie parametry parzenia przyjąć, aby zbytnio nie wysuszyć mięs?

Zwykle parzę 2h w temperaturze 80-95*C do osiągnięcia 70 st w mięsie; głównie drób.

Załączone pliki


Użytkownik soliera edytował ten post 13 lip 2019 - 17:44


#271 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 lip 2019 - 12:57

Ja parze w temp 72- 75st max 80 wody  do osiagniecia 68 w srodku dla wieprzowiny



#272 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14054 postów

Napisano 14 lip 2019 - 13:59

Miałem tworzyć nowy wątek, ale napisze tutaj.
Przygotowuję się do parzenia 2 szynkowarów z wsadem szynek (wg przepisów podanych w tym forum).

Jakie parametry parzenia przyjąć, aby zbytnio nie wysuszyć mięs?
Zwykle parzę 2h w temperaturze 80-95*C do osiągnięcia 70 st w mięsie; głównie drób.


Za wysoka temperatura wody.
Trzymać 75 C, do osiągnięcia 67-68 C w wyrobie.
Dla drobiu zaleca się 72 C w środku.

#273 soliera

soliera

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 14 lip 2019 - 20:35

No i właśnie tak zrobiłem, czyli 70-75*C, max 80.

Wyszło lepiej niż poprzednio, ale dalej nie idealnie.

Wykorzystałem przepisy z forum, a przede wszystkim pierwszy raz dodałem mąki ziemniaczanej i wody do mięsa.



#274 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 23 wrz 2019 - 06:31

Robiłem już kilka produktów z szynkowara według receptur z tego forum i produkty zawsze wychodzą twarde. Czy to normalne?



#275 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 23 wrz 2019 - 06:38

Nie,nie normalne.Jeśli chodzi o mielonki to nie używaj mięs ścięgnistych a 15 -sto % -towy dodatek wody i 3-4%-towy dodatek mąki ziemniaczanej rozlużni blok i nada mu soczystości .Mąkę dodajemy na końcu mieszania jak mięso już wchłonie wodę

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 wrz 2019 - 06:49


#276 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 23 wrz 2019 - 06:58

Tylko, że ja stosuję się do przepisów w których nie ma mowy, ani o mące ani o 15 - sto % dodatku wody ( woda owszem w przepisie i jest, ale nie ściśle 15 % ). Stosuję też mięsa zgodnie z recepturą i wychodzi twarde.


Użytkownik pablos83 edytował ten post 23 wrz 2019 - 06:59


#277 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7087 postów

Napisano 23 wrz 2019 - 07:10

ja stosuję się do przepisów

Podaj je proszę 


Użytkownik Muski edytował ten post 23 wrz 2019 - 07:11


#278 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 23 wrz 2019 - 07:31

 

ja stosuję się do przepisów

Podaj je proszę 

 

 

Proszę uprzejmie: pierwszy z brzega który ostatnio robiłem https://wedlinydomow...zynki-i-boczku/



#279 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7087 postów

Napisano 23 wrz 2019 - 07:52

Proszę uprzejmie: pierwszy z brzega który ostatnio robiłem https://wedlinydomow...zynki-i-boczku/
I o to chodzi - jest przepis jest Autor - i łatwo wszystko wyjaśnić - Próbowałeś na PW ? 

#280 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 23 wrz 2019 - 10:18

Po pierwsze woda i mąka to pisałem do mielonki.Po drugie wybacz ,ale takiego "mistrza "jak jacekw21 to ja poprawiał nie będę bo szkoda mi czasu na pisanie bo i tak moje uwagi wylądują w koszu.
Jedyny wniosek to taki,żebyś nie stosował się do niesprawdzonych przepisów.Jak widać nie wszystko co ładnie wygląda równie dobrze smakuje.

Podpowiem tylko ,że jak byś nie robił tego wyrobu sposobem domowym bez wielofosforanów  i masownicy zawsze będzie twardy i suchy nieporównywalnie gorszy od kupnego.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 wrz 2019 - 10:29






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar, marynata

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych