Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze kroki z szynkowarem i pierwsze pytania i dylematy...

szynkowar marynata

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
272 odpowiedzi w tym temacie

#41 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 26 lut 2015 - 07:40

Witam czy ktoś mi podpowie jak odpowiednio wykonać roztwór do nastrzyknięcia strzykawką 1 kg karkówki? Oczywiście karkówka do szynkowaru...



#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5402 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lut 2015 - 09:59

Ja nastrzykuje tym samym roztworem w ktorym pekluje.



#43 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 26 lut 2015 - 10:11

W tym rzecz, że jeszcze nie podjąłem się próby peklowania całych kawałków mięsa. Stawiam pierwsze kroki w tej sztuce stąd moje obawy. Ale trzeba próbować... 



#44 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1244 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 26 lut 2015 - 10:28

Ja bym tak kombinował - wstrzyknął bym 18-20 g soli (peklosoli) w roztworze na 1 kg mięsa.



#45 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5402 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lut 2015 - 10:29

Ja karkowke pekluje do szynkowaru 5 dni  na 1 kg miesa 50 g peklosoli i 0.4 l wody.



#46 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 26 lut 2015 - 21:56

W tym rzecz, że jeszcze nie podjąłem się próby peklowania całych kawałków mięsa. Stawiam pierwsze kroki w tej sztuce stąd moje obawy. Ale trzeba próbować... 

Skorzystaj z jednej z tabel  https://wedlinydomow...rzez-sylwka-57/ lub ściągawki rogera   https://wedlinydomow...poczatkujacych/  

 

Nie wiem czemu w szynkowarze robicie karkówkę i to całą?  :D



#47 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5402 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lut 2015 - 09:53

Pawel bo mi sie ksztalt podoba  mam namiastke baleronu :)



#48 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 27 lut 2015 - 11:03

Pawel bo mi sie ksztalt podoba  mam namiastke baleronu :)

właśnie dlatego.

Za linki wielkie dzięki!!!!


Użytkownik mr6319 edytował ten post 27 lut 2015 - 11:11


#49 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 27 lut 2015 - 11:13

...a jakiż to piękny kształt skrywają wasze szynkowarki...?

....mi by się marzył taki w kształcie torusa.. :facepalm:



#50 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 27 lut 2015 - 11:35

...a jakiż to piękny kształt skrywają wasze szynkowarki...?

....mi by się marzył taki w kształcie torusa.. :facepalm:

a to jeszcze nie wymyślili nic na podobieństwo...?



#51 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 27 lut 2015 - 12:04

Pawel bo mi sie ksztalt podoba  mam namiastke baleronu :)

To uwędź trochę i później to blachy.  :)



#52 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1244 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 27 lut 2015 - 12:17

Bez wędzenia będzie zdrowsze.



#53 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5402 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lut 2015 - 12:26

Pawel no na wedzenie troche jeszcze za zimno u mnie snieg jeszcze lezy ,wiec siedzenie na podworku pare godzin to niezbyt przyjemne  jak bedzie cieplej napewno bedzie baleronik bo to moja ulubiona wedlina

 

jumbo uswiadom mnie co to "torus"? juz sie uswiadomilam sama


Użytkownik electra edytował ten post 27 lut 2015 - 12:31


#54 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 27 lut 2015 - 12:56

...elektra , to taka kiełbasa bez początku i końca.... :facepalm: jak kształt donuta na przykład... :rolleyes:



#55 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 lut 2015 - 21:31

Jumbo ty masz takie sprytne raczki. Wez foremke od babki z kominem i dorob tylko pokrywe z dociskiem.  ;)  :D



#56 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 01 mar 2015 - 08:27

Karkóweczka peklowana nastrzykowo oczywiście z szynkowara. W smaku prawie idealna... prawie bo jest odrobinę za słona co oznacza, że muszę troszkę zmniejszyć ilość peklosoli w roztworze. 

 

Załączone pliki



#57 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 01 mar 2015 - 09:11

troszkę zmniejszyć ilość peklosoli w roztworze.

 

Ile procent miała solanka.? 



#58 Kogut

Kogut

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćChester

Napisano 01 mar 2015 - 09:14

Krotkie pytanie czy dodawales zelatyne do tej karkowki? Apetycznie wyglada,gratuluje wyrobu.

#59 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 01 mar 2015 - 09:55

Zero żelatyny. A ile procent miała solanka to nie wiem... 100 ml wody i trzy łyżeczki peklosoli wstrzyknięte z kilku stron. Co wypłynęło zostało wtarte w karkówkę i od razu do szynkowara i do lodówki na 48 godzin. Moja rodzinka nie przepada za solą dlatego ta ilość dla innych może być idealna. Dodam, że karkówka miękka i delikatna, pięknie się kroi i smakuje super.



#60 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 01 mar 2015 - 10:03

Jumbo ty masz takie sprytne raczki. Wez foremke od babki z kominem i dorob tylko pokrywe z dociskiem.  ;)  :D

 

 

...ojoj - łatwo powiedzieć - ale specyfika owego odechciewa zajęcia się tym - a materiał z babkoforemki jest całkiem niezbyt... :devil:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar, marynata

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych