Dzięki. Spróbuję coś wykombinować. Jak będzie czym to się pochwalę.
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Pierwsze kroki z szynkowarem i pierwsze pytania i dylematy...
#261
Napisano 07 lut 2018 - 08:29
#262
Napisano 19 lut 2018 - 13:43
Arkadjuszu wbijasz sade od termometru zanim wyrob trafi do wody? czy jak juz oslonka sie obkurczy?
Ani tak ani tak.Niczego nie wbijam bo może to spowodować pęknięcie osłonki. Do jednego z batonów przed zawiązaniem wkładam sondę na 3-4 cm i razem z sondą zawiązuję.Mam profesjonalne termometry, że można śmiało topić sondę z przewodem i nic się nie dzieje.
Jaki to termometr ?
#263
Napisano 19 lut 2018 - 14:20
#264
Napisano 19 lut 2018 - 14:21
Dziękuję
#265
Napisano 09 sie 2018 - 06:39
W związku z tym, że jestem świeżo upieczonym szynkowarzniakiem mam do Was pytanie Mianowicie we wszystkich tematach jakie przewertowałem na forum piszecie o tym by parzyć mięso do określonej temperatury. Ok, a teraz pytanie
Czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz produktu należy natychmiast włożyć szynkowar do zimnej wody by go jak najszybciej schłodzić, czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz należy jeszcze parzyć mięso w tej temperaturze przez określony czas?
#266
Napisano 09 sie 2018 - 09:40
do zimnej wody by go jak najszybciej schłodzić, czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz należy jeszcze parzyć mięso w tej temperaturze przez określony czas?Ja wyjmuję - schładzam kilka minut ( z 5-7) w zimnej wodzie

#267
Napisano 09 sie 2018 - 15:50
Dzięki za odpowiedź
#268
Napisano 09 sie 2018 - 16:13
#269
Napisano 09 sie 2018 - 20:46
arkadiusz dzięki za cenną uwagę
#270
Napisano 13 lip 2019 - 17:38
Miałem tworzyć nowy wątek, ale napisze tutaj.
Przygotowuję się do parzenia 2 szynkowarów z wsadem szynek (wg przepisów podanych w tym forum).
Jakie parametry parzenia przyjąć, aby zbytnio nie wysuszyć mięs?
Zwykle parzę 2h w temperaturze 80-95*C do osiągnięcia 70 st w mięsie; głównie drób.
Załączone pliki
Użytkownik soliera edytował ten post 13 lip 2019 - 17:44
#271
Napisano 14 lip 2019 - 12:57
Ja parze w temp 72- 75st max 80 wody do osiagniecia 68 w srodku dla wieprzowiny
#272
Napisano 14 lip 2019 - 13:59
Miałem tworzyć nowy wątek, ale napisze tutaj.
Przygotowuję się do parzenia 2 szynkowarów z wsadem szynek (wg przepisów podanych w tym forum).
Jakie parametry parzenia przyjąć, aby zbytnio nie wysuszyć mięs?
Zwykle parzę 2h w temperaturze 80-95*C do osiągnięcia 70 st w mięsie; głównie drób.
Za wysoka temperatura wody.
Trzymać 75 C, do osiągnięcia 67-68 C w wyrobie.
Dla drobiu zaleca się 72 C w środku.
#273
Napisano 14 lip 2019 - 20:35
No i właśnie tak zrobiłem, czyli 70-75*C, max 80.
Wyszło lepiej niż poprzednio, ale dalej nie idealnie.
Wykorzystałem przepisy z forum, a przede wszystkim pierwszy raz dodałem mąki ziemniaczanej i wody do mięsa.
#274
Napisano 23 wrz 2019 - 06:31
Robiłem już kilka produktów z szynkowara według receptur z tego forum i produkty zawsze wychodzą twarde. Czy to normalne?
#275
Napisano 23 wrz 2019 - 06:38
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 wrz 2019 - 06:49
#276
Napisano 23 wrz 2019 - 06:58
Tylko, że ja stosuję się do przepisów w których nie ma mowy, ani o mące ani o 15 - sto % dodatku wody ( woda owszem w przepisie i jest, ale nie ściśle 15 % ). Stosuję też mięsa zgodnie z recepturą i wychodzi twarde.
Użytkownik pablos83 edytował ten post 23 wrz 2019 - 06:59
#277
Napisano 23 wrz 2019 - 07:10
ja stosuję się do przepisów
Podaj je proszę
Użytkownik Muski edytował ten post 23 wrz 2019 - 07:11
#278
Napisano 23 wrz 2019 - 07:31
ja stosuję się do przepisówPodaj je proszę
Proszę uprzejmie: pierwszy z brzega który ostatnio robiłem https://wedlinydomow...zynki-i-boczku/
#279
Napisano 23 wrz 2019 - 07:52
Proszę uprzejmie: pierwszy z brzega który ostatnio robiłem https://wedlinydomow...zynki-i-boczku/I o to chodzi - jest przepis jest Autor - i łatwo wszystko wyjaśnić - Próbowałeś na PW ?
#280
Napisano 23 wrz 2019 - 10:18
Po pierwsze woda i mąka to pisałem do mielonki.Po drugie wybacz ,ale takiego "mistrza "jak jacekw21 to ja poprawiał nie będę bo szkoda mi czasu na pisanie bo i tak moje uwagi wylądują w koszu.
Jedyny wniosek to taki,żebyś nie stosował się do niesprawdzonych przepisów.Jak widać nie wszystko co ładnie wygląda równie dobrze smakuje.
Podpowiem tylko ,że jak byś nie robił tego wyrobu sposobem domowym bez wielofosforanów i masownicy zawsze będzie twardy i suchy nieporównywalnie gorszy od kupnego.
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 wrz 2019 - 10:29
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar, marynata
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Alinka →
Pieczyste jest zaj....te !Napisany przez Alinka, 02 gru 2018 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Muski →
Marynata w stylu tajskim do karkówki w RadawieNapisany przez Muski, 16 cze 2018 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Sprzęt →
Szynkowary →
Szynkowar pionowy vs poziomy oraz pakowanie wsadu.Napisany przez Viszna, 26 lip 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wyroby z szynkowarki →
Pierś z kurczaka / indykaNapisany przez p0lish, 19 sty 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wyroby z szynkowarki →
Szukam pomysłu na dietetyczny wyrób z szynkowarkiNapisany przez szafarz, 15 sty 2016 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych