Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czosnek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2341 postów

Napisano 12 lip 2017 - 14:50

Mam pytanie ,co zrobić z obranym czosnkiem ( 2 kg) żeby go przechować ? myslę jak by go zalac 10% solanką w słoikach umieścic w lodówce  i sukcesywnie używać do wyrobu wędlin .Będzie coś z tego? .Może macie jakieś inne metody ? :)



#2 Olek.P

Olek.P

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 12 lip 2017 - 17:05

Olej lub oliwa.



#3 Woytas

Woytas

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 153 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 lip 2017 - 17:16

Proponuję ukisić. Co prawda zniknie czosnkowy "odorek", ale walory zdrowotne pozostaną.



#4 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2341 postów

Napisano 12 lip 2017 - 17:56

Chodzi mi o to żeby ,,moc,, czosnku pozostała ,bo bedzie sukcesywnie brany do wyrobu kiełbas.



#5 Woytas

Woytas

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 153 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 lip 2017 - 18:11

Chodzi mi o to żeby ,,moc,, czosnku pozostała ,bo bedzie sukcesywnie brany do wyrobu kiełbas.

W takim razie pokrój na plasterki i wysusz.



#6 binio1111

binio1111

    Weteran

  • **VIP**
  • 1777 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 12 lip 2017 - 18:19

Może zapakuj w próżnię mniejsze porcje i zamroź.



#7 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4102 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 12 lip 2017 - 18:32

U niemieckich pisza: zmalaksowac na Lampe, wlac do formy na kostki lodu i wraz z nia zapakowac prozniowo.
Oraz zrobic sol czosnkowa w skali 1:1 ..

#8 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3906 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 12 lip 2017 - 19:23

kostek61

Chyba, trzy lata temu na zlocie w Napoleonowie reklamowała się firma   http://garlic.com.pl/oferta-2/ Wówczas obrany czosnek był pakowany vac + pochłaniacz wilgoci.

Rozdrobnienie i posolenie często skutkuje szybkim zmieleniem, które zależy od gatunku czosnku. Musisz sprawdzić, czy masz odpowiedni gatunek by rozdrobni i zasolić.



#9 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2341 postów

Napisano 12 lip 2017 - 19:48

Dziekuję wszystkim za rady,tą partię spróbuje zalać 10 % solanką w słoikach i będę przechowywał w lodówce ,jak ów czosnek będzie się przechowywał poinformuję :)



#10 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4591 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 lip 2017 - 22:09

JAcku, nie pamietam gdzie to bylo, ale mozna rowniez zmielic czosnek i dodac troche soli. Zmieni odrobine kolor ,ale nie straci mocy czy tez nie popsuje sie(przechowywac w lodowce). Na pewno spotkales takie w sklepie w tubkach mielone przyprawy, to wlasnie o tym mowie.



#11 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2341 postów

Napisano 12 lip 2017 - 22:37

Tak Anno o tym sposobie tez myślałem ,dzięki :) 



#12 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 421 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 lip 2017 - 10:33

Witam wszystkich bardzo sedecznie 
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.

Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob. 

Do czego uzywamy czosnku w formie naszej pasty....

• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)

• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony 
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa 

Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie

W zeszlym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.

Ok do sedna sprawy 
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc 
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki 
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony :)  Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow nawet rok.
W tym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .

Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!

 

Załączony plik  IMG-20161126-WA010.jpg   74,42 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG-20161126-WA009.jpg   70,46 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG-20161126-WA011.jpg   61,8 KB   7 Ilość pobrań


Użytkownik Sla100 edytował ten post 13 lip 2017 - 10:38


#13 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2341 postów

Napisano 13 lip 2017 - 11:53

Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie
Dziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło  :clap:  :thumbsup:

#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3577 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 13 lip 2017 - 12:12

mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .
przed dodaniem - upraż trochę na patelni - podniesie aromat i powinno zabić drobnoustroje z na ziołach :thumbsup: 

#15 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 421 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 lip 2017 - 18:05

przed dodaniem - upraż trochę na patelni - podniesie aromat i powinno zabić drobnoustroje z na ziołach  

 

Muski zrobie jak piszesz no bo te ziola :) Samego czasnku nie praze no bo on w sam sobie antybakteryjny no nie  



#16 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 11475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 lip 2017 - 19:38

Dziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło :clap: :thumbsup:

 

Zawartość podarowanego słoiczka była zużyta w piorunującym tempie .  :D

 

 

Pozdrawiam



#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3577 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 13 lip 2017 - 19:50

antybakteryjny no nie
tak - tylko zioła - ale nie przesadź :D  :thumbsup: 

#18 ewuleczka

ewuleczka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 17 lip 2017 - 18:15

 

Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie
Dziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło  :clap:  :thumbsup:

 

 

I ja bardzo ładnie dziękuję, bo i u mnie jest w tym roku tego nadmiar.

Tak to jest jak w tym samym czasie jedzie się z mężem na dwie różne giełdy...

 

Pozdrawiam 



#19 Kisma

Kisma

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 20 paź 2017 - 21:24

Ja do zamrażalki bym schowała do pojemnika. Łatwo potem użyć na gotowca. Mi się podobają jeszcze w ogrodzie czosnki te ozdobne duże. Macie takie? 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Woytas

Woytas

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 153 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 22 paź 2017 - 11:31

Przepis wart wypróbowania. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)