Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze kroki z szynkowarem i pierwsze pytania i dylematy...

szynkowar marynata

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
272 odpowiedzi w tym temacie

#261 berni_bn

berni_bn

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 lut 2018 - 08:29

Dzięki. Spróbuję coś wykombinować. Jak będzie czym to się pochwalę.



#262 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 19 lut 2018 - 13:43

 

Arkadjuszu wbijasz  sade od  termometru zanim wyrob trafi do wody? czy jak juz oslonka sie obkurczy?

 

Ani tak ani tak.Niczego nie wbijam bo może to spowodować pęknięcie osłonki. Do jednego z batonów przed zawiązaniem wkładam sondę na 3-4 cm i razem z sondą zawiązuję.Mam profesjonalne termometry, że można śmiało topić sondę z przewodem i nic się nie dzieje.

 

Jaki to termometr ? 



#263 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 19 lut 2018 - 14:20

Dt 34

#264 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 19 lut 2018 - 14:21

Dziękuję   :)



#265 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 104 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 09 sie 2018 - 06:39

W związku z tym, że jestem świeżo upieczonym szynkowarzniakiem mam do Was pytanie :)  Mianowicie we wszystkich tematach jakie przewertowałem na forum piszecie o tym by parzyć mięso do określonej temperatury. Ok, a teraz pytanie :) Czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz produktu należy natychmiast włożyć szynkowar do zimnej wody by go jak najszybciej schłodzić, czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz należy jeszcze parzyć mięso w tej temperaturze przez określony czas?



#266 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6798 postów

Napisano 09 sie 2018 - 09:40

do zimnej wody by go jak najszybciej schłodzić, czy po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnątrz należy jeszcze parzyć mięso w tej temperaturze przez określony czas?
Ja wyjmuję - schładzam kilka minut ( z 5-7)  w zimnej wodzie  :yes:  i wyjmuje - schładzam do pokojowej i do lodówki 

#267 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 104 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 09 sie 2018 - 15:50

Dzięki za odpowiedź :)



#268 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 09 sie 2018 - 16:13

Chłodzenie w lodówce powinno odbywać się w w szynkowarze.Dopiero po całkowitym (12 h) wychłodzeniu wyrób można wyjąć z szynkowara

#269 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 104 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 09 sie 2018 - 20:46

arkadiusz dzięki za cenną uwagę :)



#270 soliera

soliera

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 13 lip 2019 - 17:38

Miałem tworzyć nowy wątek, ale napisze tutaj.

Przygotowuję się do parzenia 2 szynkowarów z wsadem szynek (wg przepisów podanych w tym forum).

 

Jakie parametry parzenia przyjąć, aby zbytnio nie wysuszyć mięs?

Zwykle parzę 2h w temperaturze 80-95*C do osiągnięcia 70 st w mięsie; głównie drób.

Załączone pliki


Użytkownik soliera edytował ten post 13 lip 2019 - 17:44


#271 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 lip 2019 - 12:57

Ja parze w temp 72- 75st max 80 wody  do osiagniecia 68 w srodku dla wieprzowiny



#272 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 14 lip 2019 - 13:59

Miałem tworzyć nowy wątek, ale napisze tutaj.
Przygotowuję się do parzenia 2 szynkowarów z wsadem szynek (wg przepisów podanych w tym forum).

Jakie parametry parzenia przyjąć, aby zbytnio nie wysuszyć mięs?
Zwykle parzę 2h w temperaturze 80-95*C do osiągnięcia 70 st w mięsie; głównie drób.


Za wysoka temperatura wody.
Trzymać 75 C, do osiągnięcia 67-68 C w wyrobie.
Dla drobiu zaleca się 72 C w środku.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#273 soliera

soliera

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 14 lip 2019 - 20:35

No i właśnie tak zrobiłem, czyli 70-75*C, max 80.

Wyszło lepiej niż poprzednio, ale dalej nie idealnie.

Wykorzystałem przepisy z forum, a przede wszystkim pierwszy raz dodałem mąki ziemniaczanej i wody do mięsa.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar, marynata

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych