Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze kroki z szynkowarem i pierwsze pytania i dylematy...

szynkowar marynata

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
272 odpowiedzi w tym temacie

#81 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 11 mar 2015 - 11:10

Chcieliśmy jeszcze dokupić gdzieś płaską praskę (podobną do keksówki lub "mandoliny"), ale małą - na wsad maksymalnie 1 kg - wiecie może gdzie można coś takiego kupić w Polsce ?

Taki:   https://wedlinydomow...przęt/?p=403820 u kolegi jumbo można zamówić.



#82 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 11 mar 2015 - 11:12

...dzięki temu już wiesz , że ta dawka (peklo)soli jest dla Ciebie za mała - następnym razem dasz 20 czy 22g/kg

jak również już wiesz , czego spodziewać się po przyprawach - ja osobiście nie szaleję z nimi - wolę smak miesa

 

Teraz może zacznij od mielonki - łatwiej  ....

 

Pytasz o korytkowy szynkowar - robię takie o pojemności 1280cm3

 

Paweł zawsze zdąży przede mną :)


Użytkownik jumbo edytował ten post 11 mar 2015 - 11:17


#83 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 11 mar 2015 - 14:46

jumbo w jakiej cenie te sprzęciki?



#84 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 11 mar 2015 - 17:24

 

Chcieliśmy jeszcze dokupić gdzieś płaską praskę (podobną do keksówki lub "mandoliny"), ale małą - na wsad maksymalnie 1 kg - wiecie może gdzie można coś takiego kupić w Polsce ?

Taki:   https://wedlinydomow...przęt/?p=403820 u kolegi jumbo można zamówić.

 

Dzięki za info :)

 

 

...dzięki temu już wiesz , że ta dawka (peklo)soli jest dla Ciebie za mała - następnym razem dasz 20 czy 22g/kg

jak również już wiesz , czego spodziewać się po przyprawach - ja osobiście nie szaleję z nimi - wolę smak miesa

 

Teraz może zacznij od mielonki - łatwiej  ....

 

Pytasz o korytkowy szynkowar - robię takie o pojemności 1280cm3

 

Paweł zawsze zdąży przede mną :)

Ja jestem przyzwyczajony do bardzo pikantnych przypraw. Zanim Żona do mnie przyejechała jadałem głównie z chłopakami z mojego teamu w hinduskich knajpkach, a tam nie żałowali ostrych przypraw - może dlatego teraz wszystko wydaje mi się mdłe.

Będę wdzięczny za jakiś sparwdzony przepis na pikantną mielonkę i porady co poprzednio zrobiłem źle .

 

Zgadza się potrzebuję szynkowar z regulowanym dociskiem na wsad nie większy niż jeden kilogram (robimy wędliny tylko dla nas dwojga). Nie mam pojęcia ile kilogramów mięsa mieści się w szynkowarze o pojemności 1280cm3.

Kolejne pytanie - ile waży taki szynkowar i jaki jest duży - muszę to jakoś przetransportować do Al-Khobar.



#85 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 11 mar 2015 - 20:33

W pojemności 1280cm3 (do krawędzi) mieści się ok 1000g słoniny , ok 1100g mielonki(łopatka) , ok 1200g chudego (szynka)

Wazy toto ok 1800g i ma wymiary zewn korytka 85x85x205 - całość wysoka min 155, max 210

 

mr na pw



#86 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 17 mar 2015 - 10:58

A kto podpowie jak wykonać polędwicę bez wędzarni i bez szynkowaru w domowych warunkach?



#87 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 17 mar 2015 - 11:02

Peklujesz metodą Dziadka mniej słoną, po peklowaniu 2 godz. moczenie w zimnej wodzie, parzenie w 80°C do osiągnięcia wewnątrz 60°C.



#88 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 17 mar 2015 - 11:21

A to tak, żeby nie zgubić...:

https://wedlinydomow...-na-mokro-miro/



#89 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 23 mar 2015 - 11:45

Żeby nie zgubić...

https://wedlinydomow...ki-i-nie-tylko/



#90 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 23 mar 2015 - 18:54

A co powiecie o takim sposobie parzenia:

http://smacznapyza.b...ny-parzony.html



#91 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 24 mar 2015 - 13:44

No niby można tylko po co? Parzenie polędwicy i tak trwa bardzo krótko, czy to w szynkowarze czy wędzonej a soczysta wychodzi zawsze.

