kostek61 Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lipca 2017 Mam pytanie ,co zrobić z obranym czosnkiem ( 2 kg) żeby go przechować ? myslę jak by go zalac 10% solanką w słoikach umieścic w lodówce i sukcesywnie używać do wyrobu wędlin .Będzie coś z tego? .Może macie jakieś inne metody ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lipca 2017 Olej lub oliwa. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lipca 2017 Proponuję ukisić. Co prawda zniknie czosnkowy "odorek", ale walory zdrowotne pozostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lipca 2017 Chodzi mi o to żeby ,,moc,, czosnku pozostała ,bo bedzie sukcesywnie brany do wyrobu kiełbas. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Lipca 2017 Chodzi mi o to żeby ,,moc,, czosnku pozostała ,bo bedzie sukcesywnie brany do wyrobu kiełbas.W takim razie pokrój na plasterki i wysusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Lipca 2017 Może zapakuj w próżnię mniejsze porcje i zamroź. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Lipca 2017 U niemieckich pisza: zmalaksowac na Lampe, wlac do formy na kostki lodu i wraz z nia zapakowac prozniowo.Oraz zrobic sol czosnkowa w skali 1:1 .. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lipca 2017 kostek61Chyba, trzy lata temu na zlocie w Napoleonowie reklamowała się firma http://garlic.com.pl/oferta-2/ Wówczas obrany czosnek był pakowany vac + pochłaniacz wilgoci. Rozdrobnienie i posolenie często skutkuje szybkim zmieleniem, które zależy od gatunku czosnku. Musisz sprawdzić, czy masz odpowiedni gatunek by rozdrobni i zasolić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lipca 2017 Dziekuję wszystkim za rady,tą partię spróbuje zalać 10 % solanką w słoikach i będę przechowywał w lodówce ,jak ów czosnek będzie się przechowywał poinformuję Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lipca 2017 JAcku, nie pamietam gdzie to bylo, ale mozna rowniez zmielic czosnek i dodac troche soli. Zmieni odrobine kolor ,ale nie straci mocy czy tez nie popsuje sie(przechowywac w lodowce). Na pewno spotkales takie w sklepie w tubkach mielone przyprawy, to wlasnie o tym mowie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lipca 2017 Tak Anno o tym sposobie tez myślałem ,dzięki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Witam wszystkich bardzo sedecznie Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob. Do czego uzywamy czosnku w formie naszej pasty....• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony • Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinieW zeszlym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.Ok do sedna sprawy • Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc • Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki • Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow nawet rok.W tym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!! Edytowane 13 Lipca 2017 przez Sla100 Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Lipca 2017 Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie Dziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Lipca 2017 mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje . przed dodaniem - upraż trochę na patelni - podniesie aromat i powinno zabić drobnoustroje z na ziołach Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lipca 2017 przed dodaniem - upraż trochę na patelni - podniesie aromat i powinno zabić drobnoustroje z na ziołach Muski zrobie jak piszesz no bo te ziola Samego czasnku nie praze no bo on w sam sobie antybakteryjny no nie Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Lipca 2017 Dziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło Zawartość podarowanego słoiczka była zużyta w piorunującym tempie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Lipca 2017 antybakteryjny no nie tak - tylko zioła - ale nie przesadź Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewuleczka Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lipca 2017 Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanieDziekuję bardzo ,o taką praktyczną i sprawdzoną radę mi chodziło I ja bardzo ładnie dziękuję, bo i u mnie jest w tym roku tego nadmiar.Tak to jest jak w tym samym czasie jedzie się z mężem na dwie różne giełdy... Pozdrawiam Cytuj https://familyactive.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kisma Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Października 2017 Ja do zamrażalki bym schowała do pojemnika. Łatwo potem użyć na gotowca. Mi się podobają jeszcze w ogrodzie czosnki te ozdobne duże. Macie takie? Cytuj https://sklep-nasiona.pl/akcesoria-wedzarnicze/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Października 2017 Przepis wart wypróbowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Października 2017 Czy ktoś w tym roku będzie sprzedawał czosnek ??? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.