A tu podobna wędlina ale z szynkowaru - karkówka. Przyprawy to papryka słodka wędzona, pieprz i majeranek. Peklowane na mokro 10 dni wg tabeli Dziadka - mniejsza słoność i oczywiście płukanie.

Załączony plik  DSC_9629.JPG   42,18 KB   20 Ilość pobrań



#92 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 24 mar 2015 - 17:12

Piksiak a czasy dla tej karkóweczki?



#93 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 25 mar 2015 - 07:58

Do 68°C wewnątrz ale przy karkówce chyba trzeba trochę więcej aby była bardziej miękka - trzeba poeksperymentować :D



#94 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 25 mar 2015 - 10:22

Dzi

 

Do 68°C wewnątrz ale przy karkówce chyba trzeba trochę więcej aby była bardziej miękka - trzeba poeksperymentować :D

Dzięki.

 

A oto co poczyniłem w dniu wczorajszym:

 

Polędwica w trzech odsłonach. Każda po kilogramie. Zapeklowana metodą dziadka 7 dni, słoność wyśrodkowana - 110 gr peklosoli, przyprawy obgotowane w małej ilości wody, po przecedzeniu roztwór dolany do solanki.

 

Pierwsza z lewej pieczona metodą znalezioną na forum: 

 

1. Przed pieczeniem konieczna kontrola słoności. Mięso ma być lekko słone.
2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 C i pieczemy 15-30 min(decyduje wielkość kawałka - u mnie trwało to 15 minut) celem powierzchniowej denaturacji białka.
3. Obniżamy temp. 130-150 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 60-65 C (u mnie piekłem do 55 C)
4. Podnosimy temp do 180 -200 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 68-70 C (u mnie piekłem do 62 C)
 

 

Druga środkowa w szynkowarze: parzona do uzyskania 60 stopni wewnątrz mięsa i schłodzona.

 

Trzecia z prawej parzona w garnku w wodzie o temp. 80 stopni do uzyskania 60 stopni wewnątrz mięsa, hartowana 1 minutę w zimnej wodzie i studzona powoli bez wody.

 

Wszystkie trzy idealne na słoność i bardzo smaczne. Najbardziej wilgotna jest ta parzona w garnku.

 

Pozdrawiam.

Załączone pliki



#95 grzybiarzbobromir

grzybiarzbobromir

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • Miejscowośćslupsk

Napisano 26 mar 2015 - 23:54

dobre porównanie, podoba mi się :clap:  tylko ta gotowana jakaś taka goła :cool:

 

a jak odniesiesz się do uzyskanej temperatury w środku raptem 60* zamiast 68?


Użytkownik grzybiarzbobromir edytował ten post 26 mar 2015 - 23:55


#96 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 27 mar 2015 - 16:27

Dla polędwic z tego co mówi forum wystarczająca jest 60 stopni. Po degustacji jestem przekonany, że jest to odpowiednia wysokość.

Tą parzoną niestety ciężko by było czymś oblepić by nie odeszło w parzeniu.



#97 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 28 kwi 2015 - 09:53

Mój szynkowar nie ma dziurki w pokrywce .Niedawno robiłam w nim kiełbasę z łatek kurczaka.Parzyłam w temp.75stopni 1 godz [szynkowar jest na 1kg mięsa -przekrój =10cmi wędlina w środku jest trochę surowa.Wsadziłam powtórnie na 30min i w samym środku batona mięso jest niedoparzone...Czyli ,albo za niska temp. parzenia ,albo za krótki czas?Wyczytałam gdzieś tutaj ,ze wedliny drobiowe wystarczy parzyć godz.[w/g przekroju wychodzi 100min]Jak to na drugi raz rozegrać ,by wyszło dobrze? [a może się pokusić i zrobić dziurkę w tej pokryweczce dla termometra? ]



#98 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 28 kwi 2015 - 09:59

Ja bym wywiercił (tzn w swoich starych aluminiowych które nie miały otworu na termometr wywierciłem). Ja na oko to nie mam wyczucia muszę mieć wszędzie termometry.



#99 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5527 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 kwi 2015 - 10:21

Jesli juz na czas to przynajmniej 10 min na cm srednicy ,wiec conajmniej 100 min ,ja tez uzywam termometru ,i nie mam problemu czy 10 min dluzej czy za krotko,szczegolnie jesli chodzi o drob



#100 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 28 kwi 2015 - 10:49

No to chyba zaangażuje gospodarza do wywiercenia tej dziury i będzie spokój i nie" na wujowe oko "







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar, marynata

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych